Un articol in Romania libera spune ca “Europa importă anual 40 milioane tone de soia modificată genetic” , iar „făra aceste culturi Frankenstein” pierdem un miliard de euro pe an”
Cine este „promotorul” acestor demersuri?
Domnul Valeriu Tabără fost director de proiecte al firmei Monsanto, cel mai mare producător mondial de alimente modificate genetic, cel care spunea in 2005 ca „organismele modificate genetic sunt o binefacere ştiinţifică de mare importanţă pentru România”.
Exista cumva conflicte de interese intre actualul Ministru al Agriculturii si pozitia domniei sale in aceasta problema? Ce conteaza domnia sa face demersuri la forurile europene pentru autorizarea cultivarii de soia Modificata Genetic, sustinad ca fermierii romani sunt cei care cer autorizarea acestei monstruozitati.
In anul 2010, 73 de organizaţii civice l-au acuzat pe Valeriu Tabără că susţine cultivarea plantelor modificate genetic în România şi au cerut demiterea sa.
Despre OMG am scris mai multe articole:
http://www.vivanatura.ro/bio/?p=2144
http://www.vivanatura.ro/bio/?p=2126
http://www.vivanatura.ro/bio/?p=8875
Parlamentari romani din arcul de guvernamant respectiv senatorul Iulian Urban militeaza impotriva OMG si sunt promotorii interzicerii OMG –urilor, dar se pare ca interesele financiare primeaza inaintea sanatatii poporului roman.
http://www.urbaniulian.ro/?s=codex+alimentarius
După aderarea la UE, România a renunţat la culturile de soia transgenică, în prezent cultivându-se pe suprafeţe restrânse anumite soiuri de porumb modificat genetic, dar in schimb s-a permis importarea masiva a soia MG, acest argument folosindu-l domnul Tabara in scopul aprobarii cultivarii de soia transcenica, ca apoi fiind deschisa aceasta cale sa ajungem si la cultivarea altor legume sau plante. In prezent porumbul se cultiva pe o suprafata limitata in prezent in Romania.
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare, reputatul dr. Gheorghe Mencinicopschi, apreciază că:
„În afara câtorva excepţii, nu există lucrări ştiinţifice lămuritoare la influenţa OMG asupra oamenilor. Însă, cum ar putea să existe, când în anumite state legislaţia interzice publicarea lucrărilor ştiinţifice referitoare la OMG fără a avea acordul producătorilor de astfel de culturi? Pentru rigurozitate, în prezent, ne aflăm în sfera de incertitudine ştiinţifică, iar în UE, în astfel de cazuri, e legiferat principiul precauţiei”, a precizat prof. Mencinicopschi.
Ce-i impiedica pe fermierii romani si pe autoritatile romane sa incurajeze cultivarea plantelor in modul traditional care s-a facut pe aceste paminturi de mii de ani.
Romania in perioada interbelica a fost „Granarul Europei”, in perioada comunista am fost principalul furnizor de cereale din CAER, nu se poate ca in 20 de ani sa devenim o tara care importa 80% din necesarul de alimente.
Oricat de mari ar fi interesele geoplitice, o actiune concertata si sustinuta de guvern pentru relansarea agriculturii si zootehniei traditionale, ar spulbera planurile maimarilor Europei. Incurajarea taranului roman sa-si dezvolte gospodaria traditionala dar pe baze si cu mijloace moderne, a asociatiilor agricole si zootehnice, ar fi un bumm extraordinar pentru relansarea economia a Romaniei.