Vitamina B3 – cum să prepari o cremă naturală excelentă pentru ameliorarea iritațiilor pielii

b3Vitaminele sunt recunoscute ca ingrediente valoroase în toate tipurile de produse cosmetice. Acestea pot îmbunătăţi în mod semnificativ eficienţa cremelor, uleiurilor, rujurilor sau a altor produse cosmetice dedicate ameliorării diverselor afecţiuni ale pielii, pentru măşti cosmetice, pentru îngrijirea părului, pentru îngrijirea pielii copiilor.

Vitamina B3 mai este numită niacină şi este un membru al complexului de vitamine B. A fost descoperită la Serviciul de Sănătate Publică al SUA la începutul anilor 1900. La acea vreme era foarte răspândită în sudul ţării boala numită pelagră, caracterizată prin piele crăpată, solzoasă sau decolorată, probleme digestive şi slăbiciune corporală generală. Serviciul de Sănătate Publică a găsit o legătură între gradul de răspândire a bolii şi dieta bazată pe porumb. Pelagra a fost o boală destul de răspândită şi în România unde mămăliga era un aliment de bază.

 Câţiva ani mai târziu, vitamina B3 era identificată în mod oficial ca fiind nutrientul ce lipsea din dieta zilnică a celor ce se hrăneau în principal cu pâine din porumb (în România – mămăligă), fapt care a condus la manifestarea simptomelor de pelagră. În prezent se ştie că porumbul conţine cantităţi semnificative de vitamina B3, dar că această vitamină nu poate fi absorbită bine doar din porumb.

Din punct de vedere cosmetic, niacinamida (vitamina B3) este benefică pentru pielea ușor iritabilă, în caz de acnee, exces de sebum, roşeaţă, hiperpigmentare, inflamaţii. Aceasta are capacitatea de a reduce pigmentarea în exces a pielii, deoarece inhibă transferul de melanozomi (vezicule care conţin melanină), de la melanocite la cheeratinocite.

Aplicarea vitaminei B3, duce la o îmbunătăţire a barierei la nivelul epidermei şi o îmbunătăţire a rezistenţei pielii la agresiunile externe datorită capacității acesteia de stimulare a fibroblastelor pentru a produce mai mult colagen care duce la îmbunătăţirea elasticităţii şi tonusului pielii.

Vitamina B3 determină, de asemenea, scăderea valorilor colesterolului. Aceasta este utilă şi pentru stabilizarea nivelului de zahăr din sânge ți susţine procesele genetice în celulele organismului ajutând la procesarea grăsimilor din corp.

 Alimentele care au cel mai mare conţinut de vitamina B3 sunt: ciupercile, tonul, somonul, pieptul de pui sau curcan, sparanghelul, carnea de vânat, avocado, broccoli, spanac, nuci, cereale integrale, ciuperci, drojdia de bere.

Termenul de „niacină”, înlocuit cu cel de vitamina B3, este de fapt un termen care se referă la mai multe forme chimice ale vitaminei. Aceste forme includ acidul nicotinic şi nicotinamida. (Nicotinamida este numită uneori şi niacinamidă.) Nume precum „niacină,” „acid nicotinic” şi „nicotinamidă” sunt toate obţinute în urma studiilor de cercetare privind tutunul de la începutul anilor 1930. La acea dată, izolarea vitaminei B3 în primul laborator se producea ca urmare a cercetărilor privind nicotina şi obţinerea acesteia pe cale chimică din tutun.

Ca şi în cazul „colegilor” săi din complexul de vitamine B niacina este importantă în producerea de energie necesară organismului. Două forme unice de vitamina B3 (numite nicotinamida adenin dinucleotid şi fosfat nicotinamida adenin dinucleotid) sunt esenţiale pentru conversia în energie din proteine, grăsimi şi carbohidraţi. Niacina este de asemenea utilizată de organism pentru a sintetiza amidonul care poate fi stocat în muşchii corpului şi în ficat pentru o eventuală folosire ca sursă de energie.

O modalitate simplă de a prepara o cremă cu vitamina B3, care este, de altfel, un ingredient ce intră în compoziția unor produse cu prețuri destul de piperate și care sunt, de asemenea, destul greu de găsit la noi pe piață este amestecarea unui ulei sau unt natural, vegetal, cu câteva picături de niacină. Se pot folosi uleiurile de argan, cocos, untul de cacao sau, dacă doriți o mască naturală, amestecați pulpa unui fruct de avocado cu câteva picături de vitamina B3. Veți obține un produs de calitate fără ingrediente cancerigene cum sunt parabenii sau alți compuși chimici ce se regăsesc în majoritatea produselor cosmetice care vă va reda suplețea naturală a pielii și va calma iritațiile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *