Luminita de seara – Evening Primosa (Primula)

Luminita de seara sau Primula de seara este o planta originara din America de Sud, raspandita ulterior in America de Nord, chiar pana pe creasta estica a Canadei. Indienii americani o utilizau in tratamentul bolilor dermatologlce, al plagilor, al astmului si al virozelor. Cunoscuta in Anglia inca din secolul al XVII-lea, primeste ulterior denumirea de „leacul bun la toate”.primula_
Uleiul de luminita sau Uleiul de Primula, se extrage din semintele unei plante ce apartine genului Oenothera, care cuprinde aproximativ 125 de specii dintre care Oenothera biensis, Oenothera caespitosa, Oenothera deltoides. Planta cunoscuta si sub denumirea de Luminita noptii ori Evening Primrose, este originara din Mexic si America Centrala, cultivarea ei fiind raspandita si in America de Nord si de Sud, precum si in zonele temperate.
Rolul acizilor grasi in dieta
Dieta omului modern este mult prea bogata in acizi grasi saturati (prezenti in carne si lactate) si foarte saraca in acizi grasi polinesaturati care se gasesc in principal in alimente de origine vegetala (uleiuri vegetale, seminte).
Dieta bogata in grasimi saturate duce la aparitia unor boli ca: steatoza hepatica, cresterea peste normal a colesterolului sanguin, cu depuneri ateromatoase pe peretele vascular, crescand riscul bolilor cardio-vasculare, renale si metabolice.
Dintre acizii grasi polinesaturati, acidul linoleic si alti acizi din grupa omega 6, au roluri metabolice deosebit de importante in organism, fiind esentiali pentru buna lui functionare.
Uleiul extras din semintele acestei plante contine 25% acizi grasi esentiali de tip omega 6 polinesaturati (acid gras linoleic si acid gras gamma linoleic), care fac parte din categoria “grasimilor bune”, cu efecte benefice multiple in organim. Mai contine vitamine (in special din grupul B si E -tocoferol) oligominerale, celuloza, lignina, aminoacizi ( in special triptofan).
Utilizarea uleiului  de primula
– Este cunoscut efectul sau benefic in tratamentul sindromului premenstrual, scazand tensiunea mamara premenstruala precum si simptomele digestive aparute (balonari si dureri abdominale);
– Are un efect benefic in cazul afectiunilor pielii de tip dermatite, eczeme, alergii cutanate, iritatii, prurit.
– Reduce fenomenele inflamatorii cronice in organism;
– Regleaza utilizarea insulinei de catre organism, fiind util in diabet;
– Protector vascular si cardiac, se foloseste in hipertensiune arteriala, ateromatoza;
– Rezultate bune s-au obtinut in neuropatia diabetica, reducand simptomele de parestezie, durere sau arsura asociate acestei afectiuni;
– Reduce simptomatologia asociata menopauzei la femei (transpiratii, bufeuri);
– Efecte bune in caz de bronsita, in special cand se asociaza cu uleiul de cimbru sau fenicul.
Alte afectiuni in care poate avea efecte:
– Astm bronsic
– Sindromul oboselii cronice
– Sclerodermie
– Scleroza multipla
– Deficit de atentie la copii
– Obezitate
– Ateroscleroza
– Osteoporoza
– Poliartrita reumatoida
Uleiul de Primula se foloseste doar la recomandarea medicului pentru anumite afectiuni si probleme medicale, sub forma de capsule cu ulei sau sub forma lichida, in dozele prescrise.
Poate interactiona cu anumite medicamente, iar efectul sau in caz de sarcina si alaptare nu a fost studiat, de aceea va fi folosit sub indrumarea medicului fitoterapeut. Ingestia lui se poate uneori insoti de greata, indigestie, cefalee, modificarea consistentei scaunelor.
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor