Ca si in alte domenii pentru alinierea la politicile europene, tara noastra s-a adoptat in luna decembrie a anului – Directiva Cadru a Deseurilor din 2008/98/ EC, cu prevederi stricte în ceea ce priveşte:
– prevenirea generării deşeurilor,
– ţintele generale de reciclare,
– ierarhia deşeurilor,
– standardele minime,
– planurile de gestionare a deşeurilor.
Obligatia de a evita formarea deseurilor este formulata în Legea 426/2001, privind aprobarea si modificarea Ordonantei de Guvern 78/2000 privind regimul deseurilor.
Este un pas important ce trebuie sa-l facem in acest an dar oare cat de pregatiti suntem fiecare dintre noi ?
Cat de constienti suntem ca pentru a avea un mediu curat, trebuie sa-l protejam?
La nivel inalt autoritatile trebuie sa implementeze aceste directive, dar cel mai important este sa stim si noi ce putem fac si ce impact au actiunile care le intreprindem.
Stiati ca?
– hârtie, maculatura, cartoane, ziare, reviste, tiparituri, cutii de detergenti, etc., ce pot fi vândute ?
Ne-am interesat si am aflat ca: min. 500 de kg de hirtie se plateste cu cca. 0,15 lei/kg, iar o masina de la Remat Holding, este trimisa gratuit pentru a ridica maculatura din locul indicat. De aceea este pacat ca multi dintre noi sa renuntam la niste bani, aruncând, fara sa ne gândim, totul la gunoi. Acesta ar fi un aspect pe care l-am adus in fata, dar cel mai important mi se apare acest aspect:
Stiati ca?
– in lume se consuma în jur de 200 de milioane de tone de hârtie pe zi, deoarece in ultimii 100 de ani, productia de hârtie a crescut în mod exploziv;
– doua hectare de padure taiata inseamna circa 1500 de copaci, de unde rezulta 3000 de metri cubi de lemn care prelucrat in celuloza si apoi hartie, insemna doar o editie a unui ziar important din New York;
– dintr-o tona de maculatura – hârtie veche – se poate fabrica o tona de celuloza, ceea ce înseamna 2.500 de caiete;
– daca in locul arborilor taiati se planteaza puieti acestia au nevoie de cca. 50 de ani sa ajunga la maturitate;
– padurea este cel mai important scut pe care îl avem împotriva poluarii, este important, pentru noi toti, sa protejam padurile prin metoda separarii maculaturii de gunoi si valorificarea ei.
Deseurile din plastic, PET – urile pungile, folii, cutii de iaurt, lapte, butelii de la produse cosmetice si de curatenie etc. au invadat ca o molima locurile virane, padurile, cursurile raurilor, lacurile, le gasim peste tot murdare si hidoase apar si nu mai scapam de ele, dar ce inseamna ele si cum ne afecteaza:
Stiati ca?
– din cauza materialelor din care sunt produse, nu sunt biodegradabile, s-au facut studii care au relevat faptul ca nici 500 de ani nu sunt de ajuns pentru ca plasticul sa reintre în circuitul naturii.
Din fericire exista astazi tehnologii care, retopesc si reprelucreze deseurile din plastic, ne-am interesat si am aflat urmatoarele din domeniul materialelor din plastic:
In primul rind este necesar sa le colectati diferentiat de restul materialelor si sa le presati, ca sa ocupe cat mai putin spatiu, iar apoi cantitatea necesara pentru ca o masina de la Remat Holding sa vi le ridice este de minimum 200 kg deseuri din plastic presate care se platesc cu – 0,4 lei/kg, asta inseamna 80 de lei dar sa vedem si celalta latura:
Stiati ca?
– arderea lor este foarte grava deoarece se emana in atmosferea substante care ataca plamanii, ficatul si sangele;
– materialele plastice ca si vinilinul, ebonita, bachelita ori cauciucurile, emana prin ardere substante care produc cancer, atacând în primul rând sângele si care în timp poate îmbolnavi toate organele corpului;
– materialele plastice contin hormoni femini si care ajunse sub o forma sau alta in organism, pot deregla dezvoltarea normala a baietilor.
Deseurile feroase (fier, tabla) cum sunt dozele metalice, se pot fi valorifica daca sunt compactate si se aduna minimum 50 de kg, pretul fiind de 2 lei / kg.
Deseurile de electocasnice si electronice
Importanta colectarii si returnarii acestor deseuri este esentiala deoarece pe langa pretul care se obtine pe obiectul vechi, este faptul ca in locul lui se poate cumpara un altul, iar aceasta contribuie la intensificarea productiei si implicit la formarea sau mentinerea locurilor de munca.
Un alt aspect este cel al decongestionarii unor lucruri nefolositoare din casa, iar inlocuirea lor cu altele noi se incurajeaza si de catre firmele vanzatoare de electronice si electrocasnice care le ridica, la achizitionarea unui obiect nou, plus beneficiul sau discount-ul acordat.
Ne-am interesat si am aflat ca in cazul in care nu doriti achizitionarea unui alt obiect acestea se pot valorifica astfel:
Obiectele care contin o cantitate mai mare de fier cum ar fi electrocasnicele – frigidere, masini de spalat, congelatoare etc., se colecteaza de Remat Holding cu 0, 9 lei /kg, cel putin 200 kg, iar obiectele de birotica (calculatoare, imprimante, fax-ri, copiatoare, etc.) se colecteaza fara valoare si la o cantitate minima de 200 kg.
Deseurile din sticla, din pacate in România, au ramas tot mai putine fabrici de sticla, iar metoda refolosirii deseurilor, dar mai ales colectarea lor nu o au pusa la punct. Producatorii sustin ca este mult mai scump sa recicleze decât sa produca sticla din materie prima, totusi, cioburile de sticla sunt un ingredient important în fabricarea sticlei, deoarece ajuta la scaderea punctului de topire si astfel se economiseste atât energie cât si materie prima. Mai mult decât atât, poluarea aerului si a apei este mai mica în cazul reciclarii sticlei.
Asadar solutia pentru a scapa de ambalaje nu consta în depozitarea acestora pe locuri virane, pe spatiile verzi sau în parcuri, aruncarea lor in cursurile apelor curgatoare sau lacuri, ci în colectarea selectiva si reciclarea lor.
Prin aceasta metoda de colectare selectiva si reciclare se pot recupera substantelor valoroase din fiecare deseu in parte.
Fiecare din noi putem participa prin diferite metode pentru a incuraja colectarea diferentiata a deseurilor, iar metodele de a-i incuraja si pe altii pe langa cele de mai sus, ar fi:
– educationale: publicarea de buletine informative, competitii sportive, tabere si expozitii, lucrul în scoli, tururi pe biciclete, campanii etc.);
– colectare de semnaturi, petitii, plângeri, demonstratii, folosirea mass-mediei,
– lobby pentru influentarea factorilor de decizie , promovarea unor actiuni ale organizatiilor care sustin ecologizarea, istruiri, centre de informare.