COSMETICELE NATURALE – acest concept este din fericire pe an ce trece este tot mai pregnant in cultura romanilor, iar mai nou romanii cauta produsele romanesti, care nu sunt atat de ”imbogatite”cu ”principii active sintetice” de mare rezonanta.
Ce ne facem insa cu publicitatea invaziva a produselor cosmetice sintetice, care-i si costisitoare si mincinoasa?
Mai nou cosmeticelor sintetice li se face un ”facelift organic” – mi se pare potivit acest termen ce vine din domeniul auto deoarece uleiurile minerale sunt exelente pentru masini de ce nu ar fi si pentru…ten?
De ce aceasta?
– Fiindca a aparut si se largeste curentul naturistilor !
De ce atacurile pe toate caile (mass media, forumuri pe internet, articole pe internet si in presa) impotriva cosmeticelor naturale?
– Fiindca naturistii sunt mai informati si mai interesati de ceea ce consuma!
Pentru a vedea care puntele forte si cele slabe sa analizam cu obiectivitate urmatoarele aspecte:
Cosmeticele de sinteza contin:
– derivati ai uleiurilor minerale,
– parabenii – acestia se absorb in corp, o parte mica sunt eliminati, insa anumite cantitati raman depozitate in organism si pot afecta sanatatea. In interiorul organismului nostru, parabenii se comporta ca si proprii nostri hormoni (estrogenul), perturband astfel sistemul endocrin (hipotalamusul, ovarele, tiroida). Actiunea lor la inceput relativ slaba, insa acumulata in timp ea devine amenintatoare.
– chimicale de sinteza sunt folosite pentru a obtine anumite efecte atragatoare cum ar fi: emolienta, consistenta, parfumul, etc.
– se produc imitatii sintetice ce sunt un veritabil “acoperis” al unor principii active naturale, cu roluri importante in anumite procese ale pielii,
– parfumurile sintetice – sunt foarte alergene si contin cantitati mari de toxine chimice neafisate, iar sub denumirea de Fragance = Parfum se ascund pana la 200 de substante chimice,
– substantele chimice din cosmeticele de sinteza nu se pot integra in celula vie.
Sa vedem si asa zisele ”atuuri” ale cosmeticelor de sinteza:
– termen de valabilitate foarte mare, (nefiind vii, normal ca rezista),
– sunt atragatoare ca miros si aspect,
– sunt greu de copiat, deoarece fabricanul isi ”confectioneaza” un principiu activ pe care-l protejeaza si astfel repezinta specificul lui,
– sunt sterile, deci contin o cantitate mica de germeni.
Dar cum pot ele sa faca bine celulei vii daca in ele nu poate exista viata?
Un exemplu elocvent este acesta: ”S-a constatat, ca la exhumarea unor persoane decedate cu ani in urma, in mari cimitire din Franta, trupurile neinsufletite se pastrau in conditii exceptionale, ca si cand ar fi fost conservate. Facandu-se analiza tegumentelor si a tesuturilor prelevate de la nivelul cadavrelor si derulandu-se mici investigatii in familiile decedatilor, s-a constatat faptul ca pe parcursul vietii, persoanele in cauza au folosit frecvent produse de infrumusetare corporala (evident, este vorba despre persoane de sex femeiesc), aceste produse de sinteza avand rolul de a incetini procesul de imbatranire care se reflecta cu precadere la nivelul pielii, mai multe detalii aici:
La ce ne expunem daca folosim cosmetice sintetice?
Pielea este cel mai mare organ al corpului si o importanta poarta de intrare in corp, ea este foarte sensibila, putand influenta si alte oragane datorita substantele chimice nocive din creme, unguente, din dermatocosme. Prin aceasta ”poarta” ajung in hipoderm, in vasele de sange si circulatia limfatica, iar de acolo in intregul organism, la toate organele, agentii chimici din cosmetice cauzand afectiuni ale sistemului nervos, migrene, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, alergii, tuse violenta.
Aparent cosmeticele de sinteza ”fac bine”, dar in timp altereaza starea de sanatate.
Stiati ca?
In corpul nostru ajung in medie circa 2 kg de produse chimice pe an pe diferite cai, iar efectele lor se proiecteaza pe piele, pielea reflectand aproape toate afectiunile organelor corpului.
Verificati etichetele produselor fiindca trebuie sa contina compozitia detaliata in lista INCI, este un mod de a recunoaste produsele chimice, iar daca doriti puteti apela la surse de informare specializate: http://www.cosmeticsdatabase.com
COSMETICELE NATURALE sunt compuse din uleiuri naturale, esentiale si din alte ingrediente de origine naturala, iar pe langa faptul ca sunt “recunoscute” de corpul uman, stimuleaza microcirculatia si schimbul de oxigen la nivel celular, drenarea limfatica, regenerarea celulelor, hidratarea profunda, aportul de vitamine. Prin piele, respectiv prin transpiratie se elimina toxinele si tot prin piele se elimina seebumul prin glandele sebacee. A impiedica aceste doua procese, cu substante nerecunoscute de corpul uman (un exemplu este vaselina cosmetica) duce la stocarea lor progresiva in organism.
COSMETICELE NATURALE contin:
– apa purificata si incarcata cu principii bilologice , practic ”apa vie”,
– uleiuri si alte ingrediente narutale care sunt compatibile cu celula vie,
– contin minerale naturale si substante ce provin direct din vegetale si animale,
– contin mai multe elemente naturale care intretin viata cu efectele ei pozitive,
– au un procent mai mare de microorganisme care in mod natural sunt acceptate de organism,
– contin conservanti naturali care atunci cand traiesc in celula vie datorita scaderii concentratiei nu sunt nocivi.
Punctele slabe ale cosmeticelor naturale:
– au teremen de garantie redus, durata de viata a unui produs cosmetic natural este mai scurta,
– producerea conservantilor naturali este mai costisitoare.
Cosmeticele naturale se pastreaza la temperatura camerei ( cat mai constanta) cu capacul inchis si daca se poate nu in camere cu umiditate ridicata ( camera de baie), dupa deschidere este bine sa fie folosite in perioada de garantie data de producator, iar daca isi schimba mirosul sau culoarea, aceste produse nu se vor mai folosi. Prin simpla introducere a degetelor de la maini intr-o crema o infestam cu o multime de microbi si germeni, de aceea in general produsele cosmetice naturale se produc in tuburi, iar in acest mod pot fi folosite de mai multe persoane.
Cosmeticele naturale se folosesc din cele mai vechi timpuri, a cataloga drept mit acest lucru este superfluu. Cum de altfel puteti vedea ce au folosit femeile in Roma antica , in Grecia antica, sau in Egiptul antic .
In vechime se foloseau mai mult unguentele, sau amestecurile de uleiuri naturale si esentiale, astazi se folosesc de asemenea deoarede pe langa ca sunt naturale 100% se fabrica mai usor si se pastreaza mai mult fiindca nu contin apa (apa este mediul ideal de dezvoltare al germenilor si bacteriilor), iar multe uleiuri au proprietati conservante.
Conservarea cu ingrediente naturale se poate obtine si printr-o reactie chimica simpla dintre o substanta naturala si una minerala, sau uneori chiar sintetica, dar care este folosita in cantitati foarte mici si in mod obligatoriu agreata de un organism autorizat de certificare.
Da – cosmeticele naturale sunt realitate, iar cele sintetice sunt mit!!!
De ce?
– Fiindca ”tot ce inseamna viata este levogir, iar dextrogir sunt numai structurile amorfe, fara viata” din aceasta cauza ele nu se intergreaza in metabolismul celulei, desi sunt aprobate pentru folosire ele sunt incompatibile cu viul.
– Fiindca “Medicul trateaza, natura vindeca”.
A consemnat: Leonard Radut si Maria Mihaiu – cosmeticiana