Naterea sub apa reprezinta alternativa la un travaliu dureros si chinuitoar, iar pentru femeile care sunt inspaimantate de nasterea vaginala, aceasta reprezinta o optiune mult mai avantajoasa in comparatie cu cezariana.
Prima nastere sub apa a avut loc in mare, in urma cu aproximativ 50 de ani, dar practicarea ei s-a intensificat in prin anii 70.
In Marea Britanie nasterea sub apa este foarte practicata iar acest lucru se reliefeaza si din vanzarea cazilor speciale pentru nasteri, deoarece acolo nasterea se poate face si acasa sub supravegherea unei moase specializata pentru acest mod de nastere.
Naterea subacvatica reprezinta alternativa la un travaliu dureros si chinuitoar, iar pentru femeile care sunt inspaimantate de nasterea vaginala, aceasta reprezinta o optiune mult mai avantajoasa in comparatie cu cezariana.
Pentru nasterea subacvativa, in primul rand este necesar acordul medicului, deoarece exista si aici unele exceptii, apoi este necesara o instruire si pregatire pralabila a gravidei referitor la ce trebuie sa faca in acele momente.
Aceasta metoda perfect naturala de a aduce pe lume copii, se face intr-o cada speciala care necesita o dezinfectie foarte riguroasa si corecta, temperatura apei trebuie mentinuta la 37,5 grade Celsius, iar nivelul apei nu trebuie sa depaseasca sanii mamei in pozitia sezand.
Nasterea sub apa da in primul rand mai mult confort mamei, deoarece are o foarte mare mobilitate in acest mediu. In apa presiunea din abdamen, se reduce, se induce o mai buna oxigenare a singelui urmata de o relaxare si dilatare a muschilor pelvieni si a colului uterin, micsorand-se astfel durerea, cu circa 30% .
Presiunea hidrostatica a apei ajuta la reglarea tensiunii arteriale, iar apa fiind calduta inmoaie tesuturile, putandu-se astfel evita eventualele leziuni ale vaginului sau perineului in timpul iesirii fatului.
Toate acesteasu loc sub o continua monitorizare a mamei si fatului, intr-un ambient cat mai atragator, se recomanda o muzica placuta si agrebila gravidei, poate sa asiste la nastere iubitul, sotul sau o persoana apropiata, daca viitoarea mama nu este inhibata de aceea persoana.
Daca mama are parte de aceste ”beneficii” in timpul nasterii, fatul se va adapta si el mai usor, daca primul contact cu aceasta lume va fi intr-un mediu cunoscut lui, adica cel acvatic unde el a stat 9 luni. In acelasi timp apa atenueaza socul si stressul senzorial pe care copilul il simte in momentul nasterii.
Exista temeri vizavi de pericolul de inec al copilului, dar bebelusul inca respira prin cordonul omnilical, iar scoaterea lui din bazin se face imediat, se taie cordonul ombilical si apoi copilul este asezat la pieptul mamei, ceea ce duce la o linistire reciproca.
Un alt atuu atat pentru mama cat si pentru fat este dat de faptul ca nu mai sunt necesare analgezicele, efectele lor secundare, atat asupra mamei cat si asupra copilului putant fi astfel evitate.
Exista si la aceasta nastere riscuri atat pentru mama cat si pentru fat:
– cel mare risc este dat de conditiile de igiena si de sterilitatea a mediului in care are loc nasterea,
– posibilitatea perderilor mai mari de sange mamar, in mediul acvatic,
– unii medici afirma ca pot aparea unele probleme de respriatie a fatului care se naste sub apa, dar nu sunt sustinute in unanimitate de toti medicii,
– daca fatul sufera de anumite afectiuni care nu au putut fi diagnosticate inainte de nastere (intrauterin) s-ar putea ca acestea sa se agraveze in cazul nasterii subacvatice.
In Romania exista clinici unde sunt amenajate saloane speciale pentru nasterea subacvatica, dar din pacate nu in toata tara, deoarece amenajarile speciale, dar mai ales igiena stricta, nu permit tuturor sectiilor de obstetrica ginecologie sa aiba astfel de amenajari speciale.