In multe tari ale lumii exista o meserie care la noi nu cred ca exista in nomenclatorul de meserii si anume ”Educatorii prenatali Lamaze” care promoveaza si sustin nasterea naturala. Aceasta este nu numai o meserie ci mai mult pentru cei care sustin si incurajeaza nasterea naturala.
Este important de reamintit ca nasterea este un fenomen perfect natural, in cadrul caruia se petrec o serie de actiuni si care daca isi urmeaza cursul normal, la final se va ivi aceea minune – copilul.
De ce acest subiect?
Fiindca potrivit statisticilor, peste 80% dintre gravide aleg ca modalitate de a naste – cezariana -iar la noi, din pacate chiar medicii indica aceasta metoda de a naste ca fiind cea mai usoara, fara insa a arata si traumele adevarate.
Femeile ar trebui sa cunoasca cat mai bine si mai amanuntit ceea ce se intampla in momentul nasterii, atat din din punct de vedere fizic: dilatarea colului in timpul travaliului, cat si transformarile hormonale care au loc in cazul nasterii naturale.
In timpul travaliului se secreta un hormon – Ocitocina de catre hipofiza, care are in acest caz urmatoarele roluri:
– contractia uterului in timpul travaliului,
– stimularea secretiei si eliberarii de lapte de la nivelul glandei mamare. Perfuzia cu oxitocina este folosita uneori pentru a stimula contractia uterina si a induce travaliul.
Nivelul ridicat al ocitocinei determina cantractii mai puternice si mai eficiente, iar cand durerea contractiilor atinge un anumit nivel, este eliberata endorfina, astfel durerea devine mai moderata. Femeile care secreta din abundenta oxitocina si endorfina in timpul nasterii, mai eliberaza si catecolaminele, acesti hormoni, care transforma femeia in mama, cu toate urmarile ce vor decurge ulterior din aceasta.
Natura ajuta ca tavaliul nasterii, sa poata fi depasit mai usor, daca femeile se pregatesc psihic inainte, astfel ca ele sa devina puternice. Pregatirea din timp pentru a intampina durerea travaliului asigura un nivel ridicat de endorfina.
Doctor Judith Lothian, educator prenatal Lamaze spune urmatoarele in cartea sa ”The Official Lamaze Guide: For a healthy Pregnancy & Birth” despre cela 6 practici sanatoase pentru a naste:
”1. Lasa travaliul sa inceapa de la sine,
2. Deplasati-va cat mai mult şi nu stati intr-un loc, schimbati poziţia cat mai des in timpul job-ului,
3. Sa ai un prieten, persoana iubita sau apropiata, ca un suport afectiv continuu,
4. Evitaţi intervenţiile medicale care nu sunt imperios necesare, pe perioada sarcinii,
5. Evitaţi naşterea pe spate şi lasati corpul să urmeze ceea ce el firesc ”cere” in timpul nasterii si mai ales nevoia ”de a împinge”,
6. Păstraţi mama şi copilul împreună dupa nastere – este cel mai bun lucru atat pentru mama, cat si pentru copil şi mai ales stimuleaza alăptarea.”
Tot Doctor Judith Lothian, spunea:
”Cand am inceput sa predau Lamaze, temerile femeilor erau de nerecunoscut. Promovarea cunostintelor despre procesul nasterii si cum sa infrunti durerea cu success, au facut ca femeile sa treaca peste temeri.
Astazi, temerile femeilor sunt adanc intiparite in constiinta, iar din nefericire, ceea ce stiu femeile, este nasterea medicala(cezariana), nu cea naturala-normala. Mesajul: sarcina si nasterea sunt evenimente care prezinta un risc major, cu o posibilitatea crescuta ca ceva sa mearga prost, acest aspect este indus din nefericire in culturile noastre educationale.
Daca am schimba cultura fricii, ar trebui sa infruntam direct rezultatul temerii, trebuie sa vorbim cu voce tare, total increzatori, spunand o cu totul alta poveste: a nasterii naturale. Femeile trebuie sa stie ca nasterea normala este sanatoasa pentru mama si copil si in principal, nasterea este un lucru usor de facut deoarece: natura ajuta mama si copilul in timpul nasterii.”
Temerile femeilor legate de nastere, mai ales pentru durerile din timpul travaliului, uneori sentimentul ca un fat extras prin cezariana sufera mai putin, dar mai ales necunoasterea tuturor aspectelor pro si contra nasterii naturale, este urmare a alegerii pe care gravida o face in continuare.
Gravidele aleg de cele mai multe ori cale asa zis ”mai usoara” pentru a naste, adica alege cezariana. Astazi aceasta metoda de a naste este aleasa foarte usor de catre viitoarele mamici, dar oare cate femei cunosc, sau le sunt aduse la cunostinta toate implicatiile unei astfel de nasteri?
O cezariana este practic o operatie, o interventie invaziva asupra corpului mamei si asupra viitorului copil.
La noi in tara se apeleaza si se opteaza foarte repede pentru opreatii in general, in diferite afectiuni, chiar daca aceste afectiuni ar putea fi tratate in alte moduri.
Acest mod de abordare il fac cunoscut tot mai multi medici romani care dupa ce au studiat si practicat medicina in Romania, pleaca (din pacate) in alte tari (de pe tot mapamondul) unde practica medicina, iar ceea ce ei spun si sustin ”este ca la noi solutia operatorie este adoptata in majoritatea cazurilor chiar si acolo unde ar fi si alte metode de vindecare a bolii”, citez aici una din afirmatiile unei doctorite timisorene, acum medic de familie in Australia.
Asa ajungem din nou la cezariana, unde modul de abordare al unui fenomen absolut natural – nasterea – de cele mai multe ori este transformat intr-o interventie invaziva asupra mamei si asupra noului nascut.
Riscul decesului mamei in timpul unei cezariene este foarte mic, acest risc este totusi mai mare decat la nasterea normala vaginala de 3-7 ori. Operatia cezariana este mai costisitoare, implica si prelungirea spitalizarii, dureri crescute si o sansa mai mare de infectie materna dupa nastere. Nasterea cezariana ar trebui efectuata doar in cazurile in care este cu adevarat necesara, si nu pentru confortul medicilor si al gravidei.
In strainatate nu exista termenul de cezariana la cerere, operatia cezariana efectundu-se doar la recomandarea medicului si doar atunci cand exista motive serioase pentru aceasta. Si in Romania legislatia prevede acelasi lucru dar acest aspect este ignorat de multi medici cu diverse motivatii de confort personal sau de ordin material.
Cezariana se face la recomandarea medicului, insa nu este o interventie lipsita de riscuri. Literatura medicala citeaza cazuri in care cezariana a fost urmata de complicatii – aproximativ 5% din totalul interventiilor, iar cea mai grava este ruptura de uter, inregistrata la 1% din operatii.
Riscurile ce pot aparea asupra fatului la nasterea prin cezariana
– Nasterea prematura. In cazul in care nu a fost calculata corect data nasterii, fatul se va naste mai devreme,
– Problemele de respiratie. Din cauza faptului ca nu trece prin vaginul mamei, unde plamanii sunt comprimati pentru a elimina lichidul amniotic, bebelusul poate prezenta dificultati respiratorii,
– Rani ale fatului care pot aparea la 2% din nasterile prin cezariana, copii sunt taiati, zgariati sau crestati cu bisturiul in timpul inciziei uterine,
– Din cauza anesteziei, fatul va avea un scor APGAR redus, deoarece nu trece prin stimularea naturala, care se petrece in timpul nasterii vaginale (suferinta din timpul nasterii naturale),
Scorul APGAR reprezinta nota pe care o ia bebelusul in primele minute de viata, noul nascut este evaluat la 1 minut si apoi la 5 minute dupa nastere, controlindu-se:
– numarul de batai al inimii ,
– respiratia ,
– tonusul muscular ,
– unele reflexe ,
– culoarea.
Fiecarui din acesti factori i se acorda un scor intre zero si doi apoi se insumeaza. Scorul perfect este nota 10.
Riscurile ce pot aparea asupra mamei la nasterea prin cezariana
– Perioada de recuperarea prelungita, in medie, cam intr-o luna,
– Pot aparea infectii, la locul inciziei abdominale, la nivelul anumitor organe precum vezica urinara,
– Poate aparea hemoragia, deoarece in cazul cezarienei se pierde de doua ori mai mult sange comparativ cu nasterea naturala, ceea ce poate determina anemia sau necesitatea unei transfuzii sanguine,
– Pot aparea incizii ale altor organe, timpul incizarii pot fi taiate organe precum colonul sau vezica urinara. Potrivit statisticilor, aceste complicatii apar in 2% din nasterile prin cezariana,
– Sunt frecvente tulburarile gastrointestinale, cauzate de cezariana, asfel pot fi provocate dureri, balonare, constipatie, disconfort abdominal si complicatii la urmatoarea sarcina,
– Dureri lombare dupa cezariana din cauza anesteziei, iar in unele cazuri aceste dureri persista ani indelungati.
– Dureri ale locului unde s-a facut incizia la schimbarile de temperatura sau anaotimp.
– Complicatii pulmonare. Anestezia generala poate duce la pneumonie postoperatorie.
– Riscul unor operatii suplimentare, precum histerectomia sau refacerea peretelui vezical.
– Mortalitatea. Chiar daca este intr-un procent redus este mai des intalnita decat in cazul nasterii normale.
– Alaptarea dificila. Din cauza durerilor la locul inciziei si gasirea unei pozitii de alaptat face acest lucru mai dificil.
– O sarcina ulterioara cu probleme. Dupa o operatie de cezariana sunt foarte rare cazurile in care se poate naste natural.
Desi nasterea presupune durere, exista totusi metode de a naste natural fara ca femeile sa treaca prin durerile unui travaliu chinuitor, va vom prezenta intr-un articol viitor nasterea in apa.