Magia cosmeticelor naturale – Egiptul antic
O incursiune inedita in secretele frumusetii reginelor si imparateselor lumii antice. Pana si cercetarile moderne fac o reverenta in fata acestor retete.
Formule cosmetice parfumate cu mici amanunte istorice si stiintifice. Pentru noi, femeile…
Stiati ca…
Primele dovezi arheologice ale folosirii produselor cosmetice dateaza din Egiptul antic, anul 4000 i.Ch? Pentru vechii egipteni era extrem de important sa arate si sa miroase bine, ei ghidandu-se dupa expresia „curatenia este drumul spre zei”. Egiptenii credeau ca imaginea si ingrijirea lor le reprezenta nivelul de dezvoltate spirituala.
Primul produs folosit in fardarea ochilor se considera a fi asa-numitul mesdemet, de culoare verde pentru pleoapele inferioare si negru sau gri inchis pentru pleoapele superioare. Ulterior, acest produs a capatat denumirea de kohl, de la arabi. Colorarea ochilor a avut atat motive medicale – mesdemet avea calitati dezinfectante (datorita climei, exista riscul conjunctivitelor), dar si credinta ca folosind culorile inchise erai aparat impotriva deochiului.
Chimistii de la L’Oreal si cercetatorii de la muzeul Louvre din Paris (Phillippe Walter, Pauline Martinetto) au analizat diferite mostre de fard si produse cosmetice din perioada Egiptului Antic. Astfel, au descoperit ca elemente ale mesdemet nu puteau exista in stare pura in natura, ceea ce inseamna ca vechii egipteni sintetizau substante.
Cercetarile au dus la niste rezultate remarcabile: consistenta cremoasa a mesdemet se datora unui continut de 7-10% grasime. Acesta este de fapt continutul de grasime pe care il au si in zilele noastre unele dintre produsele cosmetice.
Principala componenta a mesdemet a fost galena, un intuneric de plumb sulfurat extras de catre egipteni de la o mina de aproape de Marea Rosie. Pentru obtinerea unei culori mai deschise, foloseau cerusita, un alb de carbonat de plumb obtinut din acelasi loc.
Testeaza secretul Cleopatrei
Fara indoiala, regina Cleopatra a reprezentat un ideal de frumusete pentru lumea antica. In secolul I.d.Chr., Cicero spunea ca personalitatea ei era fermecatoare, sunetul vocii ei era dulce atunci cand vorbea. Dincolo de feminitatea tulburatoare a acesteia, care i-a facut pe Caesar si Marc Antoniu sa se indragosteasca, scrierile antichitatii releva preocuparea atenta a Cleopatrei pentru tratamentele cosmetice si ingrijirea corporala.
Unul din secretele frumusetii reginei Cleopatra il reprezenta imbaierea in lapte de capra si miere. Mai tarziu, laptele de capra a fost redescoperit de Hipocrate, care l-a descris in lucrarile sale medicale ca pe o esenta vindecatoare.
Dar ce spune stiinta moderna despre aceasta veche metoda?
Cercetarile recente au demonstrat ca ingredientii activi din laptele de capra sunt identici cu cei din stratul protector al epidermei umane, calitate ce ii confera o mare biodisponibilitate. De asemenea, este antiinflamator, antibacterian, antialergic si antiimbatranire. Este bogat in aminoacizi, vitamine si minerale. Contine un acid gras, acidul caprilic, care are proprietatea de a reduce PH-ul, protejand astfel pielea de invazia bacteriilor.
Este bogat in triptofan, un alt aminoacid esential, care are proprietatea de a elimina tensiunile nervoase si a reduce durerea. Vitaminele A, E si B6 (riboflavina) continute de laptele de capra au puternice proprietati regenerante. Riboflavina participa activ in procesele metabolice, ajuta la formarea anticorpilor si a celulelor pielii.
In ceea ce priveste mierea de albine, aceasta a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita in special de preoti in cadrul diverselor ritualuri. Cele mai vechi documente referitoare la miere sunt doua fragmente scrise in limba sumeriana. De la egipteni au ramas marturii privind modul de recoltare si folosire a mierii.
Cercetarile moderne releva un bogat continut in apa, glucoza, fructoza, sucroza, o gama larga de minerale (sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu), unele microelemente (beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint), vitamine (B1, B2, B6, PP, H, B12, C, provitaminele A, vitamina K), acid pantotenic, acid folic, proteine, acizi organici, in total 435 de substante organice.
Continutul de microelemente al mierii este similar cu cel al sangelui uman, de aceea mierea este foarte usor de asimilat. Utilizata in cosmetica, mierea mentine stralucirea pielii, eliminand excesul de sebum, stimuland-o si avand un important efect antiseptic.
Alege sa fii regina
Amestecati, in parti egale, lapte de capra si miere intr-un recipient, adaugati (optional) ulei de jojoba, apoi turnati continutul in apa de baie. Relaxati-va trupul si sufletul minim 20 de minute in acest amestec si veti constata efectele magice ale ingredientelor asupra pielii dvs.
Redescopera planta nemuririi
Descoperirile arheologice au evidentiat, pe zidurile si sarcofagele egiptene, datand din anul 4000 i.Chr., imagini ale plantei numita aloe vera, foarte apreciata de egipteni, care o utilizau atat pentru virtutile sale tamaduitoare, cat si ca ofranda la funerariile faraonilor. O numeau chiar „planta nemuririi”.
Gelul transparent din interiorul frunzelor era folosit atat de Cleopatra, cat si de Nefertiti, pentru a-si mentine frumusetea stralucitoare. Prima marturie scrisa despre utilizarea farmaceutica a aloei a fost descifrata pe o tablita sumeriana de lut ars, din 1750 i.Chr. Ulterior, planta apare mentionata in tratatul medical egiptean „Papirus ebers” si in „Cartea egipteana a remediilor”, scrise in jurul datei de 1550 i.Chr.
Bill Coats, farmacistul care a descoperit formula de stabilizare a gelului de aloe, afirma: „Cu aloe vera nu exista limite pentru binele ce poate fi facut”. Astfel, extractul, obtinut prin concentrarea sucului din frunze, contine aproximativ 240 ingrediente active: vitamine, substante minerale, mono si poli zaharide, aminoacizi, enzime, etc., proprietatile sale magice datorandu-se unui efect sinergic pe care il au acesti compusi.
De pilda, ea asigura 20 din cei 22 de aminoacizi de care are nevoie corpul uman si 7 din cei 8 aminoacizi esentiali. Intr-un studiu efectuat asupra a 27 de pacienti cu diferite rani provocate de arsuri, s-a constatat ca gelul de aloe a tratat leziunile mai rapid decat vaselina, reducand timpul de insanatosire de la 18 la 11 zile si ajutand refacerea pielii fara cicatrici.
Efecte surprinzatoare s-au inregistrat si in tratarea psoriazisului. Testul s-a efectuat asupra a 60 de pacienti care sufereau de aceasta boala de aproximativ 9 ani. Studiul a fost programat pe o perioada de 4 luni si pacientii au fost tinuti sub observatie timp de inca 12 luni dupa aceea. La sfarsitul experientei, crema cu extract de aloe vindecase 80% dintre bolnavi.
Fa-ti un bine. Invata sa prepari o crema pentru tenul tau
Amestecati bine o ceasca de miere, una de pojghita subtire de lapte de capra si 2 lingurite de gel de aloe vera. Aplicati pe fata dimineata si seara cu un tampon. Amestecul se poate pastra la frigider pana la 3 saptamani. Veti constata efectele miraculoase asupra tenului, care capata suplete si stralucire.
De dragul Cleopatrei
Regina a obtinut exclusivitate pentru producerea cosmeticelor, produselor farmaceutice si extractelor de la Marea Moarta, dupa ce Marc Antoniu a cucerit zona de dragul ei. Caravanele sale de camile strabateau desertul Sinai pentru a aduce extractele minerale si namolul din Marea Moarta. Ea este o curiozitate si un dar al naturii. De-a lungul istoriei, locul a fost renumit pentru valoarea sarii, mineralelor si a climei speciale in tratarea unor afectiuni.
In Marea Moarta se gasesc 26 de minerale, printre care magneziu, calciu, brom si potasiu. Comparativ cu 3% continut in saruri ale apei marii obisnuite, apa Marii Moarte contine 32% saruri si minerale, acesta fiind si motivul pentru care plutim in apa Marii Moarte. Din aceste minerale, combinate cu uleiuri aromatice presate la rece, namol si alte ingrediente naturale, au fost manufacturate primele produse cosmetice si de ingrijire corporala (sapunuri, creme, uleiuri, masti), care au facut celebra frumusetea femeilor din Levant si Egipt.
E timpul cremelor exfoliante naturale
Amestecati, in parti egale, miere, carbonat de sodiu cristalizat, saruri de la Marea Moarta. Pentru o autentica aroma antica, adaugati uleiuri esentiale de tamaie sau mir, deoarece acestea erau foarte pretuite de vechii egipteni. Cu pasta astfel obtinuta, masati-va trupul. Lasati cateva minute sa actioneze, apoi spalati-va. Veti constata efectele minunate de curatire si exfoliere, precum si de catifelare a pielii.
Preluat de pe: www.armonianaturii.ro