Sezonul alergiilor este în plină perioadă de vârf cu tot ceea ce înseamnă aceasta: praf, polen, virusuri, și bacterii. Tratarea problemelor sinusurilor este foarte importantă și mult mai sănătoasă dacă se poate face cu remedii naturale decât dacă recurgem la antibiotice.
Infecțiile sinusurilor sunt una dintre cele mai comune, dar cele mai ușor de tratat afecțiuni care determină apariția senzațiilor de presiune asupra cavității nazale. Congestia nazală sau nasul înfundat și senzația de presiune de la nivelul sinusurilor pot avea mai multe cauze: răceala, gripa, alergii, probleme ale sinusurilor, etc.
Există multe remedii naturale eficiente care pot fi folosite pentru îndepărtarea mucusului din cavitatea nazală, iar nutriția este de asemenea importantă pentru a îmbunătăți circulația la nivelul sistemului limfatic și creșterea imunității. Excludeți din dieta alimente cu potențial alergen și care favorizează crearea de mucus, precum ouăle, alimentele grase sau prăjite, pastele, zaharul, ciocolata, berea și orice alt aliment care conține aditivi. Consumați, în schimb, mai multe produse ce curata sinusurile și ajută la fluidizarea mucusului. Acestea includ fructele și legumele proaspete, salatele, peste și supa de pui fierbinte. Alimentele care sunt cunoscute ca fiind deosebit de benefice sunt usturoiul, ceapa, ardeiul iute, ghimbirul, hreanul, muștarul și ananasul.
1. Studiile au demonstrat ca aproximativ la 70% din bolnavii cu sinuzite cronice au alergii la mediul înconjurător. Deci, este bine să evităm pe cât posibil, fumatul pasiv, gazele din trafic, aerul uscat și substanțele chimice iritante din mediul casnic sau de la locul de muncă. De exemplu, particulele de praf din casă vor fi îndepărtate frecvent prin aspirarea constantă a covoarelor.
2. Se va evita consumul de alcool, întrucât acesta poate usca pasajele nazale și crește riscul de inflamație;
3. Vitamina C – histamina este o proteină din organism ale cărei niveluri ridicate sunt adesea asociate cu inflamația nazală. Dacă veți suplimenta regimul zilnic cu 1000mg de vitamină c, de trei ori pe zi, concentrația de histamină se va reduce, și odată cu aceasta și congestia nazală și a sinusurilor;
4. Planta numită echinaceea indiană se pare că ajută la îmbunătățirea simptomelor răcelii, mai ales în primele trei zile de când aceasta debutează. Aceasta este o plantă care, tradițional, stimulează producția de celule albe din sânge, accelerează maturizarea lor în țesutul limfatic și mărește viteza acestora către zona din organism în care există o infecție. În urma unui studiu s-a constatat că în cazul persoanelor care au congestie nazală și beau zilnic trei cești de echinaceea, timp de 5 zile, va exista o ameliorare rapidă a acestui simptom față de cei care nu consumă acest tip de ceai.
5. Beți zilnic 2-3 litri de apa minerală sau plată, ceaiuri de plante fierbinți și băuturi care conțin lămâie.
6. Pentru ameliorarea rapidă a simptomelor, amestecați o linguriță de hrean ras sau rădăcină proaspătă cu suc de lămâie, apă fierbinte și îndulciți cu puțină miere; consumați încet amestecul.
7. Inhalațiile sunt o modalitate practicată și testată pentru a desfunda sinusurile blocate. Adaugați 10 picături de ulei Olbas într-un bol cu apă care are temperatura apropiată de cea a fierberii, acoperiți capul cu un prosop, închideți ochii și inhalați aburul emanat, timp de 10 minute.
8. Spălăturile nazale sunt un tratament vechi. Se dizolvă o jumătate de linguriță de sare într-o cană cu apă caldă, țineți acoperită una din nări, iar apoi încercați să trageți pe nara opusă lichidul. Repetați apoi operația pentru cealaltă nară.
9. Uleiul de oregano – a fost considerat mult timp un remediu natural pentru tratarea congestiei pulmonare și a sinusurilor, iar în plus contribuie la întărirea sistemului imunitar. Se amestecă 2-3 picături de ulei de oregano cu suc și se bea acest amestec în fiecare zi. Ameliorările se vor observa în decurs de 3-4,5 zile;
Dacă o persoană prezintă simptome caracteristice sinuzitei, este important să se prezinte la medic. Sinuzita acută netratată poate duce la infecții grave sau cronicizare. De asemenea, unele persoane pot fi predispuse la infecții ale sinusurilor, deoarece au sistemul imunitar slăbit.
Sursa: Organic Health