Vitamina C – prezenta ei in fructele si legumele congelate

Deoarece pe acest site mai exita un articol despre vitamina C,  aici
vom aduce doar cateva consideratii in plus despre vitamina C.
Principalul beneficiu al  vitaminei C ţine de capacitatea sa antioxidantă. Aceasta limitează acţiunea radicalilor liberi produşi în cadrul metabolismului, prevenind, astfel, deteriorările celulare. Este esenţială pentru ca organismul să sintetizeze colagen, de aceea, este deosebit de importantă pentru sănătatea pielii, a cartilajelor, dar şi a vaselor de sânge.
Vitamina C nu dispare odată cu legumele şi cu fructele proaspete.  „Congelarea, murarea şi gătitul păstrează această vitamină în proporţie de aproximativ 50%, cu variaţii de la un aliment la altul”, subliniază medicul specialist în nutriţie Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco Lifestyle din Cluj-Napoca.
Rolul acesteia este maxim atunci când este obţinută din surse naturale. Astfel, s-a observat că incidenţa artritei, boală care distruge colagenul din articulaţii, este mai mică în rândul persoanelor care consumă zilnic fructe şi legume. Unele studii arată că vitamina C previne, într-o oarecare măsură, apariţia plăcii de aterom, prin efectul protector asupra pereţilor vaselor de sânge.
Din acest motiv, persoanele care au niveluri scăzute de vitamina C în sânge au risc mai mare de a face infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale sau boală arterială periferică. Datorită substanţelor antioxidante pe care le conţine, dieta bogată în fructe şi în legume poate preveni şi creşterile tensiunii arteriale.