Vitamina D

 
Vitamina D este fabricata (sinteza) la nivelul pielii in straturile profunde ale acesteia  sub actiunea razelor solare, sintetizarea ei la nivelul hipodermului este influentata de temperatura, grosimea si pigmentul pielii.  Dupa procesul de sinteza din piele declansat de ultravilolete este absorbita imediat in vasele sanguine. Vitamina D este stocata in muschi, tesutul adipos, ficat,  rinichi, piele creier, oase.  Spre deosebire de celelalte, vitamina D poate fi produsa de organism.
Vitamina D, numita si antirahitica, este liposolubila ( este absorbita de grasimi) si esentiala pentru asimilarea calciului, a carui depunere in oase o asigura.
Istoricul vitaminei D este legat de rahitism, o boala ce decalcifiaza oasele si le deformeaza. Pentru a pastra calitatile nutritive ale vitaminei D trebuie sa tinem cont de anumiti factori exteriori precum caldura, lumina, mediul acid, oxigenul.
Vitamina D are importanta in:
– mineralizarea oaselor – prin depunerea in oase si cartilagii;
– favorizeaza cresterea acidului citric in lichidele osului;
– influenteaza procesele biologice de coagualre a sangelui;
– activitatea musculara;
– permeabilitatea muschilor;
– stimuleaza imunitatea;
– stimuleaza secretia glandelor salivare;
– intervine in sinteza globulelor rosii;
– favorizeaza asimilarea vitaminei A;
– regleaza activitatea inimii;
– combate stressul;
– actioneaza sinergic cu vitaminele: A, C B6, B7, cu calciu, magneziu, siliciu si zincul.
Aportul crescut de vitamina D scade eliminarea fosfatilor prin urina, care stimuleaza formarea tesutului osos, a carilagiilor si regleaza activitatea ficatului, a rinichilor sia intestinului subtire.
Deficienta de vitamina D duce  la:
– scaderea fosforului din plasma;
– demineralizarea osoasa;
– eliminarea sporita a calciului prin fecale;
– dereglarea raportului caciu/fosfor;
– instalarea osteoporozei la persoanele de varsta a treia, cu preponderenta la femeile aflate la menopauza.
Vitamina D se gaseste in pestele gras – hering, sardina, somon si untura de peste (morun, ton, calcan), galbenus de ou, unt, lapte integral si lactate nedegresate.
Vitamina D se afla in urmatoarele vegetale :
Ciuperci (manatarci, zgarciob, ciuperci de cultura);
Curmale, drojdie de bere, polen;
Plante medicinale care contin vitamina D:
Alge brune, alge marine, radacina de angelica, ulei de cacao, seminte de bumbac, seminte de cardamon, seminte de hibiscus, frunze de menta, radacina de paducel, papadie.
Prepararea termica a alimentelor ce contin vitamina D duc la scaderea acestei cu peste 20%.
Roluri si caracteristici
– asigura transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte;
– permite absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi;
Decalcifierea oaselor este un pericol pentru cei care nu detin in organism o cantitate suficienta de vitamina D. Bolile ce pot aparea sunt: osteoporoza, osteomalacia, scaderea tonusului muscular, rahitismul la copii.
Persoanele ce depasesc o anumita varsta, la cea mai neinsemnata cazatura sau lovitura, pot suferi fracturi grave. Capacitatea organismului lor de a produce vitamina D sau de a o asimila din alimente este foarte scazuta.
Consumul excesiv de vitamina D  poate provoca intoxicatii prin: cantitati mari de calciu depozitate in plamani, rinichi, inima, vasele sangvine care genereaza situatii grave.