Laboratoarele Genna VivaNatura vin in sprijinul dumneavoastra pentru a va prezenta cateva notiuni despre cosmetica naturala. Specialistii nostri in domeniu, sunt la dispozitia dumneavoastra, (asa cum credem ca am aratat pana azi) cu sfaturile si indrumarile noastre. Pe site-ul nostru gasiti date din literatura de specialitate, interviuri ale unor specialisti cat si sfaturi utile culese din bogatia populara si care si-au dovedit eficienta de-a lungul timpului.
A
Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in grasimi ce pot fi gasiti la nivelul epidermului, si de asemenea si in cosmeticele naturale. Exemple mai des intalnite: acidul oleic, acidul palmitic, acidul stearic, acidul linoleic.
AHA (Alfa-hidroxiacizi): un grup de acizi care se gasesc in fructe, lapte acru, zahar si alte produse de fermentatie. Aplicati pe piele, acesti acizi dizolva lipidele care tin strans legate celulele pielii la nivelul stratului cornos, astfel incat odata distrus acest liant intercelular, celulele de suprafata se desprind si sunt indepartate, lasand in urma o piele mai fina si mult mai tanara, cu un aer mult mai proaspat.
Aminoacizi: elementele structurale ale proteinelor. Un grup de compusi chimici ce contin azot si formeaza proteinele.
Antioxidant: o substanta care inhiba sau previne alterarea celulelor de catre radicalii liberi.
B
BHA (Beta-hidroxiacizi): un grup de acizi care pot fi gasiti in inflorescentele plantelor si in diferite ierburi. Cel mai des intalnit este acidul salicilic, despre care se crede ca dizolva celulele moarte de la suprafata pielii lasand in urma o piele neteda si fara asperitati.
C
Carcinogen: orice substanta capabila sa cauzeze aparitia cancerului.
Chelati: agentii chelatori sunt utilizati in lotiunile de spalat pentru corp si pentru fata, creme exfoliante sau sampoane care dizolva la contactul cu apa calciul si magneziul care formeaza depozite la nivelul pielii.
Coenzima Q10: activator enzimatic care are si un rol antioxidant.
Colagen: proteina prezenta la nivelul dermului ce sta la baza formei si structurii pielii; are rolul de a mentine pielea neteda si fara riduri; pe masura ce colagenul este distrus de inaintarea in varsta, la nivelul tegumentului apar ridurile statice. Din punct de vedere structural colagenul este o proteina alcatuita din aminoacizi precum alanina, arginina, prolina, lizina, hidroxiprolina si glicina. Colagenul este prezent in structura pielii, a oaselor si cartilajelor si reprezinta cam 30% din totalul proteinelor din organism.
E
Elastina: o fibra de natura proteica cu proprietati elastice intalnita la nivelul dermului, al vaselor de sange si al altor tesuturi de tip elastic din organism. Permite intinderea pielii si revenirea la aspectul initial; odata cu inaintarea in varsta, ca urmare a scaderii cantitatii de elastina, pielea se zbarceste.
Enzime: proteine care accelereaza viteza la care apar reactiile chimice; in organism se gasesc mii de astfel de enzime. Pielea este cel mai mare producator de enzime al organismului.
F
Flavonoide: un numar mare (peste 3000) de substante chimice care au o culoare galben-caracteristica (flavis insemna „galben” in latina); flavonoidele sunt cel mai des intalniti pigmenti din regnul vegetal, alaturi de clorofila si caroteinoizi. Toate flavonoidele au rol antioxidant; unele stimuleaza circulatia sangelui, altele au efect antiiritant si antiinflamator sau diuretic. Exemple: vitamina P, izoflavonoidele, apigeninele, antoxantinele, bioflavonoidele.
G
Glicani: polizaharide cu rol de stimulare a imunitarii; pot fi gasiti in drojdie, ovaz si cereale.
Grupari hidroxil: grupare chimica definind un hidroxiacid; alfa-hidroxiacizii (AHA) au din punct de vedere structural o grupare hidroxi in pozitie alfa, in timp ce beta-hidroxiacizii (BHA) au aceasta grupare chimica in pozitie beta.
H
Hidrocortizon: un antiinflamator produs in mod natural de glandele medulosuprarenale; in mod artificial este produs de industria farmaceutica pentru a fi utilizat ca medicament. Se aplica la nivelul pielii in caz de mancarimi, inrosire, aparitia de vezicule sau alte semne de reactii alergice. Se mai numeste si derivat de cortizol.
Hormoni: mesageri chimici ai organismului care stimuleaza sau inhiba diverse activitati biologice, mai ales pe cele legate de crestere, dezvoltare si reproducere. Medical vorbind, se poate spune ca pielea este cel mai mare organ producator de hormoni din organism.
L
Lipide: grasimi ce asigura coeziunea celulelor pielii; o mare parte dintre lipide reprezinta agenti emolienti sau hidratanti care restaureaza supletea si flexibilitatea pielii si asigura o bariera impotriva diverselor agresiuni din mediul extern.
N
Natural: un material care provine doar din surse naturale 100%, si in a carui structura chimica legaturile dintre molecule sunt cele naturale, nealterate de alte procese chimice. Chiar daca este utilizat in compozitia unui produs cosmetic natural, un material natural nu este alterat din punct de vedere chimic, ci doar fizic (prin taiere, maruntire sau triturare).
P
PH: simbol ce reprezinta concentratia de ioni de hidrogen dintr-o solutie. Scala de pH se intinde de la 0 la 14, valoarea 7 fiind pH-ul neutru; sub 6.9 vorbim despre solutii acide in timp ce un pH de 7.1 sau mai mare este un indicator al solutiilor bazice.
Proteina: compusi alcatuiti din aminoacizi; alcatuiesc structura celulelor si a produsilor acestora, precum keratina, colagenul, elastina, melanina, enzimele, hormonii sau anticorpii.
R
Radicali liberi: grupare chimica avand unul sau mai multi electroni neimperecheati intr-o stare cvasistabila. In piele, radicalii liberi se stabilizeaza prin captarea unui alt electron de la lipide, colagen, elastina, hormoni, keratina, membrane celulare, grasimi si aminoacizi. Atacul radicalilor liberi dureaza extrem de putin, doar cateva fractiuni de milisecunda si se presupune ca este principalul vinovat de procesul de imbatranire si probabil cauza principala a unor afectiuni cum ar fi maladia Alzheimer, artrita, schizofrenia, boala Parkinson, sindromul Down, cancerul, lupusul eritematos, scleroza cutanata, fibroza cutanata, cicatricile cheloidiene, hiper- si hipopigmentarile, acneea, celulita, matreata si chiar mahmureala. Ca si exemple, cei mai frecvent intalniti radicali liberi includ hidroxilul si radicalii superoxid.
Receptori hormonali: molecule situate pe peretii celulari care au capacitatea de a lega hormonii din sange de suprafata celulei, facilitand astfel actiunea lor.
S
Stratul cornos: stratul superficial al pielii, cu rol de bariera; este alcatuit din 25-30 de straturi de celule suprapuse; aceste celule sunt celule moarte, pline cu keratina, o proteina insolubila in apa.
Superoxid-dismutaza (SOD): o enzima care distruge radicalii liberi; este ubicuitara si se considera ca ar putea fi elementul principal care sa prelungeasca viata. La nivelul pielii, superoxid dismutaza este distrusa de radiatiile ultraviolete continute de razele soarelui.
V
Vitamina K: compus gasit din abundenta in legumele cu frunze, descoperit in 1929. Vitamina K se produce si in mod natural in intestin si este legata de productia factorilor de coagulare a sangelui. Are rol in resorbtia vanatailor si refacerea vaselor capilare.