Când organismul încearcă „să-ţi spună ceva” – de exemplu că are o carenţă de vitamine sau minerale – indiciile pot fi uneori ciudate şi greu de înţeles. Iată câteva deficienţe frecvent întâlnite şi semnele prin care se manifestă ele.
„Cu hrana procesată de azi, e uşor să ne alegem cu o carenţă de vitamine, fie pentru că nu consumăm suficient din alimentele de care avem nevoie, fie pentru că nu absorbim cum trebuie nutrienţii, dateorită unor probleme digestive”, spune dr. Susan Blum, fondatoare a Blum Center for Health şi autoare a unei cărţii recent apărute, The Immune System Recovery Plan.
„S-ar putea să nu ai o boală propriu-zisă, dar nu vei funcţiona la capacitate maximă, deoarece vitaminele sunt co-factori pentru toate reacţiile biochimice din organism. Avem nevoie de ele ca să funcţionăm cum trebuie.”
Iată, mai jos, 5 semne care arată că ai putea suferi de o carenţă de vitamine şi/sau minerale.
Vestea bună este că multe dintre aceste carenţe sunt uşor de corectat prin modificarea alimentaţiei. Dar, dacă semnele supărătoare persistă, adresaţi-vă neapărat unui medic.
- Crăpături la colţurile buzelor
Ar putea fi vorba despre o carenţă de: fier, zinc şi anumite vitamine B, precum niacina (B3), riboflavina (B2) şi B12.
„Se întâmplă frecvent, dacă eşti vegetarian, să nu obţii suficient fier, zinc şi vitamina B12 [din alimentaţie]”, spune dr. Blum. Asemenea carenţe pot apărea şi în cursul curelor de slăbire, dacă nu se consumă suficiente proteine esenţiale pentru formarea componentelor sistemului imunitar.
Soluţia: mâncaţi mai mult pui, somon, ton, ouă, scoici, roşii uscate la soare, sfeclă, pastă de susan, arahide, leguminoase precum lintea. Absorbţia fierului este stimulată de vitamina C, care ajută şi la combaterea infecţiilor, aşa că e bine să combinaţi alimentele de mai sus cu legume ca broccoli, ardei roşii şi conopidă.
- Piele iritată, roşie, solzoasă, pe faţă (uneori şi alte regiuni ale corpului) şi căderea părului.
Ar putea fi vorba despre o carenţă de: biotină (B7).
Vitaminele din grupa B sunt solubile în apă, aşa că, în cazul celor mai multe dintre ele, organismul nu face rezerve (spre deosebire de vitaminele A, D,K, E, care sunt liposolubile, adică se dizolvă în grăsimi). Atenţie în cazul în care obişnuiţi să mâncaţi ouă crude: o proteină din albuşul de ou, numită avidină, împiedică absorbţia biotinei. Avidina este însă dezactivată când ouăle sunt gătite.
Soluţia: consumaţi mai multe ouă gătite, somon, avocado, ciuperci, conopidă, fructe oleaginoase (alune, nuci , migdale), zmeură şi banane.
- Coşuri (ca de acnee) pe obraji, braţe, coapse şi fese
Ar putea fi vorba despre o carenţă de: acizi graşi esenţiali şi vitaminele A şi D.
Soluţia: reduceţi drastic grăsimile saturate şi grăsimile trans (ceea ce ar trebui să faceţi oricum) şi consumaţi cantităţi mai mari de grăsimi nesaturate. Încercaţi să adăugaţi în alimentaţie cantităţi mai mari de somon şi sardele, nuci şi migdale, seminţe bogate în uleiuri, precum cele de in şi cânepă. Pentru aportul de vitamina A, mâncaţi legume cu frunze verzi, morcovi, cartofi dulci şi ardei roşii.
„Aceştia furnizează beta-caroten, un precursor al vitaminei A, pe care organismul uman îl foloseşte pentru a sintetiza această vitamină”, spune dr. Blum. „Totuşi, pentru vitamina D, eu recomand un supliment – 2.000 UI (unităţi internaţionale) pe zi, într-un preparat care conţine şi vitaminele A şi K, care ajută la absorbţia vitaminei D.” Organismul uman are capacitatea de sintetiza singur vitamina D, sub influenţa luminii solare, dar mulţi oameni – atât copii, cât şi adulţi – au în ziua de azi deficienţe de vitamina D, deoarece petrec prea puţin timp afară, în aer liber.
- Senzaţie de furnicături, înţepături şi amorţeală în mâini, picioare sau alte regiuni ale corpului
Ar putea fi vorba despre o carenţă de: vitamine B precum folat (B9), B6 şi B12.
„E o problemă legată direct de nervii periferici şi de terminaţiile lor de la nivelul pielii”, spune dr. Blum, amintind că aceste simptome pot fi însoţite de anxietate, depresie, anemie, oboseală şi dezechilibre hormonale.
Soluţia: Mâncaţi spanac, sparanghel, sfeclă, fasole uscată, ouă, scoici, carne de pui.
- Crampe musculare puternice, ca nişte junghiuri foarte dureroase, în gambe, degetele picioarelor, bolta plantară
Ar putea fi vorba despre o carenţă de: magneziu, calciu şi potasiu. „Dacă se întâmplă des aşa ceva, e un indiciu clar că suferi de carenţe ale acestor elemente”, spune dr. blum. Cei care fac exerciţii fizice intense pot pierde şi mai multe minerale (şi vitamine solubile în apă) prin transpiraţie intensă.
Soluţia: mâncaţi mai multe banane, migdale, alune, dovleac, cireşe, mere, grepfruit, broccoli, varză chinezească, verdeţuri precum spanac şi păpădie.
Sursa: Business Insider