Oxitocina este un hormon secretat de glanda hipofiza sau pituitara, care asa cum am aratat in articolul acesta are rol in contractia uterului in timpul travaliului, stimularea secretiei si eliberarii de lapte de la nivelul glandei mamare, apare cand mama isi tine copilul in brate, si-i da o stare pozitiva si un echilibru sufletesc.
Oxitocina este denumita si hormonul dragostei si al atasamentului, deoarece cu cat este mai profunda relatia de dragoste cu atat secretia de oxitocina este mai mare.
Manifestarile de tandrete, mangaierile, imbratisarile, vorbele afectuoase, determina cresterea cantitatii de oxitocina, aceasta secretandu-se atunci cand doi indragostiti se saruta, sau cand un indragostit priveste poza celui pe care il iubeste.
Sentimentele de dragoste maresc cantitatea de oxitocină, aceasta se elibereaza dupa ce un cuplu face dragoste, provocand aceea stare de bine si relaxare de dupa, care cimenteaza relatia si atractia intre cei doi. Acest hormon ajută la recuperarea rapidă a organismului după efortul actului în sine şi întreţine starea pozitivă şi de receptivitate a celuilalt.
Nivelul de oxitocină creşte în organismul părinţilor când se raporteaza la copilul lor, mai ales atunci când mama îşi ţine în braţe copilul.
Oxitocina ar avea rol si in reducerea poftei de mâncare, ajuta organismul in recuperarile celor care renunta la alcool si droguri, fiind astfel foarte important ca in curele de dezintoxicare cei apropiati toxicomanului sa fie alaturi de el.
Copii care sufera de autism au un nivel foarte scazut de oxitocina, fapt ce vine in sprijinul ideii de a ridica nivelul de oxitocina celor care sufera de autism, prin inconjurarea lor doar cu oamenii apropiati si pentru care acestia manifesta interes, a le oferi multa afectiune si intelegere, mijloace care se presupune ca sunt foarte importante in recuperarea lor.
S-a constatat ca productia de oxitocina este strict legata de manifestarile de ordin sufletesc, ca actele altruiste maresc nivelul de oxitocina, duc la stabilirea unor relatii sociale, de incredere si generozitate intre oameni.
S-a constatat ca zaharul scade nivelul de oxitocina, iar receptivitatea sexuala creste o data cu oxitocina care de asemenea contracarează impotenţa.
S-a facut un studiu comparativ in Seattle pe un segment de 169 cupluri în intervale de 7 ani, între 1956 şi 1984 a reliefat faptul că relaţiile cele mai stabile au fost cele în care oamenii care au niveluri similare sau foarte apropiate de inteligenta, de educatie, atitudini si responsabilitati sociale asemanatoare. Cercetatorii au descoperit ca dupa 14 ani de convietuire împreună, soţii cu o mai bună înţelegere a semnificaţiilor verbale şi de fluenţă verbală au tras dupa ei pe celalat partener până la nivelul lor.
Cinci moduri prin care Dragostea te face mai inteligent
1. Casatoreste-te cu cineva similar cu tine, dacă vrei sa devii mai inteligent
Intre soţ / soţie se creeaza in timp un fel de : ” built-in brain-booster” sau ”cranial lift” .
2. Ţineţi-va de mâini ori de câte ori este posibil
În plus faţă de crearea unor sentimente de căldură şi apropiere, tinutul de maini il poate ajuta pe celalalt partener sa se elibereze fata de stress.
3. Sarutati-va cel puţin o dată pe zi
Acesta atingere intima declanseaza eliberarea hormonului oxitocina care scade scade nivelul de cortizol si implicit reduce stress-ul. Cercetatorii spun ca atunci cand ne sarutam, ne activa aproape jumătate din nervii cranieni care afectează funcţia cerebrală. Toate informaţiile senzoriale ce presupun un sarut – mirosul si caldura pielii partenerului tau, se transmit si se simt prin buze, iar creierul este ”incarcat exploziv” cu neuroni noi.
4. Pune pozele celor dragi in apropiere
Fotografia celui drag activeaza aceea parte din creier unde este stimulata placerea si recompensa, precum şi concentrarea atenţiei şi motivaţia. La inceputul unei relatii cand „dragostea este arzatoare”, cortexul prefrontal, intră în acţiune, anticipând si planificand evenimente viitoare impreuna.
5. Un studiu a relevat ca tensiunea arteriala este cea optima pentru sot sau sotie, atunci cand cuplul, sta impreuna, comparativ cu timpul petrecut impreuna cu alte persoane. Acest lucru se refera atunci cand fiecare are o activitate separata dar sunt apropiati si se ating unul pe altul (exemplu: unul navigheaza pe net si celalalt citeste sau se uita la TV).
Despre rolul oxitocinei in afectiunile cardiace exista numeroase studii aprofundate de cercetatorii americani si canadieni mai multe detalii gasiti aici: http://www.pnas.org/content/101/35/13074.full
bibliografie: Readers Digest