Ce inseamna conservantii din cosmeticele conventionale ?

 
Fiecare fabrica de cosmetice are secretele ei in ceea ce priveste conservarea produselor, VivaNatura, foloseste conservanti naturali si de origine naturala in toate produsele cosmetice si de ingrijire corporala, iar procentul de ingrediente si produse naturale in compozitia produselor este de la 98 – 100% ingrediente naturale.
Exista unele produse fara conservanti, cum sunt unidozele sau compozitiile 100% uleioase si din ingrediente naturale, acestea  nu reprezinta pericol.
Produsele Genna – Vivanatura cu formule originale care contine ingrediente 100% naturale sunt: Aloe Plant, Bitter Gel, Masca dupa Ras, Masca de fata, Erogen Protect, Crema Antiacneica si pastele de dinti: Genna DentForte, Pachetul GenaDent Paradontic, GenaDent Argentum,  Praful de dinti.
Cosmeticele conventionale in majoritatea lor sunt derivate din produsele de sinteza ale petrolului, iar fiindca pielea noastra nu are nici o afinitate cu ingredientele chimice de sinteza, aceasta devine o piele agresata de substantele chimice, pe care le absoarbe, iar aceste toxine determina pielea sa reactioneze impotriva lor prin secretarea sebuumului in exces pentru a reface filmul hidrolipidic, sau prin descuamare, inflamare si implicit aparitia ridurilor si slabirea muschilor pielosi.
Cosmeticele naturale compuse din uleiuri naturale, esentiale si alte ingrediente de origine naturala pe langa faptul ca sunt “recunoscute” de corpul uman, stimuleaza microcirculatia si schimbul de oxigen la nivel celular, drenarea limfatica, regenerarea celulelor, hidratarea profunda, aportul de vitamine. Prin piele, respectiv prin transpiratie (glandele sudoripare) se elimina toxinele si tot prin piele se elimina (secreta)  sebumul prin glandele sebacee. A impiedica aceste doua procese, duce la stocarea lor progresiva in organism.
Ce pericol reprezinta aceste substante?
Pielea noastra absoarbe in medie 2 kg de produse chimice pe an! Avand o suprafata de 2 mp, ea fiind compusa din trei straturi: epiderma, derma si hipoderma, numeroase substante din produsul cosmetic traverseaza derma si ajung in hipoderm unde se gasesc vasele de sange si circulatia limfatica si astfel ajung in organism. Un exempu :  Parabenii se absorb rapid, sunt metabolizati si apoi eliminati, insa anumite cantitati raman depozitate in organism si pot afecta sanatatea. In interiorul organismului nostru, parabenii se comporta ca si propriii nostri hormoni (estrogenul), perturband astfel sistemul endocrin (hipotalamusul, ovarele, tiroida). Sigur ca actiunea lor este relativ slaba, insa acumulat in timp ea devine amenintatoare.
Devine astfel esential sa cunoastem compozitia produselor pe care le folosim zilnic?
Cum sa alegem descifrand etichetele ?
Conservantii autorizati de  Ecocert sunt  5 : alcoolul benzilic, acidul salicilic, acidul benzoic si sarea sa de sodiu, acidul sorbic si sarea sa de potasiu, acidul dehidroacetic. Sunt interzisi conservantii nonbiodegradabili: parabenii si fenoxietanolul.
Ingredientele sunt listate cu numele recunoscute oficial in “International Cosmetic Ingredient Dictionary” . Extractele din plante, uleiurile apar cu denumirile latinesti iar vitaminele cu “numele de laborator”.
Unul dintre cele mai importante simboluri de pe eticheta unui produs cosmetic este prezent in forma unui recipient deschis (un borcanas), care are inscris in interior sau dedesubt un anumit numar de luni. Acest simbol reprezinta “period after opening – PAO” ,adica perioada de timp in care produsul este valabil dupa ce acesta a fost deschis. Deci chiar daca o lotiune sau un parfum au o perioada de garantie de 2 ani, aceasta este redusa la numai cateva luni, din momentul primei folosiri.
Etichetele produselor trebuie sa contina compozitia detaliata in lista INCI, pentru a veni in ajutorul dumneavoasta puteti apela la surse de informare specializate: http://www.cosmeticsdatabase.com
De multe ori veti gasi intr-un produs cosmetic sub denumirea unui parfum(fragrance),  “ascuns”  un produs toxic conservantul de exemplu. Parfumurile sintetice, foarte alergene, contine cantitati mari de toxine chimice neafisate, acestea pot fi pana la 200 de substante in compozitia unui Parfum cu denumirea de Fragance, acesta este astfel un “acoperis” pentru ftalati, parabeni.
Stiti ca acestia cauzeaza afectiuni ale sistemului nervos, migrene, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, alergii, tuse violenta.
Uleiuri esentiale naturale previn inmultirea bacteriilor si a ciupercilor, dar folosirea parabenilor ca si conservanti in industria cosmetica este preferata fiindca au un pret mai mic si profitul adus de un produs facut din compusi ieftini, dar bine promovat pe piata este maxim.
 
 
pentru VivaNatura
Maria Mihaiu – cosmeticiana
cosmeticiana
lector in cosmetica