Vitamina C

Una din cele mai importante vitamine pentru sanatatea umana, este fara indoiala vitamina C. Este solubila in apa si insolubila in grasimi, motiv pentru care corpul nu o poate stoca, fiind necesara administrarea ei permanenta din surse externe. Cea mai cunoscuta deficienta a acestei vitamine in corp, este boala numita scorbut.
Istoric
Inca din secolul al XVI-lea,  medicul britanic James Lind, a constatat ca in cazul bolnavilor de scorbut, existau ameliorari spectaculoase si vindecari rapide, atunci cand acestora li se administra suc de lamaie. In 1928, Albert Szent Gyorgyi un bichimist ungur reuseste sa izoleze vitamina C din paprika (pulbere de ardei iute), primind premiul Nobel pentru descoperirile sale in biochimie si medicina legate de vitamina C. In anii 1970-1980, dr Linus Pauling, face numeroae cercetari asupra efectelor vitaminei C, motiv pentru care primeste Premiul Nobel.
Actiuni asupra organismului
Antioxidant, antitumoral, protejeaja impotriva bolilor de inima, esentiala in producerea spermei, mentine sanatatea sistemului imun, asigura cresterea si dezvoltarea cartilajelor, articulatiilor, a dintilor, pielii si a vaselor de sange, neutralizeaza toxinele din organism, creste absorbtia fierului la nivel intestinal, antidiabetic, scade riscul de AVC, ajuta in regenerarea in caz de fracturi, reduce nivelele crescute de histamina din organism (ce determina alergii si crize de astm), creste rezistenta la infectii, in special cand e luata preventiv, ori la primele simptome ale bolii.
Studii clinice au dovedit ca Vitamina C determina scaderea tensiunii arteriale si scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.   Studiul Jurnalului de Epidemiologie (mai, 1992), releva ca persoanle care au nivele crescute de vitamina C in sange, au o speranta de viata cu 6 ani mai mare decat a celor cu doze scazute. Un studiu japonez realizat pe 2000 de persoane pe parcursul a 20 de ani, a scos in evidenta ca persoanele cu nivele de vitamina C crescute in sange, au avut cu 30 % mai putine sanse de a face accidente vasculare cerebrale, comparative cu lotul martor.
Numeroase studii releva ca un consum crescut de fructe si vegetale este asociat cu un risc scazut de cancer. Rolul vitaminei C in prevenirea cancerului este foarte mare, in special in cancerul de faringe, esofag, stomac, colon, rect, plamani. Doza optima pentru protectia impotriva cancerului este de 80-110mg vitamina C, zilnic.  Studiile doctorului Linus Pauling, realizate in anii 1970 si 1980, au aratat ca dozele mari de vitamina C, au rol atat in prevenirea cat si in grabirea vindecareii racelilor si gripei, precum si a diabetului.
Sursele de fructe cele mai bogate in vitamina C
Acerola – Malpighia glabra 1677 mg /100g
Maces – Rosa spp 1500-2000 mg /100g
Catina – Hippophae Rhamnoides 670 mg /100g
Baobab – Adonsonia digitata 155-499 mg /100g
Jojoba – Ziziphus jujube 500 mg /100g
Kiwi galben – Actinidia chinensis 120-180 mg /100g
Coacaz negru – Ribes nigrum 155-215 mg /100g
Guava – Psidium guajava     183 mg /100g
Kiwi  verde – Actinidia deliciosa 98 mg /100g
Lychee – Litchi chinensis 72 mg /100g
Papaya – Carica papaya 62 mg /100g
Capsuni – Fragaria ananassa 57 mg /100g
Portocal – Citrus sinensis 53 mg /100g
Tamarillo – Cyphomandra betaceae 40 mg /100g
Grapefruit – Citrus paradisi 34 mg /100g
Mango – Mangifera indica 28 mg /100g
Zmeur – Rubus idaeus 23-32 mg /100g
Mandarin – Citrus reticulate 31 mg /100g
Vitamina C se gaseste in cantitati apreciabile si in patrunjel, broccoli, rosii, cartofi.
Cantitati orientative de vitamina C
1 pahar de suc de portocale 75mg de vitamina C
1 pahar de suc de grapefruit contine 60mg vitamina C
1 cana de capsuni contine 82mg vitamina C
1 rosie medie contine 23mg vitamina C
½ cana de broccoli contine 58 mg vitamina C
1 cartof mediu, fiert ori copt, contine 26 mg vitamina C
Doza zilnica recomandata
75mg/zi – femei adulte
90mg/zi – barbati adulti

Supradozarea cu vitamina C

Toxicitatea datorata supradozarii cu vitamina C este foarte rara, deoare corpul nu o poate stoca. Oricum mai mult de 2000mg /zi pot duce la aparitia problemelor gastrice si intestinale, precum si litiaza renala.
Cine este predispus la deficienta de vitamina C
Persoanele suferind de: alcoolism, arsuri, cancer, diaree prelungita, febra prelungita, infectii repetate, afectiuni intestinale, ulcer gastric, stomac rezecat, hipertiroidism, stres, tuberculoza, fumatori ori persoanele ce traiesc mult timp la temperaturi scazute.
Ce probleme apar in caz de deficienta a vitaminei C

Par uscat si degradat, gingivita, sangerarea gingiilor (semn binecunoscut in cazul bolnavilor de scorbut), piele uscata, devitalizata, sangerari nazale, caderea dintilor, anemie, scaderea imunitatii, incetinirea metabolismului cu aparitia obezitatii. Pot aparea semne generale ca depresia, oboseala, iar in cazuri de deficit grav, boala numita scorbut.