Cum eviți și cum vindeci eritemul fesier?

Eritemul fesier este un termen utilizat pentru a descrie o erupție cutanată sau o iritație care se dezvoltă în zona acoperită de scutec. Primul semn care indică, de obicei, un eritem fesier este roșeața sau mici umflături pe abdomenul inferior, pe funduleț, în pliurile coapsei și chiar pe organele genitale – în general, sunt predispuse la erupții suprafețele care au intrat în contact direct cu scutecul murdar sau umed. Acest tip de eritem fesier rareori este grav și se poate vindeca de la sine în trei sau patru zile, cu îngrijirea corespunzătoare.

Care sunt cauzele eritemului fesier?

Cele mai frecvente cauze ale eritemului fesier au legătură, desigur, cu îngrijirea neadecvată. Atunci când un bebeluș poartă un scutec umed prea mult timp, umiditatea va face ca pielea să fie mai sensibilă la frecare. În timp, urina din scutec se descompune, formând produse chimice care irită pielea. La fel, atunci când un bebeluș stă chiar și câteva minute într-un scutec murdar, agenții digestivi din scaun îi vor irita pielea, făcând-o mai sensibilă la o erupție cutanată.

Indiferent de cauzele care stau la baza eritemului fesier, odată ce suprafața pielii este deteriorată, devine și mai vulnerabilă la iritații ulterioare prin contactul cu urina și cu scaunul. Foarte frecvente sunt și infecțiile cu drojdie și apar adesea ca o erupție pe coapse, pe organele genitale și pe abdomenul inferior, dar aproape niciodată nu apar pe funduleț. Iată şi

Când apare eritemul fesier?

La un moment dat în timpul copilăriei, majoritatea copiilor dezvoltă eritem fesier. Totuși, această afecțiune este puțin mai rară în rândul copiilor care sunt alăptați, din motive neștiute încă. Eritemul fesier apare mai des la anumite vârste, mai exact sunt foarte afectați copiii cu vârste cuprinse între opt și zece luni.

Condițiile care favorizează apariția acestei afecțiuni includ igiena necorespunzătoare, adică bebelușii nu sunt menținuți curați și uscați. Diareea este o altă cauză frecventă a eritemului fesier, la fel și administrarea de antibiotice, întrucât aceste medicamente încurajează creșterea organismelor de drojdie care pot infecta pielea. De asemenea, eritemul fesier apare atunci când are loc trecerea la alimente solide, probabil din cauza modificărilor procesului digestiv cauzate de noua varietate de alimente. Încearcă

Cum se poate evita și vindeca eritemul fesier?

Pentru a reduce riscul apariției eritemului fesier, schimbați scutecul cât mai repede după fiecare scaun și curățați zona scutecului cu o dischetă din bumbac sau cu o cârpă curată și moale înmuiată în apă. Puteți folosi formulat pentru bebeluși, însă evitați produsele și șervețelele umede care conțin parfum sau alcool. De asemenea, schimbați cât mai frecvent scutecele umede – o dată la două ore și măcar o dată în timpul nopții – pentru a reduce expunerea pielii la umiditate. Ori de câte ori schimbați scutecul bebelușului, permiteți pielii să se usuce la aer. Nu vă grăbiți întotdeauna să puneți un scutec nou. Atunci când utilizați chiloței sau scutece de unică folosință care, de regulă, strâng în jurul abdomenului și picioarelor, asigurați-vă că aerul poate circula în interiorul scutecului.

Dacă, în ciuda eforturilor depuse, se produce un eritem fesier, începeți să utilizați o cremă pe bază de ulei sau zinc sau un unguent care poate preveni iritarea ulterioară la contactul cu urina și cu scaunul. Eritemul fesier ar trebui să se îmbunătățească considerabil în interval de patruzeci și opt până la șaptezeci și două de ore. În caz contrar, este indicat să vorbiți cu medicul pediatru.

Vezi produsele naturale, dermatocosmetice și hipoalergenice din gama pentru îngrijirea bebelușului!

Citește și: