Primul an de viață al bebelușului. La ce să te aștepți și cum să îl îngrijești

Odată ajunse acasă, cu bebelușul în brațe, după stresul și emoțiile nașterii, proaspetele mămici sunt încercate de alte emoții. Cum anume vor îngriji copilul? Ce nevoi are micuțul? Ce urmează să se întâmple azi, mâine, peste o săptămână, peste o lună, peste trei luni? La ce ar trebui să se aștepte? Și acestea sunt doar câteva dintre zecile de întrebări pe care și le pune orice mămică care vrea tot ce e mai bun pentru copilașul ei.
Mai mult ca sigur, pe timpul sarcinii, ai citit și o serie de cărți menite să te pregătească pentru venirea copilului pe lume și pentru creșterea și îngrijirea sa. Cu siguranță, ai privit în stânga și în dreapta, la vecine și la prietene pentru a vedea ce fac și cum fac. Și acum, ți se pare că ai uitat tot și că nu știi ce să faci cu micuțul care s-a lipit de pieptul tău. Dar nu-ți face griji. Toate poveștile și zvonurile pe care le-ai auzit despre instinctul matern nu sunt doar vorbe goale. Orice mămică știe, în mod natural, cum să aibă grijă de copilașul său. Doar că mai trebuie să te pui la punct cu câteva informații, așa încât primul an din viața bebelușului tău să decurgă fără probleme, iar tu să fii o mămică sigură pe ea, fără griji și plină de energie.
Totuși, atunci când simți că te cuprinde stresul, amintește-ți că nu ești singură și că poți cere oricând ajutorul persoanelor aproapiate. O prietenă cu ceva mai multă experiență sau bunicile copilașului îți vor oferi tot ajutorul și tot sprijinul de care ai nevoie. Oricum, din când în când, chiar ar fi bine să te bizui pe ajutorul unei persoane de încredere, în speranța că vei prinde măcar o oră-două de somn odihnitor, ca la trezire să fii cea mai bună mămică din lume. Schimbarea scutecelor, baia bebelușului, tăierea unghiilor, curățarea gurii și a gingiilor, masajul și orele de somn și de joacă sunt printre principalele activități de rutină în primul an de viață al bebelușului, așa că hai să vedem ce nevoi are copilașul și cum i le poți împlini.
Că tot vorbeam despre baia bebelușului, să știi că nu este nevoie să îl speli în fiecare zi. Pe de o parte, prea multe băi pot usca pielea delicată a copilului, iar pe de altă parte, bebelușii nu se murdăresc chiar atât de mult încât să necesite băi zilnice. Mai mult decât atât, până la căderea bontului ombilical, nici nu ai nevoie de cădiță pentru a-l spăla. Băile mai dese vor fi necesare de abia când copilașul va începe să se târască sau să mânânce alimente solide. Până atunci, câteva băi pe săptămână cu o soluție de curățare delicată și un șampon blând sunt mai mult decât suficiente.
Și, cum contează extraordinar de mult ca produsele pe care le folosești să fie din cele mai sigure și naturale, îți recomandăm gama , o gamă cu produse special concepute pentru îngrijirea bebelușilor, încă din prima zi de viață. Vorbim despre dermatocosmetice naturale, procesate la rece, fără o multitudine de ingrediente nocive, precum temuții parabeni, coloranți, parfumuri artificiale, uleiuri minerale, PEG, formadelhidă sau petrolatum. O parte din nu conțin nici măcar ingrediente de origine animală, așa că ce poate fi mai sigur și mai natural decât un produs derivat din tot ce are natura mai benefic și mai blând?
Pentru baia bebelușului, îți recomandăm sau, dacă ești adepta produselor multifuncționale, poți alege cu încredere. Între băițe, asigură-te că bebelușul este tot timpul curat, utilizând o dischetă de curățare din bumbac, ușor umezită, cu care ștergi fața, pliurile pielii, mâinile, picioarele și la final zona acoperită de scutec.
Ajungem și la partea care înspăimântă proaspeții părinți, și anume, schimbarea scutecelor. Indiferent că folosești scutece de unică folosință sau scutece textile, e bine să știi că bebelușul va murdări cel puțin 10 scutece pe zi, adică aproximativ 70 de scutece pe săptămână. Atunci când este cazul să schimbi scutecul bebelușului, asigură-te că ai toate produsele necesare la îndemână, astfel încât să nu lași copilul nesupravegheat nici măcar o clipă. Vei avea nevoie de un scutec curat, de șervețele umede și de o cremă specială pentru fundulețul bebelușului tocmai pentru a evita apariția unei erupții cutanate.
Erupția cutanată are loc din cauza contactului dintre pielea sensibilă a copilului și scutecul umed sau murdar și se caracterizează prin roșeață, inflamații, iritații și, desigur, o stare neplăcută. Poți ocoli sau poți trata această problemă comună, utilizând Bebe Drag de la VivaNatura, bogată în oxid de zinc, agenți emolienți și acizi grași care hidratează pielea o perioadă îndelungată de timp. Foarte eficient este și , care calmează pielea uscată, afectată de prurit și iritații. Dacă erupția cutanată persistă mai mult de trei zile sau ți se pare că se agravează, adresează-te medicului pediatru.
Tot în primul an de viață al bebelușului, este important să îl ferești de mușcăturile de insecte și de razele nocive ale soarelui, asta însemnând să utilizezi un produs cu factor de protecție solară. De asemenea, dacă micuțul are pielea sensibilă sau se confruntă des cu tot felul de probleme ale pielii, ar fi indicat să folosești un detergent special și cât mai natural pentru spălarea hainelor.

Vezi produsele naturale, dermatocosmetice și hipoalergenice din gama pentru îngrijirea bebelușului!

Citește și: