VivaNatura.ro


 

Acest articol il publicam prin bunavointa Andreei Lazarescu de la Casa raw.z.

Un loc fascinat si minunat, unde cei care doresc sa consume sau sa guste minunata mancare raw, sau pur si simplu sa vada  si sa miroase  minunatiile pe care natura ni le ofera de la  fructe uscate, pulberi si pudre, seminte, uleiuri naturale presate la rece, cacao NATURALA, ceaiuri si cred ca nu am enumerat toate minunatiile si bunatatile ce le-am vazut aici.

Vezi pe site-ul:

http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/05/camu-camu.html.

.

Cel mai inalt continut de adevarata vitamina C din lume
[de Gabi Constantin]

“Cel mai inalt continut de adevarata vitamina C de pe fata planatei pamant se regaseste in… Terminalia ferdinandiana, este o planta originara din Australia.
Asta ar trebui sa schimbe subtitlul postarii in “cel mai inalt continut de vitamina C din lume, prezent in Romania”

Camu Camu (pe numele sau stiintifico-latinesc Myrciaria dubia) este un arbust stufos si frunzos ce poate ajunge la 3-5 m inaltime, care creste in vegetatia selvei amazoniene din Peru,  Brazilia, Columbia, Ecuador si Bolivia.

DESCRIERE:

Arbustul înfloreşte între iulie şi septembrie, avand flori mici cu petale albe si aroma dulceagă, iar din decembrie până în aprilie camu camu produce fructe mici şi rotunde, cu coaja lucioasă roşie/purpurie, asemănătoare cu ciresele. Diametrul lor este de aproxImativ 3 cm si au o pulpa zemoasă şi dulce-acrişoară.

CULTIVARE:

Ii prieşte climatul tropical cald şi umed, dar rezistă şi într-un climat subtropical. Tolerează foarte bine umiditatea excesivă şi supravieţuieşte chiar inundaţiilor indelungate, cu radacinile si chiar cu mare parte din coroana sub apa. Specia se inmulteste prin seminte. S-a constatat că atât planta sălbatică cât şi cea cultivată sunt productive timp de câteva zeci de ani. Recolta este sezonală şi apare o dată la an, simultan cu anotimpul ploios. Arbustul înfloreşte la sfârşitul sezonului uscat, iar fructele se coc în toiul sezonului ploios. În această perioadă, fructele sălbatice sunt colectate de băştinaşi direct în bărci. In momentul de fata guvernul peruvian a implementat un proiect prin care se dau gratuit rasaduri de cultivat bastinasilor din selva amazoniana cu scopul de a-i ajuta pe acestia sa-si pastreze metodele traditionale de cultivare si pentru a ocroti „stocul” de arbusti salbatici de camu-camu; in acelasi timp bastinasii vor beneficia si de un venit constant.  Acest proiect poate sa salveze si padurea amazoniana datorita faptului ca ofera o alternativa profitabila la despadurirea cauzata de pasunile pt vite. In felul acesta se va impiedica irosirea resurselor de mediu.
Abia recent arbustul a inceput sa fie cultivat si vandut la scara larga in intreaga lume. Este relativ usor de cultivat; chiar daca prefera umiditatea mare, rezista chiar si la temperaturi de cateva grade peste inghet.

SUBSTANTE CONTINUTE SI UTILIZARE:

Calitatea cea mai relevantă a fructului este concentraţia sa extraordinară de vitamina C de 1800-2700 mg la 100 g de pulpă, sau 2-3 % din partea comestibilă, proprietate care a generat cerere pe pieţele internaţionale de produse naturale. De fapt, camu camu este in top 2 cu cea mai mare cantitate de vitamina C naturala din lume. Dupa cum stim, vitamina C este un puternic antioxidant care previne deteriorarea cauzata de radicalii liberi asupra ADN-ului celulelor intregului organism, ajutand astfel in preventia cancerului si a problemelor cardiovasculare (printre altele). Vitamina C mai previne racelile, chiar si gripa; stimuleaza grozav sistemul imunitar – dar are aceste efecte mai ales daca este luata din sursa naturala (fiind inconjurata deci si de substante care sa-i ajute absorbtia ). Camu-camu este si o sursa importanta de potasiu si are un complex de minerale si aminoacizi care ajuta la absorbtia vitaminei C.

Ca sa va faceti o idee, in comparatie cu portocalele (gram cu gram), camu-camu contine de pana la 50 de ori mai multa vitamina C, de 10 ori mai mult fier, de 3 ori mai multa niacina (vitamina B3), de 2 ori mai multa riboflavina (vit. B2) si cu 50% mai mult fosfor. Tare, nu? Si noi care eram “indoctrinati” ca doza zilnica de vitamina C in cantitate mare se ia obligatoriu mai ales din citrice….

Printre alte calitati (nu mai putin importante) ale camu camu  mentionam:

•    protejarea sistemului nervos (creier, ochi, nervi) – prin prezenta vitaminei C – poate fi de folos in afectiuni precum Alzheimer si alte boli neurodegenerative, depresii, lipsa puterii de concentrare (sa nu uitam ca pentru protectia cerebrala e bine sa consumam nuci si seminte crude, uleiuri vegetale), probleme oculare – vedere incetosata, cataracta, glaucom etc (pe langa camu camu, pt ochi sunt grozave goji berries, verziturile, cacao);

•    proprietati anti-inflamatorii si anti-reumatismale (impreuna cu o dieta sanatoasa care include uleiuri sanatoase presate la rece – de in, canepa, rapita – ce contin aci grasi omega 3 –si care exclud alimentele super-procesate  – faina alba, zahar, prajeli, uleiuri prea bogate in omega 6: floarea soarelui, porumb, soia);

•    proprietati antisclerotice: poate preveni formarea placii in artere (care poate duce la serioase probleme cardiovasculare, chiar infarcturi);

•    ajuta la preventia/tratarea gingivitei;

•    protejeaza impotriva bolilor hepatice (inclusiv ajuta ficatul sa detoxifice organismul de chimicalele la care suntem expusi zilnic);

•    promoveaza fertilitatea;

•    are efecte pozitive impotriva migrenelor (daca se asociaza si cu excluderea monosodiului glutamat din alimentatie – gasit in obisnuitul Delikat, vegeta, supe la plic etc, precum si cu evitarea aspartamului din sucurile comerciale – cititi cu atentie eticheta!!!);

•    ajuta la prevenirea mutatiilor genetice implicate in aparitia tumorilor maligne;

•    se poate folosi impotriva bolii Parkinson (preventie sau tratament) – evident, nu este un panaceu universal, ci ajuta la reducerea progresiei sau la protejarea impotriva acestei boli;

•    proprietati antiseptice – adica omoara bacteriile; se poate folosi camu camu direct pe piele daca va raniti – fie aplicati suc proaspat de camu camu, fie presarati pudra de camu camu direct pe rana pt prevenirea infectarii. In Brazilia camu-camu se foloseste pt protejarea, intarirea si descurcarea parului. Se spune ca parul devine stralucitor si plin de viata.  Recent, camu-camu a inceput sa fie folosit si in game de produse cosmetice (sampoane, balsamuri, masti de par);

•    efecte anti-ulcer, anti-herpes, ajuta la scaderea tensiunii arteriale (datorita vitaminei C in combinatie cu mineralele din fruct);

•    Mike Adams mentioneaza faptul ca oamenii care beau pudra de camu camu spun ca aceasta le insenineaza ziua si le limpezeste mintea – asta pentru ca substantele din camu camu ajung direct in creier, protejandu-l astfel de deteriorarea oxidativa si de chimicalele toxice care pot circula in sange; rezultatul: te simti bine instantaneu;

Dr. James Duke, fost botanist sef pt USDA (Departamentul pt Agricultura al Statelor Unite), considera camu camu ca fiind planta cea mai eficienta in tratarea astmului. De fapt, Dr. Duke a comparat sute de plante, camu camu fiind considerata pe primul loc ca eficienta  in astm, ateroscleroza, cataracte, raceli, gingivita, glaucom, hepatita, infertilitate, migrene, ostoartrita, durere si boala Parkinson; pe locul 2 pt depresii, pe 4 ca si antioxidant si pe 6 ca antiviral.

SURSA DE CAMU CAMU:

Aveti grija de unde luati camu camu pt ca multe produse care contin camu camu pot adauga printre ingrediente si vitamina C sintetica. De asemenea, aveti grija ca produsul pe care-l folositi sa nu contina aditivi toxici, excipienti, porumb sau gluten. Desi cantitatea de vitamina C din camu camu poate parea mica in comparatie cu cea din produsele ce contin vitamina C sintetica, efectele asupra corpului omenesc sunt incomparabile. Datorita combinarii de nutrienti naturali, incluzand bioflavonoizi si alte elemente care lucreaza in sinergie (se potenteaza unele pe altele), studiile clinice sugereaza ca pudra de camu camu pura, cruda, organica este mult mai eficienta decat orice cantitate de vitamina C sintetica (acid ascorbic), mai ales daca se ia pe o perioada mai mare de 3-6 saptamani.

CUM SE IA PUDRA DE CAMU CAMU:

•    Se recomanda 2 lingurite pe zi, dar nu e nicio problema daca luati mai mult, efecte adverse nu prea exista (poate cel mult diaree, din cauza vitaminei C, dar daca observati acest lucru luati bautura cu pudra de camu camu la 1-2 ore dupa masa); ca sa evitati eventualele probleme, incercati sa dozati cantitatea de pudra pe toata perioada zilei, adica nu luati dintr-o data un linguroi, ci impartiti-l pe bucatele luate de dimineata pana seara;

•    Daca va place gustul acru-amarui, puteti sa o beti ca atare in apa (1/2 lingurita la o cana) – eventual adaugati miere sau orice alt indulcitor natural;

•    Daca doriti sa-i mai ascundeti gustul, se poate adauga ½ – 1 lingurita in smoothies, combinat cu fructe acrisoare cum ar fi zmeura, citricele, prunele, ananasul;

•    Se poate consuma si amestecat in blender cu  ulei de cocos, ananas, nuci de macadamia (cred ca merg orice alte nuci), indulcitor si seminte de canepa – va iesi un smoothie tropical delicios. “