Cuprul coloidal – efecte fiziologice

Cuprul in organism – Fiziologie, efecte
Cuprul este un element mineral esential in fiziologia organismelor vii, existand intr-o cantitate mare si in corpul omenesc. In momentul in care este absorbit in intestinul subtire, el este transportat spre ficat, legat de albumina. In fluxul sanguin este transportat de catre o proteina numita ceruloplasmina. Cuprul este intalnit in peste 50 de enzime fie ca si component esential, fie ca si cofactor, dintre care mentionam: citocrom-c-oxidaza, superoxid dismutaza, SOD, (CuZn), hemocianina (o molecula purtatoare de oxigen) , etc.
Corpul are nevoie de cupru pentru o dezvoltare normala si pentru a isi pastra sanatatea. Astfel:
– joaca un rol important in productia de mielina, hemoglobina, colagen si melanina.
– este foarte important pentru sanatatea nervilor, actionand ca un protector al tecii de mielina.
– impreuna cu vitamina C, contribuie la elemente ale tesutului conectiv numit elastina.
– este un component esential al pigmentului numit melanina, formarea sa fiind sustinuta de catre o enzima numita tirozinaza
– este un puternic antioxidant, lucrand impreuna cu SOD pentru a preveni distrugerea tesuturilor de catre radicalii liberi.
– este utilizat pentru fabricarea ATP-ului, sursa de energie a corpului.
– are rol de regulator al ritmului cardiac (aritmii) si a presiunii sanguine
– efectul sau inflamator poate reduce simptomele artritei
Deficienta de cupru din fiinteleumane este rara dar poate sa apara in anumite circumstante: anemia,temperatura corporala scazuta, fracturi si osteoporoza, vene proeminente si dilatate, numar scazut de celule albe, aritmii cardiace, nivele crescute de colesterol, pierderea pigmentatiei, dezordini tiroidiene. Copii cu afectiunea Menke (de natura genetica), nu pot asimila corect cuprul, si dezvolta un deficit foarte mare daca nu sunt tratati la timp.
Supraacumularea de cupru este si ea posibila, fiind o consecinta a sindromului Wilson, o incapacitate de eliminare a cuprlui in exces din corp.
In ceea ce priveste asimilarea cuprului, se pare ca exista o competitie directa intre acesta si zinc in absorbtia in intestinul gros, cel putin in cazul elementelor in stare ionica. Ca atare, trebuie realizata o balanta corecta in administrarea celor doua minerale.
Cuprul coloidal si vindecarea ranilor
Rezultatul unui studiu legat de potentialul vindecator si caracteristicile fizicochimice  ale nanoparticulelor de cupru, incluse intr-un unguent. Nanoparticulele de cupru cu dimensiunile de 100-120nm au dovedit cel mai mare potential de refacere a ranilor. Totodata, s-a constatat ca toxicitatea acestor nanoparticule este mult mai mica decat a sarurilor de cupru.
– nanoparticulele metalice (metalele coloidale) sunt de 7-20 de ori mai putin toxice decat echivalentul lor in saruri
– nanoparticulele au un efect prelungit in organism, actionand ca rezerve de metale
– introduse in doze compatibile cu organismul uman (biocompatibile) , nanoparticulele stimuleaza metabolismul.
-efectul nanoparticulelor este multifunctional in organism
www.coloidale.ro
CUPRU – Actioneaza impreuna cu fierul la sinteza hemoglobinei si a eritrocitelor . Participa la regenerarea celulelor , sinteza  colagenului,  pigmentarea tegumentului si a parului , fiind necesar si  bunei functionari a papilelor gustative.
www.coloidale.ro