Briose cu ciocolata neagra si briose cu fructe uscate

Oricat am pleda si sustine modul de viata sanatos si consumarea fructelor si legumelor, toti suntem tentati la un moment dat de cate …un dulce bun…. asa ca am gasit modalitatea de a manca prajituri fara sa ne punem prea mari probleme de silueta.
Am preparat  cu ocazia acestor sarbatori aceste briose in ambele variante, iar rezultatul a fost de exceptie, in sensul ca am avut parte de dulciuri preparate din ingrediente care nu aduc un aport caloric major adica: am folosit un premix de faina integrala, zaharul l-am inlocuit cu fructoza , iar ciocolata din cacao naturala cu un continut de 85% cacao.
BRIOŞE CU CIOCOLATĂ
Reţeta adaptată după reţeta „Brişe cu fructe” trimisă de Rodica Dirzu
240 g premix patiserie Slăbeşti Mâncând (premix de faina integrala, din magzinele naturiste sau site-ul Slabestimincind)
1/2 linguriţă bicarbonat de sodium / 2 cuburi drojdie
175 g fructoză
2 linguri cacao
80 g ciocolată > 70% cacao, tăiată bucăţele
250 ml „lapte” (75 ml smântână dulce 30% diluată cu apă până la 250 ml sau 250 ml lapte de soia)
90 ml ulei
1 fiolă esenţă de vanilie
1 ou
1 praf de sare
Amestecaţi ingredientele uscate: faină, ciocolată, cacao (cernută), bicarbonatul şi sarea.
Separat bateţi oul cu fructoza; adăugaţi treptat uleiul, bateţi continuu; adăugaţi treptat laptele.
Turnaţi amestecul lichid peste amestecul uscat, omogenizaţi cu un tel pară compoziţia (amestecând uşor) şi apoi cu o paletă de cofetar.
Turnaţi compoziţia în forme tapetate cu hârtiuţe pentru brioşe şi coaceţi la 175 grd C timp de 25 – 30 minute.
BRIOŞE CU FRUCTE
( am facut reteta 1 cu cantitatile mai mici)
1/ 2 ou întreg
260/ 500g premix patiserie Slăbeşti Mâncând
1 linguriţă bicarbonat de sodium/ 2 cuburi drojdie
80/ 160 ml ulei de floarea soarelui
150/ 300g fructoză
200 ml lapte bătut (75 ml smântână fermentată + 125 ml apă)
150-200/ 300-400g caise uscate sau alte fructe permise(proaspete sau uscate)
1/ 2 fiolă esenţă de vanilie, lămâie etc.
Coajă de la 1 portocală (facultativ, însă recomandabil)
Se amestecă premixul de patiserie cu bicarbonatul de sodiu şi cu coaja rasă de portocală (portocala se spală bine cu apă fierbinte şi se şterge).
Se bate oul întreg cu mixerul, se adaugă fructoza şi aromele (vanilie, lămâie etc) şi se bate spumă.
Se adaugă uleiul şi se bate în continuare.
La sfârşit se adaugă laptele bătut (sau smântână fermentată diluată cu apă) şi fructele bucăţi, se amestecă uşor.
Se adaugă premixul amestecat cu bicarbonatul şi coajă de portocală, se amestecă uşor cu paleta, pentru omogenizare.
Se dă la rece minim 30 minute, acoperit.
Se încinge cuptorul la 175 grade Celsius.
Se pun hârtiuţele de brioşe în tava cu forme de brioşe.
Se umplu formele de brioşe şi se dau la cuptor, la 175 grade Celsius, 22-25 minute, pe grătarul 3 superior (număraţi de jos în sus al treilea grătar).
DELICIOASE SI NU INGRASA