Vaselina cosmetica – derivat al petrolului

Vaselina cosme­tica Petrolium Jelly sau Mineral Jelly este un derivat al petrolului si a ince­put sa fie cercetata din secolul al XIX-lea cand niste muncitori din Pennsylvania, SUA au observat ca ranile provocate de taieturi se vindeca mai usor daca intra in contact cu acest gel.
O perioada inde­lun­gata, vaselina a fost considerata un pa­naceu, dar diverse studii au confirmat ca actiunea de vindecare a vaselinei in caz de zgarieturi, taieturi se explica doar pentru ca acest gel nu permite germenilor sa penetreze pielea afectata (nici nu se pot dezvolta intr-un produs mineral), nu pentru ca ar actiona in interior.
Vaselina este un amestec de hidrocarburi saturate obtinute din purificarea reziduurilor de la distilarea petrolului. Se prezinta ca o masa alba, omogena, fara miros, fara gust, grasa la pipait si care nu rancezeste. Nu este absorbita de piele si actioneaza la suprafata pielii.
Doar la auzul cuvantului „vaselina” gandul ma duce in copilarie cand alaturi de tatal meu „mesteream” la autoturismul invechit cu mainile manjite din plin cu vaselina maronie cu consistenta unsuroasa si densa.
Astazi „Vaselina  cosmetica” are un aspect si miros atragator si este folosita in majoritatea produselor de infrumusetare de la balsamuri de buze, rujuri, rimeluri, creme, lotiuni, majoritatea produselor de beauty contin acest derivat al pertolului ca si produs de baza (excipient). Acest produs al petrolului mai este intens folosit in farmacii la prepararea diferitelor unguente sau creme dermatologice, in care se adauga elementele active necesare, „avantajul” fiind reprezentat de faptul ca nu necesita conservanti fiind produs mineral.
Inafara de faptul ca este un produs ieftin si usor de produs cu proprietati emolinte, in rest nu poate acumula beneficiile pe care le are oricare dintre uleiurile sau unturile naturale procesate la rece.
Derivatele din petrol adica hidrocarburile,  formează un strat protector pe piele, dar NU sunt absorbite în piele. Ca urmare nu permit pierderea umezelii din piele dar nici nu hidrateaza. Deoarece sunt insolubile în apă, senzaţia aceea de hidratare şi umezeală pe care o oferă pielii este de fapt grăsime, nu hidratare reală.
De ce ar fi bine să evităm produsele care conţin derivate din petrol? Deoarece acestea nu permit pielii să respire şi îi afectează metabolismul, nu aduc nici un aport de vitamine sau alte elemente active ce se gasesc in uleiurile naturale.