Fierul este unul din mineralele esentiale necesare corpului uman, cu rolul de oxigenare a sangelui.
Alte functii importante ale fierului sunt:
– de asimilare a vitaminelor apartinand complexului de vitamine B,
– stimuleaza producerea hemoglobinei (proteina celulelor rosii);
– de furnizarea a energiei pentru metabolism;
– sustine functionarea corecta a sistemului imunitar,
– fierul este implicat in procesul secretiei gastrice asigura nutritia mucoaselor si a pielii si creste rezistenta la infectii;
– fierul asociat cu calciul previne demineralizarea organismului si cancerul,
– creste rezistenta la oboseala.
Carentele de fier au consecinte asupra sanatatii in general si asupra nivelurilor de energie. Fierul este important pentru ambele sexe insa, in mod deosebit, este important pentru femei datorita anumitor variabile biologice si reproductive.
Femeile trebuie sa fie deosebit de sigure ca nivelul de fier din organismul lor este suficient (optim) in timpul unei sarcini, deoarece cresterea si dezvoltarea copiilor depinde in mare masura de acest aspect. Datorita pierderii de sange (hemoragiei) in timpul menstruatiei, multe femei au nevoie de putin mai multa precautie in acesta perioada, pentru a fi sigure ca nivelul de fier ramane la nivelul recomandat.
Deficientele de fier pot cauza numeroase probleme de sanatate cea mai cunoscuta carenta este anemia feripriva si are ca simptome ameteli, anorexie, arsuri intestinale, infectii micotice, slabiciune, oboseala si greutate in concentrare.
Oxigenul este unul dintre cele mai importante forte care dau viata organismului (revigoreaza). Fierul are un rol esential in transportul oxigenului in tot organismul prin intermediul oxigenului si, datorita acestui rol, sentimentul general de bine si sanatatea depind in mare masura de pastrarea nivelului optim de fier din organism.
Alimentele si plante cu un continut bogat in fier: galbenusul de ou, spanac, urzici si cereale, patrunjel, algele marine, cartofi dulci, migdale, nuci, paine de secara, tarate, varza de bruxelles, aloe, anghinare, armurariul, ghimbir, muguri de brad, telina, alune,.
SFATURI
Beti la micul dejun un pahar de suc de portocale si mancati paine integrala pe langa el.
Evitati „hotii” de fier, ca de ex. ceaiul negru. Ceaiul negru, cafeaua, porumbul, laptele si cerealele se leaga in intestin cu fierul, care astfel e absorbit mai greu in intestin. De aceea se recomanda reducerea consumului de ceai negru si cafea, folosirea cerealelor integrale (contin mai mult fier). Alimentele care contin fier e de preferat sa le consumati impreuna cu vitamina C si in orice caz nu impreuna cu lapte si produse lactate.
Bibliografie : Enciclopedia naturista a elementelor minerale , de Gregorian Bivolaru
www.armonianaturii.ro