Vitamina A – Retinolul
Este cunoscuta ca si vitamina ochiului sau a pielii , este o vitamina liposolubila. Vitamina A se stocheaza in organism sub doua forme:
– Vitamina A obisnuita sub forma unui ulei galbui, insolubil in apa dar solubil in acizi grasi Retinolul este prezent in produsele de origine animala: galbenus de ou, unt, branza, lapte.
– Provitamina A – betacarotenul, se gaseste in produsele animale cat si cele vegetale.
Vitamina A si betacarotenul se absoarbe la nivelul intestinului subtie in prezenta mineralelor si a sarurilor biliare. Dupa oxidare si solubilizare in apa, vitamina A este eliminat prin bila si prin urina.
Vitamina A ajuta la cicatrizarea ulceratiilor corneei si previne cataracta. Carentele de vitamina se traduc prin printr-o pierdere a acuitatii vizuale.
Vitamina A stimuleaza imunitatea in special ce antivirala, mareste rezistenta la infectii (respiratorii, oculare, ) actionand in asociere cu vitamina C. Carenta de vitamina A a afecteaza multiplicarea celulara, diminueaza capacitata tesuturilor de a se de a se opune virusilor si bacteriilor si incetineste procesul de cicatrizare.
Are rol in procesul multiplicarii celulelor si in formarea tesuturilor ( a epiteliilor) fiind ajutata de vitaminele: B2, B5, C, D, favorizand cicatrizarea.
Vitamina A permite regenerarea mucusului, mucoasele fiind barierele de protectie impotriva virusilor si bacteriilor.
Vitamina A sustine impreuna cu vitamina E functia genitala, lipsa acestora ducand la keratinizarea celulelor vaginale , tulburari menstruale, la femei si scaderea spemogramei la barbati.
Impreuna cu alte vitamine are rol importanta in in fuctionarea glandelor endocrine.
Alte actiuni importante sunt: diminuarea riscului de infarct miocardic si de arteroscleroza, pigmenteaza pielea fiind un factor protector la ultraviolete, regleaza functia sebacee, previne deshidratarea pielii, este hepatoprotectoare.
Surse naturale de vitamina A;
Lactatele cu continutul de retinol in ordine descrescatoare – smantana (grasa 30%), branza proaspata (40-80%), laptele de capra, laptele matern, laptele de bivolita , lapte de oaie, de vaca (integral, crud), iaurt (min. 3,5%),
Ouale – galbenusul de ou (crud), ou de rata (intreg), ou de gaina (intreg)
Grasimi si uleiuri – ulei de palmier, unt, ulei de soia, rapita, masline, germen de porumb, de floarea soalrlui
Cereale – porimb boabe integrale, faina de porumb, germeni de grau, porumb dulce, grau (boabe integrale), orz (boabe integrale)
Legume – morcovi (1,57mg/100g), cartof dulce, gulii, nap, patrunjel (radacina), ridiche de luna, telina , hrean, sfecla rosie, cartofi
Fructe, tulpini, flori – papadie, patrunjel(frunze), varza, fenicul, spanac, cicoare, telina(frunze), andiva, salata, praz, broccoli, varza de Bruxell, varza alba, varza murata, varza rosie, conopida, ceapa.
Partea fructiera a legumelor – ardei iute, dovleac, rosii, castraveti, fasole uscata, dovlecei
Leguminoase seminte: mazare verde, fasole alba, soia, naut, linte, mazare galbena,
Ciuperci de cultura,
Fructe – gutui, mere, pere, mure, agrise, coacaze negre, afine, struguri, stafide, zmeura, macese, catina alba, fructe de soc,
Fistic, migdale dulci, nuci de caju, nuci, alune de padure, castane,
Fructe exotice pepene galben, kaki, mango, papaya, pepene verde, mandarine, masline verzi, avogado, ananas,
Sucuri proaspete – de morcov, de rosii, de mandarine, de zmeura, de mere, de coacaze negre,