Sub pretextul oferirii de hrana tarilor subdezvoltate ale lumii, Fundatia Rokefeller a finantat AGRA (Aliance for a Green Revolution in Africa), considerata in USA o fundatie de binefacere care sustine ca ajuta milioane de agricultori sa scape de saracie si de foame. Pretextul aceastei Revolutii Verzi, cum se autointituleaza isi propunea sa hraneasca populatia din lumea a treia si pentru a evita riscurile unei revolutii comuniste in perioada razboiului rece.
In cartea lui Sylvie Simon –”2012 Apocalipsa Anuntata – Fata nevazuta a secolului XXI previziuni stiintifice, adevaruri incomode”, unul dintre cele mai interesate capitole este cel dedicat ”Semintelor Minciunii”, adica a Organismelor Modificate Genetic.
Aceasta organizatie in state precum India, Mexic, Filipine, a contribuit la tranzitia de la o agricultura traditionala la una moderna si intensiva si a sprijinit dezvoltarea creditelor rurale. Toate acestea aparent pareau factori pozitivi si de dezvoltare a agriculturii, dar in fapt rezultatele au fost altele.
Sa incepem cu sinuciderile care s-au inmultit pe masura ce agricultorii nevoiti sa ia credite s-au vazut in imposibilitatea de a le returna.
In India peste 25.000 de agricultori s-au sinucis in 25 de ani in 10 ani, potrivit unui studiu publicat in 2002 in revista The Lancet, procentul de sinucideri in zonele rurale fiind de 58 de decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu 14,5 la 100.000 de locuitori in alte tari.
In anii 70 in India trei sferturi din populatie era rurala, iar majoritatea cu un nivel de viata precar si depinzand in totalitate de agricultura.
Revolutia Verde, in India a determinat inmultirea productiei de grau – la o populatie care avea prin traditie milenara avea prioritara productia de orez, ceea ce a determinat pierderea si disparitia cunostintelor agricole traditionale si a dus la o accelerare a exodului din mediul rural.
In ziarul The Mail din noiembrie 2008 se relateaza despre ”Genocidul OMG„ care este cauza atator sinucideri in randul taranilor indieni, drept urmare a esecurilor inregistrate de cultivarea varietatii de organisme modificate genetic. In satele indiene taranii au fost convinsi sa ia credite ca sa cumpere seminte modificate genetic (de bumbac de exemplu ) deoarece acestea nu ar mai avea nevoie de pesticide, ceea ce s-a dovedit a nu fi adevarat deoarece semintele acestea nu rezistau fara pesticidele special concepute pentru ele, iar in plus in anul urmator aceste seminte nu mai germinau, iar taranii erau obligati sa cumpere alte seminte pentru a cultiva pamanturile.
Toate aceste nu au fost stiute de agricultori, iar guvernul si reperzentantii companiilor care vindeau aceste „seminte ale minciunii” au ascuns adevarul. Costul mult mai ridicat al lor era motivat cum ca nu ar mai avea nevoie de pesticide. De asemenea taranii nu au fost preveniti ca aceste seminte necesita mult mai multa apa decit cele traditionale, ori in anumite regiuni din India seceta este o problema curenta, ori acest fenomen a mai coincis cu o seceta mai accentuata din ultimii ani, ceea ce a determinat o si mai acuta problema a apei.
Toate acestea au dus la indatorarea populatiei rurale si la imposibilitatea platirii creditelor agricole, ceea ce a determinat sinuciderile in randul populatiei de agricultori si tarani.
Vina este si a autoritatilor , care sperau ca astfel o sa-si salveze populatiile de foame si care s-au lasat convinse de giganti in biotehnologie precum Montesanto ca Organismele Modificate Genetic sunt mai eficiente si ieftine.
Un alt efect dezastuos a fost acela ca in timp panza freatica a disparut, iar izvoarele au fost contaminate de pesticide, rezultatul in timp a dus la otravirea ecosistemului si la distrugerea biosiversitatii.
Efectul organismelor clonate este si mai perfid deoarece acestea otravesc atat pamantul cat si apa prin nitrati si favorizeaza aparitia unor adevarate colonii de tantari rezistenti la insecticide. Din pacate bacteriile si microorganismele din sol, ramele si ciupercile cu rol important in ecosistem sunt pe cale de disparitie.
Astfel agricultura a devenit dependenta de produsele chimice – in special de pesticide, ceea ce duce la o crestere a consumului de carburanti si energie si care determina in final cresterea preturilor la produsele agro alimentare.
Daca la inceputul anilor 70 cand s-au introdus aceste seminte in India costul de productie al graului era de 30 de dolari pe tona , in anii 80 a ajuns la 80 de dolari pe tona, ca astazi sa ajunga la 170-180 de dolari pe tona.
Din randul personalitatilor care au o pozitie impotriva OMG -urilor se numara si printul Charles al Marii Britanii care prin organizatiile sale de binefacere (dar care sunt de fapt bine marketate sa ii aduca si un plus de imagine si de aura de luptator al binelui) se impotrivesc raspandirii in lume si in special in India (fiind fosta colonie britanica) a acestor flagele – Organismele Modificate Genetic si pesticidele.
Jacques- Yves Cousteau spunea „ Suntem cancerul Pamantului. Fojgaiala speciei umane este vinovata de o poluare imposibil de gestionat de natura. Lucrul acesta este atat de evident, incat te intrebi de ce orbire sunt loviti conducatorii nostri.
Natura in marea ei intelepciune, incearca sa ne ajute; cazurile de sterilitate fara motiv aparent sporesc – dupa cum creste numarul orfanilor si al copiilor abandonati sau maltratati! Dar „stiinta” vegheaza, incearca sa gasesca rezolvarea, ca intotdeauna de altfel, pentru a permite oamenilor sa continue sa traiasca in cea mai totala inconstienta si iresponsabilitate!”
Revolutia Verde a fost creata ca si pretext al lipsei de alimente in anumite zone ale globului, dar de fapt scopul a fost sa se controleze rezervele de hrana si sa se manipuleze impartirea lor discretionara si in interesul anumitor interese.