Elementele minerale sunt prezente in organismul uman exercitand functii importante in procesele specifice, la fel ca si vitaminele. Elementele minerale nu pot fi sintetizate de organismul uman cea mai sigura sursa de elemente minerale este solul de unde sunt preluate de plante si apoi omul le asimileaza direct din lapte, legume, fructe, cereale, oua, etc.
Apele minerale naturale contin de asemenea minerale care pot fi asimilate de om. Asimilate de organism acestea vor servi la desfasurarea proceselor biochimice specifie structurilor vii.
Mineralele sunt necesare in diferite proportii pentru buna desfasurare a proceselor specifice din corpul uman.
In cazul omului exista patru cauze principale de lipsa a elementelor minerale:
– dezechilibrul biochimic al solului din regiunea in care traieste,
– alimentatie defectoasa;
– dereglari metabolice;
– medicamentele de sinteza, unele avand rol de demineralizare.
Hipocrate afirma: “ Fie ca alimentele sa va devina remedii, iar remediile , alimente.”
In functie de cantitatea ingerata de minerale acestea se pot comporta ca un aliment (daca sunt asimilate integral in organism), ca un medicament sau ca o otrava.
Nu se introduc in organism minelarele sau metalele ca atare, deoarece ele in cele mai multe situatii pot deveni nocive, se urmareste asimilarea lor din plante, legume, cereale, ape minerale, lapte, carne, oua.
Se pot ingera sub forma de metale coloidale sau solutii minerale naturale cu continut de saruri minerale, dar numai in cazul prescriptiilor date de medici.
Bibliografie:”Enciclopedia naturista a elementelor minerale” de Gregorian Bivolaru