Nucul este considerat regele pomilor, in primul rand de la denumirea sa in latina Iuglans Regia, iar ca si zona este indicat sa fie plantat intr-o livada in zona cea mai inalta.
Consumate dupa fiecare masa, aceste fructe impiedica ingrosarea arterelor si previn bolile de inima.
Opt nuci pe zi va tin arterele flexibile, inima sanatoasa si previn aparitia atacului vascular cerebral, arata un studiu realizat de cercetatorii americani de la Barcelona’s Hospital Clinic, aparut in publicatia „American College of Cardiology”.
Specialistii citati de BBC News va sfatuiesc sa consumati nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului.
Nucile, mai sanatoase decat uleiul de masline
Cercetarea a constat in monitorizarea a 24 de adulti, jumatate dintre ei cu un nivel normal al colesterolului, iar cealalta jumatate cu un nivel ridicat. Participantii la studiu au primit doua portii de salam bogat in grasimi si branza, pe care le-au consumat pe un interval de o saptamana.
La una dintre portii, cercetatorii au adaugat cinci lingurite de ulei de masline, iar la cealalta, miezul a opt nuci. Testele au aratat ca atat uleiul de masline, cat si nucile au ajutat la reducerea inflamatiilor din artere, care apar brusc dupa o masa bogata in grasimi saturate si care, in timp, favorizeaza intarirea arterelor si creste riscul unor boli de inima si al atacului vascular cerebral. Cu toate acestea, spre deosebire de uleiul de masline, nucile au mai ajutat si la mentinerea elasticitatii si flexibilitatii arterelor, indiferent de nivelul colesterolului.
Trateaza tulburarile de ritm cardiac
Cercetatorii au mai observat ca acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac.
Ei i-au avertizat pe participantii la studiu ca pot manca absolut tot ceea ce doresc, cu conditia sa consume si nuci.
„Acest lucru demonstreaza ca grasimile protectoare din nuci inlatura efectele grasimilor saturate din dieta, pe cand o grasime neutra, precum uleiul de masline, nu are un rol atat de important”, afirma Robert Vogel, profesor la University of Maryland, Baltimore.
Pentru ca sunt elastice, arterele se pot ‘intinde’ atunci cand fluxul sanguin se imbunatateste. Consumul de grasimi saturate intrerupe producerea de oxid nitric de catre „captuseala” arterelor, necesar pentru mentinerea flexibila a vaselor de sange. Nucile mai contin antioxidanti si arginina, un aminoacid folosit de organism pentru a produce oxidul nitric.
Pentru vegetarieni
Combinati nucile cu legume si paine.
Nucile si alunele pot inlocui majoritatea nutrientilor animali in cazul persoanelor vegetariene. Printre nutrienti se numara cele mai multe vitamine B, fosfor, fier, cupru, potasiu si proteine.
Ca mai toate proteinele din surse vegetale, cele din nuci si alune sunt inferioare calitativ celor animale. Cu toate acestea, in combinatie cu paine, cereale si leguminoase (mai ales soia si linte) se poate obtine gama intreaga si echilibrata de aminoacizi esentiali.
Nucile verzi, se folosesc pentru dulceturi, continand o cantitate mare de vitamina C si anume de patruzeci de ori mai mult decat sucul de portocale: dintr-un kg de coji verzi de nuca se poate extrage o cantitate de vitamina C egala cu cea extrasa din 10 kg de lamai.
Frunzele de nuc verzi puse la macerat in petrol lampant, constituie un bun unguient in tratarea reumatismului. Miezul de nuca este indicat pentru diabetici si pentru completarea regimului alimentar vegetarian.
Ceaiul din fruncte de nuc (nuci) este benefic in tratarea tulburarilor digestive, lipsei poftei de mancare, diabetului, degeraturile (prin adaugarea ceaiului din frunze de nuc, la apa de baie), enteritelor acute, infectiilor, edemelor renale.
Utilizarea calitatilor terapeutice ale nucului in diverse boli: sucul de nuca proaspata trateaza pecinginile; fiertura din frunze de nuc este utilizata pentru spalaturi la femeile care au scurgeri vaginale neregulate; ceaiul din frunze de nuc se foloseste sub forma de gargara pentru a trata durerile in gat; sucul dintr-o nuca verde este utilizat pentru indepartarea negilor; nucul are efect linistitor pentru sistemul nervos si calmarea convulsiilor.
Tratamente naturale cu nuc:
Miezul de nuca, administrat cu miere de albine este un energizant complet.
Pentru indepartarea negilor acestia se vor freca usor cu suc de nuca verde de trei ori pe zi, nu mai mult de patru zile.
Ceaiul din frunze de nuc este un remediu in diaree, enterita, hemoragii, diabet, tulburari in digestie,tratarea ranilor, unghiilor de la maini sau de la picioare cu puroi, leucoree. Pentru vindecarea faringitei, cu acest ceai se fac patru gragarisme pe zi.
Bubulitele care apar la nou-nascuti pe fata si pe cap, din cauza calitatii laptelui matern, se trateaza prin spalarea zonelor afectate cu ceai din frunze de nuc mai concentrat.
Ranile vechi, cu puroi si greu vindecabile, se trateaza cu ajutorul alifiei din frunze de nuc. Aceasta se prepara din 100 ml de untdelemn de floarea soarelui si doua lingurite de frunze de nuc, maruntite, lasate la macerat o saptamana. Apoi, se incalzesc intr-o baie marina doua ore. Dupa ce se strecoara lichidul si se adauga 20 g de ceara de albine, se continua incalzirea pe baia marina inca o jumatate de ora. Dupa ce se raceste, alifia se pune intr-un vas ermetic.
Cu tinctura de nuci sunt tratate afectiunile stomacului, ficatului si sangelui, precum si colita de putrefactie si diabetul zaharat.
Vivanatura publica acestea doar cu scopuri informationale nu se substituie in a diagnostica sau vindeca vre-o afectiune si nici nu substituie sfatul sau prescriptiile medicilor.