Am putea deveni prima tara din UE cultivatoare de soia nemodificata genetic, daca europarlamentarii romani n-ar milita pentru… soia modificata genetic !

Un organism modificat genetic este un organism asupra caruia s-a intervenit prin ingineria genetica si i-a fost modificat materialul genetic. Tehnicile de modificare a bagajului genetic, simplist explicate, constau in izolarea ADN-ului unei fiinte vii (bacterie, virus, animale sau om) si introducerea lor in materialul ereditar al alteia. Aceste gene se adauga unui virus cu care organismul apoi este contaminat, sau se introduc in nucleul celulei cu o seringa speciala.
Greenpeace sustine ca „Unele dintre pericolele acestor culturi pentru mediul înconjurător sunt creşterea folosirii substanţelor toxice în agricultură, contaminarea genetică, contaminarea solului, pierderea biodiversităţii, dezvoltarea rezistenţelor în insecte şi “ierburi rele” sau efectele nedorite în alte organisme. Efectele asupra ecosistemelor sunt ireversibile şi imprevizibile”.
Pentru a intelege mai bine ce inseamna modificare genetica va prezentam un exemplu cu o banala planta cunoscuta popular sub numele de ” Talpa gastei”.
Denumirea ei stiintifica este de ”Amaranthus palmeri” si este o buruiana raspindita in intreaga lume. Fiind o buruiana s-a incercat extirparea ei si ”o mana de ajutor” a dat Monsanto, care a ”creat” un erbicid – Roundup,  care a inceput sa fie folosit in special in SUA.
Erbicidul acesta asupra acestei plante a avut un efect rapid si neasteptat, adica planta s-a adaptat foarte rapid la acest erbicid, transformand-se intr-o planta gigant care se dezvolta foarte mult si nu mai poate fi starpita, nici chimic, nici cu mijloace mecanice.
O retea de televiziune americana a realizat si un serial TV cu aceste ” super-buruieni care nu pot fi ucise”. Fermierii spuneau ca noile super-buruieni sunt foarte puternice incat culturile sunt imposibil de recoltat, deoarece efectiv se rup utilajele mecanice de recoltat. Talpa gastei poate creste pana la 2,4 m inaltime, rezista la caldura mare si seceta prelungita si produce sute de mii de seminte. De asemenea are un sistem de a seca solul de nutrienti si a-l saraci, iar daca nu este indepartata, intr-un singur an ocupa un camp intreg sufocand plantele de cultura.
Erbicidul Roundup, care a provocat aceste modificări genetice și a creat super-buruiana Talpa Gâștei, este cel mai utilizat în SUA și în întreaga lume.  Brevetat și vândut de Monsanto din anii 1970, Roundup este o componentă obligatorie la cumpărarea semințelor OMG de la Monsanto.
De la acest exemplu de peste ocean si care din pacate s-a raspandit si in restul lunii, ajungem in camerele Parlamentului European si aflam cate ceva despre noile legi ce sunt supuse spre aprobare.
Romania a depus un amendament in Parlamentul European, care prevede ca agricultorii din tara noastra, sa obtina o subventie “cel putin egala cu media europeana a subventiilor primite de orice agricultor din Uniunea Europeana”, a anuntat deputatul european Rares Niculescu, prim vice-presedintele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila din PE.
Acest amendament este binevenit si il salutam dar sa vedem ce urmeaza:
”Cea de-a doua prevedere importanta la care am lucrat si care a fost aprobata saptamana trecuta de Comisia pentru Agricultura si Dezvoltare Durabila din PE se refera la Organismele Modificate Genetic (OMG).  Membrii comisiei au aprobat cu 40 de voturi pentru si zece impotriva propunerea de a se acorda statelor membre libertate deplina in ceea ce priveste cultivarea OMG.  Practic, fiecare stat va decide, in functie de conjunctura sa geografica si agricola si dupa consultarea opiniei publice, daca va cultiva sau nu OMG”, a explicat Rares Niculescu.
Asadar inainte de informarea opiniei publice despre impactul cultivarii Organismelor Modificate Genetic, in tara noastra si inainte de consultarea opiniei publice daca este sau nu de acord cu aceasta masura, parlamentarii nostrii cu de la sine putere sustin ca ”Romania are un interes sporit pentru cultivarea OMG”.
Potrivit normelor europene  ”Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (AESA) va decide care OMG sunt sigure pentru sanatatea umana, iar dupa aprobare, statele membre vor avea drepturi depline de a decide daca vor cultiva sau nu OMG.”
In prezent, sunt doua tipuri de OMG aprobate pentru consum in UE – porumbul si cartoful.
”Ne exprimam speranta ca AESA sa aprobe si soia modificata genetic. Romania a fost un mare cultivator de soia si in conditiile aderarii la UE a pierdut dreptul de o cultiva, devenind un mare importator de soia modificata genetic. Procedura de aprobare la AESA este foarte riguroasa si nu vor fi admise produse care sunt contraindicate consumului sau care pot crea, prin lantul alimentar, prejudicii sanatatii umane”, a aratat deputatul european.  Deci in acest paragraf practic recunoaste ca soia modificata genetic importata aduce prejudicii sanatatii, dar daca este cultivata in Romania :
”Nu vad de ce este mai sigura soia modificat genetic importata din Argentina si Brazilia decat cea pe care am putea sa o cultivam noi, folosindu-ne de potentialul agricol. Exista o gama de OMG care ar putea fi cultivate si care ar aduce o serie de beneficii economice, inclusiv pentru mediu, pentru ca se folosesc mai putini fertilizatori si antidaunatori”, a afirmat Rares Niculescu.
Din punct de vedere legal soia modificată genetic nu este autorizată pentru cultivare pe teritoriul Uniunii Europene. In Romania culturile de soia modificate genetic au fost interzise in anul 2006 inainte de adrearea  la UE.
Cultivarea de OMG fără autorizaţie se sancţionează cu amendă de la 50 000 la 80 000 lei.
La polul opus al OMG se situează agricultura ecologică care a crescut în România la 260 000 ha în 2010, potrivit Agent Green, se pare ca acest lucru prezinta o temere pentru ”pomotorii” OMG – urilor deoarece le percep ca si pericole iminente ale interselor lor financiare.
In articolele anterioare am aratat cu exemple concrete ce inseamna o cultura modificata genetic si ce impact are asupra plantelor, animalelor si oamenilor.
Va vom mai da un exemplu care s-a intimplat in perioada razboiului din Vietnam si care si acum dupa atatia ani este si mai elocvent:
”Agentul Orange” este numele de cod al unei substanțe chimice folosite pe scară largă de SUA în Războiul din Vietnam. Între 1962 și 1971, forțele armate ale Statelor Unite au pulverizat 80 de milioane de litri de Agent Orange (un erbicid și defoliant extrem de puternic) deasupra junglei din Vietnam, Laosul de Est și o parte din Cambodgia. Scopul acestei operațiuni a fost de a despuia de frunze terenurile împădurite în care se ascundea gherila comunistă și de a-i lăsa fără hrană pe țăranii care o susțineau, oblingându-i să se mute în zonele urbane.

Conform Ministerului de Afaceri Externe Vietnamez, 4,8 milioane de persoane au fost supuse ”tratamentului” cu Agentul Orange. 400.000 de persoane au fost omorâte sau mutilate, iar 500.000 de copii s-au născut ulterior cu malformații congenitale.

Erbicidul utilizat de forțele armate americane a fost creat de Monsanto, cea mai mare companie (la nivel mondial) de erbicide, pesticide și organisme modificate genetic. În urma scandalului legat de implicarea în războiul chimic al SUA împotriva Vietnamului, Monsanto… și-a cerut scuze publice.
Am dat aceste exemple pentru a putea discerne dumneavoastra daca Organismele Modificate Genetic sunt sau nu benefice pentru sanatatea noastra si mai ales pentru viitorul copiilor nostri.
In legatura cu OMG-urile au inceput dezbateri in mass media romaneasca, iar accentele mai mult sau mai putin transparente pentru sustinerea unor astfel de proiecte sunt argumentate cel putin puerile adica:
– cultivarea de soia modificata genetic in asa zisul detriment al importarii ei (care acum este in mare amploare la noi);
–  argumentele pentru refacerea culturilor de soia nemodificata genetic, sunt binevenite deoarece beneficiile acestei plante le admitem atit in ceea ce priveste solul pe care a fost cultivata si care dupa un an se imbogateste in nutrienti, cat si pentru produsele de soia ca atare;
Stiati ca plantele modificate genetic sunt in asa fel create incit din samanta lor, anul viitor sa nu poata rasari alte plante, astfel incat fermierii sa cumpere in fiecare an samanta noua de la producatorii de OMG?
Stiati ca pentru OMG – uri se creeaza bactericide si insecticide speciale care sa combata daunatorii, iar acestia pe an ce trec devin imuni la aceste, astfel ca este nevoie de creearea altor otravuri tot mai puternice care sa-i starpeasca, iar efectele lor daca ajung in organismul uman nu sunt relevate?
Stiati ca – plantele din culturile normale au costuri mai mici de productie decat cele modificate genetic si care necesita pesticide speciale?