Solutiile extractive apoase sunt: maceratul, infuzia si decoctul. Apa reprezinta solventul pentru principiile active (solubile in apa) din materia prima vegetala, iar cel mai eficient extract este maceratul.
Maceratul este o solutie extractiva apoasa obtinuta prin mentinerea in apa a plantei in general sub forma de pulbere.
Infuzia este o solutie extractiva apoasa ce se prepara adaugand plante ( se poate si pulbere) in apa adusa la temperatura e fierbere.
Decoctul este solutie extractiva apoasa obtinuta obtinuta prin fierberea plantei un anumit timp.
Trebuie mentionat faptul ca aceste solutii extractive au efecte diferite chiar daca sunt obtinute din aceiasi planta, deoarece diferitele principii active au proprietati diferite (solubilitate, voalatilitate, rezistenta la temperatura). Maceratul contine principii active usor solubile in apa care prin fierbere sau sau chiar in contact cu apa clocotita se pot inactiva.
Decoctul are in componenta substante biologice active termostabile (nu se degradeaza prin fierbere) si sunt greu sau foarte greu solubile in apa.
Se prepara de regula numai cantitatea de solutii extractive necesare pentru urmatoarele 24 de ore, deoarece se pot produce degradari prin fermentatie, dezvoltarea de microorganisme, sau chiar pierderea substantelor active.
Tincturile
Sunt solutii extractive hidroalcoolice mai concentrate in principii active. Ele se prepara din alcool etilic de concentratii diferite si plante uscate sau extracte concentrate (moi sau solide). Se fabrica de regula pe scara industriale pentru manufacturarea acasa va dam urmatoarea tehnica:
Planta respectiva de buna calitate fara nici un fel de corp strain, se macina foarte bine se cantareste si se pune la macerat, la temperatura camerei (18-20o) intr-un vas care se inchide bine sau intr-un borcan cu dop rodat, care contine alcool diluat masurat volumetric (de 40 -70o sau mai concentrat) in functie e solubilitatea principiilor active din plante. Proportiile dintre planta si alcool diluat sunt in general: 1/5 (20%) pentru plantele netoxice se de 1/10 (10%) pentru cele toxice. Macerarea dureaza 8-10 zile , la temperatura camerei, timp in care vasul se agita de 2-3 ori pe zi. Dupa 10 zile lichidul se decanteaza, iar reziduul se stoarce prin tifon dublu. Se amesteca lichidul filtrat si se lasa in repaus 5-6 zile dupa care se filtreaza din nou si se completeaza cu alcool diluat pana la volumul initial. Tincturile se pot conserva mai multa vreme in sticle inchise la culoare, se administreaza sub forma de picaturi.eventual diluate in apa.
Acest mod de preparare deoarece se pot extrage complet unele substante active, preparatul se poate face pe o perioada mai lunga iar gusturile neplacute sunt atenuate, sunt recomandate in special pentru bolnavii care au contraindicat raportul ridicat de lichide. Tincturile nu se recomanda celor care sufera de afectiuni unde este contraindicat alcoolul sau copiilor.
Vivanatura publica acestea doar cu scopuri informationale nu se substituie in a diagnostica sau vindeca vre-o afectiune si nici nu substituie sfatul sau prescriptiile medicilor.