Un ulei esential este un concentrat, un lichid hidrofob (fara afinitate pentru apa) care contine compusi volatili extrasi din plante. Uleiurile esentiale mai poarta si denumirea de uleiuri volatile sau eterice. Ele sunt, in general, extrase prin distilare.
Sunt intrebuintate la fabricarea parfumurilor si produselor cosmetice…
Un ulei esential este un concentrat, un lichid hidrofob (fara afinitate pentru apa) care contine compusi volatili extrasi din plante. Uleiurile esentiale mai poarta si denumirea de uleiuri volatile sau eterice.
Ele sunt, in general, extrase prin distilare. Sunt intrebuintate la fabricarea parfumurilor si produselor cosmetice. De asemenea ele sunt folosite si in industria alimentara.
Uleiuri esentiale Feng Shui:
Lemn (verde): musetel, salvie, eucalipt, maghiran;
Foc (picant): busuioc, cuisoare, scortisoara, piper negru, coriandru;
Pamant (trupesc): salvie, lemn de santal, pin, tamaie, cedru;
Metal (citric): portocala, lamaie, grepfrut, mandarina, bergamota;
Apa (floral): lavanda, ylang-ylang, trandafir;
Uleiul esential de paciuli (Pogostemon cablin)
Acest ulei are proprietatea de a-si imbunatati mirosul in timp. Fiind folosit in cantitati mici, mai ales in parfumurile orientale, esenta de paciuli are o aroma persistenta. In India, femeile se parfumau cu esenta de paciuli pe gat si pe sani, pentru a trezi astfel, dorinta si pasiunea in iubitii lor. Uleiul esential de paciuli are proprietati astringente si antiinflamatorii si este un bun hemostatic. Alte efecte terapeutice sunt: actiunea bactericida generala moderata, reglarea digestiei.
In doze mici, uleiul esential de paciuli este stimulent al sistemului nervos, iar in doze mari este sedativ. De asemenea este un bun afrodiziac si, la fel ca si ginsengul, poate actiona asupra glandelor endocrine. Datorita efectului puternic afrodiziac, uneori poate provoca lipsa somnului si a poftei de mancare Uleiul esential de paciuli este indicat in stari de anxietate si depresie, deoarece confera o stare de luciditate si detasare.
Daca punem cateva picaturi de ulei de paciuli in portmoneu, se spune ca aduce bunastare si umple portmoneul cu bani.
Uleiul esential de portocal (Neroli) (Citrus aurantium)
Uleiul volatil cunoscut sub numele de „neroli” este extras din flori de portocal amar, fiind una dintre cele mai fine esente. Ea este utilizata in apa de colonie, in amestec cu alte uleiuri. Are un miros dulce, ca al trandafirului si al iasomiei. Este un remediu antidepresiv, fiind utilizat in insomnie, isterie, stari de anxietate si depresie. Are efect calmant asupra mintii si a inimii. Datorita efectului sau relaxant bland, este recomandat in cazurile de soc psihic sau afectiuni cauzate de frica.
Uleiul de neroli este recomandat pentru ingrijirea tegumentelor, fiind totodata benefic pentru orice tip de piele. De asemenea, actioneaza la nivel celular, stimuland eliminarea celulelor imbatranite si cresterea celor noi.
Ca afrodiziac, uleiul de neroli este foarte eficient, mai ales folosit pentru masaj, caci aroma sa dulce are un efect profund relaxant. Este folosit in special pentru baile relaxante, dar si pentru deodorante.
Uleiul esential de Ylang-Ylang (Cananga odorata)
Planta din care este extras acest ulei poarta numele de „floarea florilor”. Are un miros foarte dulce, plin de voluptate si este exotic, asemanandu-se cu amestecul de iasomie si migdal. Esenta de Ylang-Ylang calmeaza mania care este cauzata de frustrare. Alte efecte in sfera psihicului sunt: actiunea euforizanta, sedativa, hipotensiva, fiind recomandat in starile de anxietate, de tensiune si de presiune crescuta a sangelui. De asemenea este un foarte bun afrodiziac si este recomandat in tratamentul impotentei sau al frigiditatii. Datorita mirosului foarte dulce, nu se recomanda folosirea uleiului in concentratie mare, caci poate provoca dureri de cap si greata.
Uleiul esential de paciuli este folosit in diverse creme si produse cosmetice pentru tenurile grase si mixte.