Untul de cacao si proprietatile sale

„Cacao – un cuvant colorat si dulce, in acelasi timp, care ne scoate din Mintea noastra si ne transporta direct in Inima” asta afirma David Wolfe, cercetator, educator si autor pe subiecte de hrana cruda, superalimente, vindecare prin fitoterapie si bineinteles, expert in CIOCOLATA.
Cacao este denumirea seminţelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) din familia Sterculiaceae, care după uscare se….
Ceea ce gasim si stim astazi despre cacao
Forma ultra-procesata, ultra-comercializata si ultra-nociva: „ciocolata” – adica ciocolata din comert care contine 80% grasime, glutamat si carbohidrati  si nu contine proteine. Procesarea distruge si acizii grasi omega-6 din cacao.
Produsele conventionale din sau cu ciocolata contin in marea lor majoritate alte ingrediente (zahar, lapte, grasimi, etc) si putina cacao si aceea prea rafinata, procesata si prajita, saracita de elementele cele mai sanatoase din ea.
O reteta energizanta, sanatoasa si de mare savoare:  boabe pure de cacao macinate, lasate 10 minute in apa fierbinte, plus lapte de soia, putina scortisoara si putin piper cayenne.
Untul de cacao
Untul de cacao este obtinut in urma presarii masei de cacao destinata fabricarii pudrei de cacao pentru consum. Se prezinta ca o materie alb-crem, cu punct de topire de 37 de grade Celsius cu miros si gust specific, cremos. Untul de cacao este materia prima responsabila pentru calitatea ciocolatei. Exista o tendinta, sanctionata de altfel de Uniunea Europeana de a inlocui pretiosul ingredient in constitutia ciocolatelor de calitate inferioara cu alte grasimi vegetale.
Untul de cacao este foarte bogat in agenti antioxidanti ceea ce il face foarte util industriei farmaceutice si cosmetice. In fapt, mai mult de 90% din produsele pentru bronzat existente pe piata au la baza calitatile antioxidante deosebite ale untului de cacao.
Untul de cacao BRUT pastreaza intacte toate proprietatile boabe lor de cacao.Mai mult decat aroma sa puternica si culoarea delicioasa,untul de cacao pastreaza toti activii naturali prezenti in cacao.Bogat in vitamine E, polifenoli, acid ferulic, flavonoide, untul de cacao este un puternic antioxidant, redutabil remediu impotriva radicalilor liberi.In acelasi timp,untul de cacao stimuleaza producerea de colagen, lupta impotriva imbatranirii pielii si pastreaza elasticitatea si fermitatea tesutului cutanat.
Untul de cacao este indicat pentru:
•  Piele matura uscata, imbatranita
•  Piele agresata, stresata de factorii externi si interni, poluare, frig, raze UV, fumat, consum de alcool
•  Piele destrucurata, flasca, lipsita de tonicitate
•  Celulita, exces de tesut adipos
Untul de cacao este cea mai stabila grasime utilizata in industria alimentara si are o durata de valabilitate lunga pastrandu-si intacte calitatile chiar si dupa 4-5 ani, datorita acelorasi substante antioxidante.
In anul 1993 cercetatorii de la Pennsylvania State University au concluzionat in urma unui studiu cu o durata de peste 5 ani ca acidul stearic, principala grasime saturata existenta in untul de cacao, nu ridica nivelul de colesterol din sange, mai exact al LDL-colesterolului (colesterolul „rau”) ci are o influenta benefica asupra nivelului HDL-colesterolului (colesterolul „bun”). Efectul untului de cacao asupra nivelului de colesterol este asemanator celui al vinului rosu. Diferenta este aceea ca, in untul de cacao, substantele antioxidante se gasesc in proportie de 3 ori mai mare dacat in aceeasi cantitate de vin rosu.
De asemenea, continutul ridicat de fenoli al untului de cacao are un efect substantial in reducerea riscurilor asociate bolilor de inima.
Sursa:
http://www.crudsisanatos.ro