ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC – DA in Romania?

“Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a semnat o notă prin care interzice culturile modificate genetic. Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, se opune însă vehement acestei iniţiative.
Este o dispută aprinsă în sânul guvernului, deoarece este respinsă din start de ministrul agriculturii Valeriu Tabără – un „fost colaborator” al companiei Monsanto, cel mai mare producător de organisme modificate genetic din lume.
„Măsura ar face ca România să ajungă codaşa Europei în ceea ce priveşte agricultura”, şi-a argumentat Tabără poziţia, negând însă un eventual conflict de interese din perspectiva poziţiei pe care o ocupă acum şi a relaţiei pe care a avut-o cu producătorul american.
Borbely vrea noi studii pentru România
Având în vedere faptul că au mai rămas doar cinci luni până la culturile de primăvară, ministrul Laszlo Borbely le-a transmis oficialilor A gen ţiei Na ţio nale pentru Pro tecţia Mediului (ANPM) o notă prin care propune introducerea în dezbatere publică a „unui moratoriu privind cultivarea plantelor modificate genetic în România, pe o perioadă de cinci ani”.
Motivul: nu ar exista destule date ştiinţifice care să arate cât de nocive sau cât de bune sunt aceste plante şi cum afectează ele mediul înconjurător. „Autorizarea de către Uniunea Europeană a porumbului modificat genetic (MON 810) s-a efectuat în 1998 fără a evalua riscurile pentru regiunile biogeografice specifice României. În momentul în care s-a derulat procedura de notificare, România nu era stat-membru al UE şi, prin urmare, nu a avut posibilitatea de a solicita informaţii, de a prezenta observaţii sau de a ridica obiecţii în procesul de monitorizare a MON 810. (…) În prezent, există in formaţii ştiinţifice contradictorii şi nu există informaţii ştiinţifice în România care să arate ce impact au aceste culturi”, îşi explică Borbely demersul în documentul transmis ANPM.
Laszlo Borbely are însă susţinerea societăţii civile. „Salutăm iniţiativa domnului ministru Borbely de a face primii paşi către interzicerea pe teritoriul României a organismelor modificate genetic. Dacă Domnia Sa va duce la capăt această iniţiativă, îl vom considera salvatorul agriculturii româneşti, al mediului şi al sănătăţii oamenilor, deoarece riscurile pe care le implică cultivarea şi consumarea plantelor modificate genetic – şi vorbim în principal despre porumb şi soia – sunt inacceptabile. De altfel, Bulgaria a introdus deja un astfel de moratoriu”, a explicat Gabriel Păun, reprezentant al organizaţiei „Agent Green”.
 
Avand in vedere existenta unor opinii impotriva introducerii in cultura si pe piata a unor plante, modificate genetic, este necesara informarea publicului asupra avantajelor si dezavantajelor obtinerii si utilizarii organismelor modificate genetic, asa cum prevad dispozitiile legale in vigoare. Pentru aceasta se impune, in primul rand, prezentarea notiunii de organism modificat genetic, asa cum este cunoscuta pe plan international si national.
In Germania, definitia data organismelor modificate genetic este urmatoarea:
“OMG sunt organisme al caror material genetic a fost modificat intr-un mod care nu exista in natura in conditii naturale sau de recombinare naturala. Organismul modificat genetic trebuie sa fie o unitate capabila de autoreplicare sau transmitere a materialului genetic.”
“In Statele Unite, termenul de organism modificat genetic se refera la plante si la animale care contin gene transferate de la alte specii, pentru a obtine anumite caractere, precum rezistenta la anumite pesticide si ierbicide.”
In Romania (conform OG nr. 49/2000), “organismul modificat generic este un organism care contine o combinatie noua de material genetic, obtinut prin tehnicile biotehnologiilor moderne care ii confera noi caracteristici. “