CATAIF – prajitura delicioasa, usor si repede de preparat

 
Cataiful este o reteta cu specific turcesc, intalnita si in Grecia si in alte tari orientale. Eu am facut aceasta reteta prima data cu “blatul de cataif “ cumparat din Bulgaria, dar apoi am incercat si cu pastele noastre, adica cu fidea.
Reteta clasica este cu frisca dar eu am imbunatatit-o cu fructe, nuca si ciocolata, asadar iata ingredentele:
Pentru blat
400 g fidea f subtire
300 g zahar brun sau fructosa (cantitatea de zahar folosita este in functie de cat de dulce va place )
600 ml apa
sucul de la o lamiie
esenta de vanilie,
Umplutura
400 g frisca lichida,
200 – 250 g nuci macinate mare sau faramitate
200 g ciocolata cu peste 50% cacao
Visine din compot, sau proaspete fara samburi, (posibil sa folositi si alte fructe cum ar fi afinele sau merisor, sau alte fructe dulci acrisoare)
Se poate folosi si branza dulce pentru umplutura in loc de nuca si ciocolata, in functie de preferinte alegeti ce doriti.
Poza reprezinta fideaua pe care am gasit-o in Bulgaria, se gaseste si sub forma dreptunghiulara.
Cum se face:
Fideaua se pune intr-o tava dreptunghiulara “tapatata” cu hartie cerata (hartia de copt) (sau un vas yena sau vas termorezistent ceramic) si se intinde pe toata suparafata tavii in strat subtire, se da la cuptor la foc potrivit pana se rumenesc usor ( 10 -15 min.).
Intre timp se face un sirop din apa si zahar si zeama de la lamaie il lasam sa fiarba pana incepe sa se lege putin.
Se ia de pe foc si se pune esenta de vanilie.
Se scoate tava de la cuptor dupa cele 15 min si se toarna deasupra uniform, siropul.
Se mai da din nou tava, (vasul yena) la cuptor pana lichidul este absorbit de fidea (cca 20 min).
O sa se formeze din fidea o foaie ca un blat.
Scoatem tava de la cuptor si lasam sa se raceasca, apoi se da la frigider.
Eu am maruntit nuca impreuna cu ciocolata intr-un blender si asa cele doua ingrediente s-au amestecat si omogenizat.
Se bate frisca cu fructoza indulcita dupa gust.
Pe blatul racit se aseaza visinele, peste ele se aseaza nuca impreuna cu ciocolata maruntite si omogenizate, se apasa usor stratul de nuca, apoi se pune frisca si de da la frigider cel putin 3-4 ore inainte de a fi consumata. Deasupra se poate cerne cacao sau fulgi de ciocolata.
Este foarte delicoasa si reprezinta un desert usor !

POFTA BUNA!