Boala omului modern – oboseala cronica – remedii naturiste

Oboseala cronica este tot mai prezenta in societatea noastra, si este cunoscuta de majoritatea dintre noi, de aceea  i se acorda tot mai multa atentie si se manifesta mai des la femei decat la barbati, la adolescenti si adultii tineri.
Aceste manifestari pot fi evitate daca se respecta :  ore fixe de lucru, program de munca si de odihna respectat cu strictete, mers pe jos sau cu bicicleta, practicarea unui sport adecvat in timpul liber, deci exercitii si activitati fizice cat mai des posibil, repaus obligatoriu de 1-2 zile, dupa examene sau altfel de competitii, evitarea zgomotului, suprimarea tutunului, a cafelei, a bauturilor alcoolice si a medicamentelor stimulante, alimentatie rationala (fara excese) si echilibrata (bogata in minerale, vitamine si oligo-elemente), toate acestea ducand in final la un somn profund si odihnitor.  Pentru aceasta mai este necesara si autoeducatia prin gandire pozitiva si imbunatatirea starii psihologice.
Oboseala cronica este un semnal al organismului care avertizeaza ca trebuie acordata mai multa atentie rezervelor de energie ale organismului.  Semnele se manifesta prin : randament scazut, dureri de cap, sau in tot corpul, reflexe inarziate, tulburari de memorie, confuzie, insomnii, lipsa de concentrare, variatii in greutate, variatii ale poftei de mancare;
Oboseala apare dupa o zi normala de activitate, fara eforturi deosebite, care este fireasca si care dispare dupa 8 ore de somn. Dupa eforturi sustinute, peste limitele normale ale organismului, apare oboseala ca forma de boala, care dispare la terminarea efortului si trecerea la relaxare si odihna.
Oboseala care devine permananta si suparatoare, poate fi datorata unei boli inca nemanifestate simptomatic, cum ar fi: cancerul, tuberculoza, hepatita sau alte boli. Oboseala psihica, denumita si astenie, este tot mai frecventa astazi, datorita modului de viata stresant, a consumului de stimulente cum ar fi cafeaua, tutunul, alcoolul si unele medicamente. Simptomele acestei astenii sunt: durerile de cap, insomnia, scaderea capacitatii de munca fizica sau intelectuala, irascibilitatea sau apatia.
Tratament naturist
– Se trece la un mod de viata mai putin stresant, se alcatuieste un program de lucru rational, intercalat cu pauze, in timpul carora se pot executa exercitii fizice usoare, relaxante. La terminarea programului se poate face un dus reconfortant. in timpul liber se recomanda plimbari in aer liber sau exercitii usoare adecvate virstei.
– Se renunta la stimulentele alimentare sau chimice, care pot deveni toxice si crea dependenta.
– Evitarea starilor conflictuale, a stresului, a eforturilor epuizante fizice sau intelectuale.
– Se recomanda plimbari in aer liber, exercitii usoare de relaxare.
– Se trece la alimentatie bazata pe fructe si legume proaspete, bogata in vitamine si minerale.
– Se fac spalari cu otet de mere, bai de sezut cu ceai din sunatoare.
– Seara, inainte de culcare, se bea cu inghitituri mici lapte cald, cu miere.
– Se beau ceaiuri din plante ca: musetel, conuri de hamei, pelin, roinita, maghiran, talpa gistii, tei, valeriana, sunatoare, tataneasa, nalba mare.
– Se fac frectii cu ulei din pin, roinita, portocal, lemn de santal, sau inhalatii in baia de aburi.
– Ca preparate naturale se recomanda paducelul si macul in capsule gelatinoase.
– Camera unde se doarme sa fie curata, bine aerisita, cu o temperatura medie, fara zgomote puternice.
– O ora de somn intre orele 20-24 este egala cu 2 ore de somn dupa ora 24.
– Se vor evita mincarurile grele, cu condimente, care se digera greu, excitantele, cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, mai ales seara.
– inainte de culcare se face un dus rece, sau se aplica mantaua spaniola, se fac exercitii respiratorii si de relaxare.
– Se evita a se consuma alimente care contin noradrenalina si dopamina, cu efect excitant, care intirzie adormirea.
– Se va consuma peste, orez, piine integrala, legume uscate, banane, care cresc concentratia de acid animat (precursor al serotoninei) si care stabilizeaza buna dispozitie, calmeaza somnul.
– Se evita a se consuma seara carne, oua, maioneza, condimente, paste fainoase, cartofi prajiti.
Vivanatura publica acestea doar cu scopuri informationale nu se substituie in a diagnostica sau vindeca vre-o afectiune si nici nu substituie  sfatul sau prescriptiile medicilor.