Utilizarea infuziilor din plante este indicată în orice anotimp, pentru că ingredientele active ale acestora pătrund în firul de păr, hrănindu-l de la rădăcină până la vârfuri.
Există numeroase infuzii de ceai ce pot aduce beneficii părului. Plantele precum rozmarinul, urzica, dar și rădăcina de brusture, sau chiar menta pot fi folosite pentru realizarea unor infuzii cu care să vă clătiți părul după spălat. Studiile recente indică faptul că utilizarea ceaiului negru este benefică pentru păr, cofeina având efect benefic în ceea ce privește căderea părului.
În plus, aceste infuzii îmbunătățesc textura firului de păr.
Beneficiile utilizării infuziilor din plante
- Hidratează părul. Între spălări, puteți utiliza o anumită infuzie de plante pentru ca acesta să se mențină hidratat. Unele persoane pot utiliza această tehnică chiar la mijlocul săptămânii, pentru a da practic un „refresh” părului, în special dacă merg la sală și fac sport. Anumite plante sunt excelente în ceea ce privește reducerea uscăciunii scalpului.
- Întăresc firul de păr. În funcție de tipul ce ceai, veți observa că, în timp, firele de păr devin mai puțin fragile și se rup mai greu.
- Previn și tratează mătreața. Există anumite plante eficiente în ceea ce privește prevenirea și tratarea mătreții, cum ar fi urzică. În schimb, menta stimulează creșterea firului de păr.
- Reduc sebumul. Excesul de sebum anunță de obicei prezența unei anumite afecțiuni, cum ar fi mătreața. Salvia este cea mai potrivită plantă de folosit în astfel de situații.
Fie că sunteți blondă, brunetă, aveți păr grizonat, sau roșcat, șuvițele dumneavoastră vor căpăta o super-strălucire cu aceste infuzii simple pe bază de plante, care sporesc, de asemenea, culoarea naturală a podoabei capilare.
În plus față de utilizarea ceaiului de mușețel pentru părul blond, rozmarinul și salvia pot completa tonurile frumoase ale părului brunet. Roșcatele pot experimenta cu hibiscus, rooibos, sau măceș. Folosiți plantele individual sau în orice combinație doriți. Cu cât veți mări timpul de preparare a ceaiului, cu atât culoarea va deveni mai vie.
Pentru o nuanțare mai accentuată a culorii, puteți adăuga alte plante sau condimente. De exemplu, lumânărica sau coada șoricelului produce o culoare aurie. Dacă preferați nuanțe mai închise salvia și rozmarinul sunt cele mai indicate plante sau puteți folosi chiar ceaiul negru simplu. Dacă doriți să evidențiați nuanțele de roșu, încercați să preparați o infuzie de boia de ardei care se găsește în orice bucătărie. Dacă vă simțiți bogat, încercați să utilizați șofranul în infuzii. Un pic de oțet adăugat în ceaiul folosit pentru clătirea părului va ajuta la stabilizarea culorii și va spori efectul acesteia. Chiar dacă utilizați deja produse comerciale pentru a vă vopsi părul, ceaiurile naturale pe bază de plante îi vor adăuga acea strălucire mătăsoasă pe care o apreciem cu toții.
Cum se prepară o infuzie de ceai de plante pentru păr
• Începeți prin fierberea a aproximativ 2 cești de apa într-o oală de mărime medie.
• Puneți o mână de ierburi vrac sau 3 pliculețe de ceai în apa de fierbere.
• Opriți focul și acoperiți amestecul lăsându-l să se liniștească mai bine de zece minute.
• Când este suficient de rece pentru a fi utilizat, se toarnă într-un recipient. După șamponare ceaiul se folosește la ultima clătire.
Opțional: adăugați un pahar mic de oțet de mere.
Nu este nevoie să clătiți părul după ce ați folosit infuzia.
Uscați și coafați părul și bucurându-vă de noile dvs. șuvițe mătăsoase.
Sursa: Deliciously Living