Printre cele mai importante cauze care pot duce la iritarea buzelor se număra expunerea la soare sau la vânt, mai ales dacă este vorba despre perioada de trecere dintre anotimpuri. De asemenea, unele substanțe chimice, tutunul, medicamentele, rujul, pasta de dinți sau condimentele ajung să irite mucoasa buzelor care, fiind subțire și sensibilă, se crapă dând senzația neplăcută de usturime și durere.
Chiar dacă la prima vedere crăparea buzelor nu constituie un motiv major de îngrijorare, problema se poate agrava deoarece prin rănile superficiale pot pătrunde microbi (stafilococi, streptococi etc.) și astfel pot apărea infecții sau alte complicații.
Tratamente naturiste contra buzelor crăpate
Ca de fiecare dată când e vorba despre orice afecțiune este important ca mai întâi să se îndepărteze agentul care a produs iritarea mucoasei buzelor. Se pot aplica apoi pe buze comprese calde cu infuzie de salvie sau mușețel sau chiar soluție de borax 2% (de la farmacie), care are ca scop înmuierea crustelor, îndepărtarea lor și vindecarea crăpăturilor. Cele mai bune creme din plante care mențin un nivel optim de hidratare al buzelor sunt cele de gălbenele, cătină, salvie sau tătăneasă.
Uleiul de migdale este un remediu foarte bun pentru buze frumoase, fiind în plus și un microbian destul de puternic. O rețetă simple de balsam de buze natural se poate prepara din 5 linguri de ulei de migdale amestecate cu 1 lingură de ceară de albine și încălzite până la omogenizare. Se ia de pe foc și se amestecă până la răcirea completă pentru a nu se stratifica. Adăugați apoi 5 picături de ulei aromatizat de mentă. Se va obține un preparat cu care se vor unge buzele crăpate.
Aloe vera vindecă rapid buzele uscate sau crăpate din cauza expunerii solare, catifelând și revigorând pielea buzelor. Folosiți direct gelul de la plantă sau puteți cumpăra din farmacii un gel pur de aloe vera.
Un alt remediu simplu și natural pentru buzele crăpate este amestecul obținut din 3 picături de ulei de trandafir și o linguriță de ulei de porumb.
Laptele degresat ajută la rehidratarea epidermei sensibilizate. Efect la fel de bun are și mierea polifloră cu care este recomandat să ungeți buzele seara, înainte de culcare, lăsând apoi să acționeze peste noapte.
Sănătatea vine și din interior – cum să ne alimentăm corect pentru prevenirea cu succes a uscării buzelor
Consumați suc proaspăt obținut din morcovi, țelină și spanac, câte 2-3 căni în cursul unei zile, înainte de mesele principale, pe perioade mai lungi de cel puțin 15-20 zile.
Eliminați consumul de cafea până trece afecțiunea și căutați să introduceți în alimentație cât mai multe vitamine B, E și F din uleiuri vegetale și lactate în special sub formă de iaurt.
Evitați consumul de dulciuri rafinate (în special de zahăr, ciocolată, prăjituri etc.) care se vor înlocui cu miere sau fructe.
Dintre alimente cele mai recomandate sunt soia, mazărea, fasolea și carnea de pește (în cantități moderate).
Se poate administra, de asemenea, tinctură de propolis (2 picături la fiecare 5 kg corp) care se va pune pe un miez de pâine, se mestecă bine și apoi se înghite, înainte cu 15 minute de fiecare din cele 3 mese principale.
nu vad niciunde trecute ingredientele sau fisele tehnice ale acestor produse.
vă referiți la fișele tehnice ale uleiurilor naturale de trandafir și porumb și la cele ale legumelor cum ar fi morcovii?