ORGANISME MODIFICATE GENETIC – OMG

Comisia Europeană  a autorizat recent cultivarea de organisme modificate genetic (OMG), pentru prima oară în 12 ani, plasând profiturile lobbyurilor făcute de organizațiile care cultivă OMG mai presus de sănătatea cetățenilor. 60 % dintre cetățenii europeni sunt de părere că avem nevoie de mai multe informații înainte de a putea cultiva plante care ar putea să ne amenințe sănătatea și mediul înconjurător.
O nouă inițiativă  dă o șansă unică unui milion de cetățeni europeni de a face propuneri de lege către Comisia Europeană. “Să adunăm un milion de voci pentru a obține o interdicție a cultivării organismelor modificate genetic” .  Semnați petiția de mai jos și trimiteți-o mai departe  prietenilor și cunoscuților
Semnati petitia pe avaaz.org
Organisme Modificate Genetic in Romania
Soia modificata genetic
Primele culturi comerciale de plante modificate genetic (MG) au fost introduse in Romania in anul 1998. Este vorba de 14 varietati soia modificata genetic.
Cand Romania a devenit stat membru al UE in anul 2007, soia MG a fost oficial interzisa pentru cultivare pe teritoriul Romaniei, conform reglementarilor europene (soia MG nu era autorizata pentru cultivare pe teritoriul UE, fiind considerata nefezabila din punct de vedere economic).
Soia modificata genetic produce mortalitate infantila la puii de sobolan, si nastere de pui morti sau insuficient dezvoltati.
Porumbul modificat genetic MON810
In luna aprilie 1998, a fost aprobat tacit pentru cultivare in Romania un soi de porumb MG cu denumirea MON810 (ce apartine companiei Monsanto). Acesta era singurul OMG autorizat in UE, pe care Romania l-a autorizat automat. In Romania nu au fost efectuate studii de evaluare a porumbului modificat genetic pentru a se vedea care sunt efectele asupra mediului.
Unele plante modificate genetic secretă ele propriile pesticide si de aceea nu este necesara folosirea pesticidelor,  iar in acest fel ele ajung in organism prin ingerarea acestor plante. Se pierde din vedere faptul că în agricultura naturală nu este nevoie aproape deloc de pesticide și alte substante chimice, dar ele sunt absolut necesare în agricultura intensivă, în care pamântul ajunge sărăcit, iar plantele sunt forțate să crească fără a fi suficient de sănătoase să reziste.
Paradoxal, în agricultura naturală costurile pot fi mai mici decât în cea cu organismele modificate genetic dacă este bine organizată.  In plus, depinzand în totalitate de Monsanto pentru semințe, costurile ajung sa cresca după buna sau, mai ales, reaua voință a lui Monsanto.
De obicei, legumele modificate genetic sunt transgenice, cu incrucisari aberante cum ar fi paradoxul dintre găină și roșii … sau alte combinatii “
Peste 80% dintre români vor ca autorităţile să interzică organismele modificate genetic, arată un sondaj naţional al IMAS, realizat în aprilie 2010.
Potrivit sondajului realizat la comanda Centrului de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic, 81,5% dintre români vor ca autorităţile române să interzică organismele modificate genetic.
Iar 74,1% dintre ei nu doresc să consume organisme modificate genetic.
În prezent, porumbul modificat genetic MON810 este singura plantă modificată genetic autorizată pentru cultivare comercială în Uniunea Europeană.
În ultimii ani, 7 țări au interzis prin legislația lor națională cultivarea porumbului modificat genetic aceste tari sunt: Franța, Germania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Grecia și Austria.
Ce OMG se cultiva deja in UE?
Comisia Europeana a publicat pe site-urile ei o lista comprehensiva a OMG. Exista un soi de porumb modificat genetic – MON810 – care se cultiva in scopuri comerciale si a fost autorizat in 1998. Modificarea genetica este destinata sa protejeze recolta impotriva unui daunator.
Cartoful „Amflora”, si el modificat genetic pentru amidon, a fost autorizat in 2010. El prezinta un continut sporit de amilopectina in amidon, a fost explicatia CE la autorizare, iar amidonul este destinat utilizarii industriale, precum producerea hartiei.
Alte OMG autorizate in UE sunt un tip de sfecla de zahar, trei tipuri de boabe de soia, trei tipuri de seminte de rapita pentru ulei, sase tipuri de bumbac si 17 tipuri de porumb.

Sterilitate, cancer şi malformaţii
„Un nivel prea ridicat al pesticidelor în alimente cauzează probleme hormonale, sterilitate, dar şi malformaţii, diverse forme de cancer şi probleme cu ficatul. „Din cauza schimbărilor hormonale, bărbaţii pot fi mai efeminaţi, iar fertilitatea bărbaţilor şi cea a femeilor au de suferit. Grav este că, pe lângă estrogen, se stimulează şi celulele grase, ceea ce duce la apariţia supraponderabilităţii şi a obezitaţii“, afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În plus, pesticidele pot fi mutagene (apar mutaţii în genom, prima fază spre cancerizare) şi teratogene (induc malformaţii la făt şi boli de metabolism, cum ar fi diverse forme de intoleranţă). Cancerele care au o componentă hormonală, precum cel de col uterin, prostată sau de sân, sunt favorizate de un consum prea mare de pesticide, acestea fiind toxice şi pentru ficat. Pentru a vă proteja de toate aceste posibile efecte, cea mai bună soluţie ar fi să încercaţi să faceţi o selecţie. „Cumpăraţi alimente autentic ecologice, care au garanţii ce sunt trecute pe ambalaj.
Acestea trebuie să aibă două ştampile: una este «AE» şi alta a organismului care certifică că produsul este ecologic (Agrocerf 15, spre exemplu)“, mai recomandă profesorul Gheorghe Mencinicopschi.