Andive cu sos de iaurt timp de preparare maxim: 10
Andivele sunt delicioase ca aperitiv, dar pot reprezenta si o garnitura.
Andivele se spala, se taie bucati potrivite si se amesteca cu un sos de iaurt…
Andivele contin enzime, proteine, hidrati de carbon, vitaminele A1, B1, B2, C si K si saruri minerale (calciu, potasiu, sodiu, cupru, fosfor, fier, mangan, magneziu). Acestea au proprietati diuretice, depurative si usor laxative; sunt un bun adjuvant in obezitate, arteroscleroza si in alimentatia cardiacilor, a diabeticilor. Contin latex care este benefic in tratamentul cancerului uterin, in tumorile ficatului, splinei si laringelui. Sucul plantei combinat cu cel de cicoare dizolva pietrele din vezica biliara. Sucul de andiva este recomandat si in ameliorarea unor boli de ochi, ale ficatului si in combaterea astmului, guturaiului si afectiunilor cardiace.
Daca doriti ca andivele sa nu fie amare, le preparati in in lapte sau se adauga putina smantana la sfarsit. O ceasca de andive tocate, consumate zilnic, asigura echivalentul a 300 mg de magneziu, mineral care ajuta la pastrarea calciului si fosforului in oase; se recomanda bolnavilor de osteoporoza.
Inainte de preparare, andivele se desfac foaie cu foaie, se spala, apoi se taie in lung pentru a desface si miezul. Pentru preparare, se taie in fasii de lungimea si latimea dorita.
Gustul amarui poate fi indepartat astfel: dupa ce se curata se spala si se tin 20 minute in apa sarata, amestecata cu otet (doua linguri la un litru de apa).
Pastrate la frigider, andivele isi pierd din gust.
Andivele se spala numai in momentul cand se pregatesc, altfel se inegresc si capata gust amarui, chiar daca vor fi tinute in apa. Imediat dupa spalare se stropesc cu zeama de lamaie.
Andive cu sos de iaurt timp de preparare maxim: 10
Andivele sunt delicioase ca aperitiv, dar pot reprezenta si o garnitura .
Andivele se spala, se taie bucati potrivite si se amesteca cu un sos de iaurt. Sosul de iaurt se adauga numai in momentul servirii. Andivele se pot prepara si cu maioneza dietetica sau alte sosuri pentru salate.
Incearcati diverse combinatii si alegeti reteta care va place cel mai mult.
Gustare pe baza de brinzeturi timp de preparare maxim: 10
200 gr. brinza dulce,
200 gr. brinza telemea de vaca,
un pahar mic de iaurt sau sana,
1 lingura smintina dietetica,
chimen, piper rosu sau alb,
citeva masline nesarate taiate cubulete,
ceapa uscata sau verde taiata marunt.
Se amesteca aceste ingrediente si se prepara o pasta foarte apetisanta. Optional poti sa adaugi ardei rosu taiat marunt si una sau mai multe din mirodeniile tale preferate: cimbru, rosmarin, oregano, menta, chilli.
Se serveste pe felii de piine de secara, graham sau piine prajita.
Sandwich cu rosii si busuioc timp de preparare maxim: 5,
1-2 rosii, busuioc, usturoi pisat (ceapa).
1-2 rosii decojite taiate cubulete mici se amesteca cu putin busuioc si usturoi pisat (sau ceapa taiata marunt). Se serveste pe felii de piine prajita
Maioneza dietetica
un galbenus crud,
1 lingurita de mustar,
2 linguri ulei de masline virgin,
zeama de la o jumatate de lamiie,
250 ml. sana sau iaurt,
1 lingura smintina dietetica,putina apa minerala.
Se prepara ca o maioneza obisnuita.
Este foarte gustoasa si veti reduce cantitatatea de ulei cu aproximativ 80 %.