Poate că nu știați, dar foarte mulți preșcolari, ba chiar și copii mai mici, se confruntă cu problema cariilor. Unele studii au dezvăluit că unul din zece copii de doi ani are deja una sau mai multe carii, iar la vârsta de trei ani, 28% dintre copii au una sau mai multe carii. Mai târziu, deja la cinci ani, aproape 50% dintre copii au una sau mai multe carii. La baza acestei probleme stă și comportamentul neglijent al părinților. Mulți consideră că nu contează dacă micuțul a dezvoltat deja carii pentru că oricum îi vor cădea dinții. Acesta este doar un mit. Stricăciunile dinților vor afecta starea dinților permanenți și vor conduce la probleme dentare viitoare.
Învață-l pe copil bunele obiceiuri dentare
Cea mai bună modalitate de a proteja dinții copilului este prin așa-numita . Cu cât copilul adoptă mai repede o bună igienă orală ca parte a rutinei sale zilnice, cu atât mai benefic pentru sănătatea dentară. Totuși, oricât de entuziast ar fi micuțul, el încă nu are controlul sau concentrarea necesară pentru a-și spăla singur dinții, motiv pentru care va trebui să îl supravegheați și să îl ajutați, astfel încât la fiecare periaj să se îndepărteze cât mai multă placă, adică acele depozite moi și lipicioase, pline de bacterii, care se acumulează pe dinți, provocând carii dentare. De asemenea, luați în considerare eventualele pete maronii sau albe care ar putea indica o deteriorare timpurie a dinților.
Periajul corect al dinților
Din momentul în care copilul deja are un dinte, va trebui să îi curățați gura de două ori pe zi, utilizând eventual o cantitate mică de pastă de dinți și o periuță de mici dimensiuni cu peri moi. Sunt numeroase periuțe de dinți concepute pentru a răspunde la nevoile diferite ale copiilor de toate vârstele, așa că părinții trebuie să aibă grijă la alegerea periuței corespunzătoare. Este foarte posibil să auziți tot felul de sfaturi despre cum să efectuați un periaj corect al dinților – ba de sus în jos, în mișcări circulare, ba înainte și înapoi. Adevărul este că nu direcția mișcărilor contează, ci să curățați bine fiecare dinte în parte, atât dinții de sus și de jos, cât și partea interioară și exterioară. Unii copii se concentrează mai mult doar pe ce se vede, adică pe dinții frontali. Aici, va trebui să îi ajutați și să îi supravegheați în permanență. De altfel, un copil nu-și poate peria dinții fără ajutor până la vârsta de șase-opt ani.
Cantitatea de pastă de dinți
Deja când copilul are trei ani, puteți începe să utilizați o cantitate de pastă de dinți, care ajută la prevenirea cariilor. Dacă micuțul dă semne că nu îi place , puteți opta pentru altă aromă. De asemenea, ar fi bine să vă învățați copilul să nu înghită . Cu timpul, îl veți învăța și cum să își clătească gura și să scuipe pasta. Atunci când un copil înghite o cantitate prea mare de pastă de dinți cu fluor, este posibil ca dinții permanenți să aibă pete albe sau maronii.
Vezi și – cu ajutorul căruia spălatul dinților devine un moment de joacă!