Vinurile medicinale sunt mai puţin mediatizate decât tincturile şi uleiurile din plante, aceste vinuri medicinale sunt elixiruri din natura, cu efecte benefice asupra sănătăţii şi a stării noastre de spirit.
Condiţia esentiala!!! – să nu fie confundate cu vinurile de masă! Ele au o prescripţie strictă, la fel ca orice medicament.
Recomandări şi condiţii obligatorii:
Se utilizează numai vase curate, sterilizate cu abur sau apă fiartă, timp de cel puţin 30 minute, de câte 3 ori. Nu se folosesc vase metalice, în special cele din aluminiu.
Fructele care intră în compoziţia vinurilor trebuie să fie bine coapte şi bine spălate. Atenţie la struguri, să nu aibă acaricide sau să fie stropiţi cu sulfat de cupru.
Se utilizează plante proaspăt spălate. În cazul plantelor uscate, se folosesc doar cele care nu au fost uscate la soare. Nu se vor folosi plante de pe marginea drumului sau de la vânzători ambulanţi. Vinul se păstrează în sticle închise, la temperatura camerei. Se consumă încet, cu înghiţituri mici.
Toate vinurile medicinale au principii active bine determinate. Nu se consumă în cantităţi mai mari decât cele prescrise. Mai mult nu înseamnă mai bine, ci este posibil să facă rău.
ATENŢIE ! Vinurile medicinale nu se consumă în amestec.
Rachiul folosit la prepararea vinurilor trebuie să fie de minim 40% alcool.
Vinul de afine
Ingrediente: 500 g afine, 1 litru vin roşu.
Mod de preparare:
1. Se varsă afinele într-un vas, se adaugă două pahare cu apă şi se fierb încet 15 minute. Se adaugă vinul roşu şi se prelungeşte fierberea încă 15 minute. Se lasă să se răcească şi se filtrează.
2. Se zdrobesc 500 g afine, se adaugă 1 litru vin alb, o linguriţă scorţişoară pudră, o linguriţă cuişoare şi 100 g miere. Se lasă la macerat 8 zile, se filtrează şi se pune în sticle.
Mod de administrare: câte 25 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antidiareic, antiseptic, bactericid, dizolvant al acidului uric.
Recomandări: ateroscleroză, constipaţie, fermentaţie intestinală, insuficienţă biliară, diabet, diaree
Vinul de busuioc
Mod de preparare: Se fierbe un litru de vin alb de bună calitate în care se pun 3 linguri de flori de busuioc. Se filtrează.
Mod de administrare: se bea câte o ceşcuţă după fiecare masă.
Recomandări: Contra deprimării şi neliniştii nervoase.
Vinul de ceapă
Ingrediente: 5 cepe, 1 litru vin alb, 100 g miere.
Mod de preparare:
1. Se rad cepele se adaugă vinul şi mierea. Se lasă la macerat 8 zile, apoi se filtrează.
2. Se pasează 500 g ceapă la centrifugă. La sucul obţinut se adaugă 150 g zahăr. Se amestecă bine şi se filtrează.
Mod de administrare: câte 50 ml , de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: diuretic, stimulent general, tonic cardiac.
Recomandări: astenie, hidrofizie, tulburări renale.
Vinul de cimbrişor
Mod de preparare: Se usucă planta de cimbrişor, se macină bine şi se fierbe o lingură de pulbere de cimbrişor într-o jumătate de litru de vin timp de 10 minute. Se lasă puţin deoparte, se strecoară şi se îndulceşte cu puţină miere polifloră.
Mod de administrare: Se ia câte un păhărel de decoct de vin de cimbrişor, înainte de masa de prânz, în cure mai lungi.
Recomandări: astenie sezonieră.
Vinul de ciuboţica-cucului (Maria Treben)
Mod de preparare: Se umple o sticlă de 2 litri cu flori proaspete de ciuboţica-cucului (umbrele florale întregi), fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie să fie acoperite. Sticla se lasă, astupată uşor cu un dop de plută, să stea 14 zile în soare.
Recomandări: În afecţiunile cardiace, afecţiunile inimii se ia din când în când câte 1înghiţitură de vin, cardiacii pot să bea până la 3 linguri pline pe zi.
Vinul de coacăze
Ingrediente: 1,5 kg coacăze, 1 litru vin roşu, 450 g zahăr.
Mod de preparare:
1. Se presează coacăzele. Se adaugă vinul şi se lasă la macerat 24 ore la rece. Se filtrează printr-o pânză fină şi se strecoară tot sucul. Se pune sucul într-un vas, se adaugă zahărul, se pune la fiert 5 minute, apoi se lasă să se răcească. Se filtrează din nou, apoi se îmbuteliază.
2. Se pun la macerat 200 g frunze de coacăz, 50 ml rachiu, 100 g zahăr şi 1 litru vin roşu, timp de 30 zile. Se amestecă bine, se filtrează şi se îmbuteliază.
3. Se pun la macerat, timp de o lună: 1 litru vin alb, 200 g coacăze, 50 ml rachiu, 100 g zahăr. Se filtrează.
Mod de administrare: câte 50 ml , de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antidiareic, antireumatismal, tonic general.
Recomandări: artrite, hipertensiune, litiază renală, menopauză, reumatism.
Vinul de grapefruit
Ingrediente: sucul de la două grapefruituri, 1 litru vin alb, 200 g zahăr, 50 ml rachiu.
Mod de preparare: se amestecă ingredientele şi se lasă două săptămâni la rece. Se filtrează şi se îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: aperitiv, drenor digestiv şi hepatic, răcoritor, bogat vitamina C.
Recomandări: anorexie, artrită, dispepsie, insuficienţă biliară.
Vinul de hrean tonic
Mod de preparare: Intr-un litru de vin rosu, natural, se pun 15 linguri de hrean dat prin razatoarea fina. Se astupa sticla si se lasa sa se macereze continutul vreme de 8-9 zile, dupa care se filtreaza.
Mod de administrare: Se administreaza 3-4 linguri din acest vin tonic pentru
Recomandări: imbunatatirea digestiei, pentru stimularea si reglarea activitatii cardiace, contra anemiei si pentru prevenirea litiazei renale. Pe termen lung, acest vin cu hrean este si un tonic sexual si un afrodiziac foarte bun.
Vinul de ienupăr
Ingrediente: 40-50 g bace de ienupăr (fructe), 1 litru vin roşu, 50 ml rachiu.
Mod de preparare:
1. Se sparg bacele şi se pun la macerat, o săptămână în amestecul lichid. Se aduce amestecul uşor la fierbere, se lasă să fiarbă câteva minute. Se lasă în repaus o săptămână înainte de a se filtra. Se îmbuteliază.
2. 60 bace de ienupăr, 1 litru vin alb şi 100 g zahăr se pun la macerat 15 zile. Se lasă în repaus 8 zile înainte de filtrare. Se adaugă 25 ml rachiu pentru o mai bună conservare.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: depurativ, diuretic, stimulent, stomahic.
Recomandări: ateroscleroză, gută, reumatism, tulburări renale.
Mod de preparare: Se ia un pumn de frunze de leurdă tăiate mărunt, se lasă să dea câteva clocote în ¼ litru de vin alb, se îndulceşte după gust cu miere sau sirop.
Mod de administrare: se bea din acest vin peste zi, încet, înghiţitură cu înghiţitură.
Recomandări: Vinul de leurdă este un preparat minunat pentru toţi bătrânii cu veşnice secreţii pulmonare abundente şi greutăţi în respiraţie legate de acestea. Chiar în cazurile de tuse rebelă îndelungată se scapă de flecmă şi de insuficienţa respiratorie provocată de ea. Acest leac este indicat în tuberculoză şi hidropizie, de care suferă deseori cei bătrâni.
Vinul de mărar
Ingrediente: 50 g seminţe de mărar, 20 g seminţe de anason, 1 litru vin roşu, 100 g zahăr, 25 ml rachiu.
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele într-un vas curat. Se lasă la macerat 10 zile, la loc ferit de lumină. Se filtrează şi îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: aperitiv, carminativ, galactogen, stomahic.
Recomandări: aerofagie, astm, tulburări nervoase.
Excelent pentru impotenţă: câte 25 ml înainte de culcare.
Vinul de mentă
Ingrediente: 50 ml infuzie de mentă (25 g mentă uscată se infuzează timp de 15 minute), 500 ml vin alb, 20 g miere de albine.
Mod de preparare: Se amestecă toate ingredientele, se lasă la macerat minim 40 zile, apoi se filtrează.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: afrodisiac, bactericid, calmant, colagog, sedativ, stomahic, vermifug.
Recomandări: nervozitate, palpitaţii, tulburări digestive, paraziţi intestinali, tulburări nervoase.
Vinul de mure – Vinul gâtului
Ingrediente: 1 kg mure, 1 litru apă, 300 g zahăr.
Mod de preparare: Se varsă apa peste murele uşor zdrobite . După 24 ore se pune amestecul în centrifugă şi se adaugă zahărul la sucul obţinut Se lasă la fermentat 10-15 zile . Se filtrează şi se pune în sticle.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: îndulcitor, hipoglicemiant.
Recomandări: dureri de gât, tulburări intestinale şi gastrice.
Sursa : Formula As
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor