În China antică era celebru un proverb care se dovedește a fi încă actual: „Cine are salvie în grădină nu lasă bătrânețea să se apropie.” Vechii romani considerau salvia o plantă sacră, folosită în ritualurile de curățare a spațiilor de locuit, divinație și jertă închinată zeilor. Romanii au fost prin tradiție, primii care au remarcat că obiectele de metal devin otrăvitoare în contact cu salvia, interzicând în rețetele care presupuneau utilizarea acestei plante, folosirea obiectelor de metal.
Salvia era, astfel, un remediu nelipsit din farmacopeea lumii antice fiind folosită că detoxifiant, protector împotriva diverselor infecții, tonic nervos și psihic, re-întineritor. Se credea că acela care va consuma salvie încă de la începutul primăverii va întineri și el odată cu natura. În prezent, salvia este o plantă cercetată intens, căreia medicina îi descoperă tot mai multe aplicații practice. Ea nu este doar un medicament natural cu multiple aplicații, ci și un leac excelent pentru menținerea sănătății. Iată câteva rețete ce conțin salvie și care se pot dovedi utile în îngrijirea tenului în orice anotimp:
Tonic cosmetic cu salvie, sunătoare și apă de trandafiri
Ingrediente: salvie, sunătoare, oţet de mere.
Amestecați în părți egale într-un recipient, salvie şi sunătoare uscate după ce, în prealabil, au fost mărunţite. Peste se adaugă oţet de mere, astfel încât plantele să fie complet acoperite cu lichid. Se lasă la macerat 48 de ore, după care lichidul poate fi strecurat şi amestecat , în părţi egale, cu apă de trandafiri sau apă distilată. Tonicul este excelent pentru tenul gras sau mixt, având, totodată, efect de albire a tenului şi estompare a petelor.
Decoct tonic cu salvie şi lămâie
Ingrediente: o ceaşcă de ceai concentrat de salvie, 2 linguri de suc proaspăt de lămâie.
Se prepară un ceai concentrat de salvie din 3 linguri de plantă peste care se toarnă apă clocotită. Lăsaţi infuzia să se răcească, strecuraţi lichidul şi amestecaţi-l cu sucul de lămâie proaspătă. Se poate păstra la frigider maximum 3 zile. Loţiunea se aplică pe faţa bine spălată seara, înainte de culcare. Este recomandată pentru curățarea tenului gras, seboreic sau mixt.
Mască cu salvie, argilă şi propolis
Ingrediente: 2 linguri de ceai concentrat de salvie, 2 linguri argilă, 5-6 picături de tinctură de propolis.
Argila se amestecă până la omogenizare cu ceaiul de salvie, peste care se adaugă tinctura de propolis. După 20 de minute de la aplicare, fața se clătește cu apă călduţă, apoi rece, pentru închiderea porilor. Datorită efectului astringent al uleiului de salvie, aspectul tenului gras sau mixt va fi drastic îmbunătățit.
Cremă de corp cu salvie pentru remodelare corporală şi împotriva celulitei
Ingrediente: 2 linguri de cremă de corp hidratantă, 8-10 picături ulei esenţial de salvie.
Amestecaţi crema cu uleiul esenţial şi aplicaţi-o cu masaj uşor, în zonele cu depozite de grăsime şi celulită. Rezultatele vor fi vizibile după 2-3 săptămâni de tratament zilnic. Prin proprietăţile sale, uleiul esenţial de salvie ajută la eliminarea grăsimii din ţesuturi, la reducerea celulitei şi îmbunătăţirea elasticităţii pielii.