De ce anumite băuturi, cum ar fi sucul de portocale, au un gust atât de îngrozitor după folosirea pastei de dinți

Am putea crede că singurul motiv pentru care pasta de dinți face ca unele alimente, precum sucul de portocale, să capete un gust atât de groaznic este pur și simplu datorat aromei de mentă sau altor arome care creează discordanță senzorială la nivelul papilelor gustative, dar nu aceasta este cauza reală. 

Adevărații vinovați sunt considerați a fi doi compuși adăugați aproape universal la toate pastele de dinți – sodiu laurii sulfat și laurii eter sulfat de sodiu, care sunt agenți activi de suprafață anionici, ceea ce înseamnă că au rolul de a reduce tensiunea superficială a apei.

De ce este sunt aceștia folosiți ca ingrediente în pasta de dinți? Pentru că funcționează ca un fel de detergent, și ajută ca spuma pe care o produce pasta de dinți să se răspândească în interiorul gurii mai ușor. În afară de efectele de curățare, aceste ingrediente au rolul de a lăsa utilizatorul să simtă că pasta de dinți face efectiv ceva, un efect cheie pe care producătorii de pastă de dinți l-au folosit pentru a convinge clienții să cumpere mai multă pastă de dinți.

Menta se adaugă la pasta de dinți pentru același motiv, deoarece lasă în gură senzația de rece, curat și proaspăt, mai ales dacă este bine distribuită în toată gura.

Dar să revenim la efectul ingredientelor asupra papilelor gustative. Laurii sulfatul de sodiu interacționează cu receptorii de gust dulce, ceea ce îi face mai puțin sensibili, și diminuează, astfel aroma dulce. În plus, compusul distruge, de asemenea, fosfolipidele din gură, niște compuși care au același efect pe care îl are laurii sulfatul de sodiu asupra papilelor gustative receptoare de gust dulce, cu excepția faptului că fosfolipidele acționează asupra papilelor receptoare ale gustului amar.

Efectul rezultat este că papilele gustative receptoare la gustul dulce sunt inactivate, în timp ce papilele gustative receptoare la gustul amar devin mai sensibile. Așa că, atunci când bem ceva de genul suc de portocale, care are în mod normal, un gust dulce, senzația copleșitoare este cea de gust amar, un gust drastic diferit de cel dulce, obișnuit.

Sursa: TodayIFoundOut

***

junior-capsuniGennaDent – Junior este o pastă de dinți 98% naturală, pentru copii, cu aromă de căpșuni și lămâie. Este recomandată utilizarea ei, mai ales în perioada în care copii învață să se spele pe dinți. Datorită ingredientelor naturale din care este realizată, pasta de dinți nu prezintă riscuri în cazul în care este înghițită.

Pasta de dinți Junior are o formulă specială, concepută pentru copiii, chiar și de cele mai fragile vârste, având ca și componente de bază argila activă, aloe vera, propolis și extracte naturale din plante. Aceste ingrediente active acționează blând asupra dinților și gingiilor celor mici și oferă o protecție sporită împotriva dezvoltării plăcii bacteriene și a apariției cariilor.

Extractele de salvie, frag, lemn dulce, pelin, arnică au proprietăți calmante, antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare. Sunt bogate în săruri minerale (fier, sodiu, fosfor, magneziu, potasiu, sulf, calciu, siliciu, iod, brom) vitamine A, B1, B2, C, E, K și numeroase uleiuri volatile, flavonoide și acizi fenolici care acționează ca antioxidanți. Datorită coținutului ridicat de vitamina A și calciu, aceste plante ajută la creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a dinților și oaselor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *