FLORIILE – Duminica Floriilor

 
«Floriile» – este Ziua intrării lui Isus în Ierusalim, înconjurat şi întâmpinat de mulţimea creştinilor cu ramuri de finic şi recunoscut ca împărat al lumii,  credinta crestina spune ca denumirea sarbatorii vine de la intimpinarea Domnului Nostru Iisus Hristos, cu flori, la intrarea in Ierusalim.  In aceasta zi se scot la biserici ramuri de salcii si se sfintesc.
Semnificatia sarbatorii Floriilor
In Duminica Floriilor sarbatorim intrarea smerita si triumfala a Domnului in Ierusalim.  Smerita, pentru ca „cel ce are scaun cerul si asternut picioarelor pamintul”, nu vine in car de triumf, inconjurat de alai si de osti, asa cum procedau imparatii pamintesti, ci vine „drept si biruitor, smerit si calare pe asin, pe minzul asinei”. (Zaharia 9.9). Intrarea este, totodata, si triumfala, fiindca multimile il aclamau, strigind:”Osana! Binecuvintat este Cel ce vine intru numele Domnului, Imparatul lui Israel” (Ioan 12.13). Alaturi de multimea entuziasta se strecoara si chipurile sinistre ale carturarilor si fariseilor, cu ochii scinteietori de ura inveninata si glasuri ipocrite, rostind: „Invatatorule, cearta-ti ucenicii”. „Zic voua: daca vor tacea ei, pietrele vor tacea” (Luca 19.40), le raspundea Mintuitorul.
Semnificatia arhaica a Floriilor este aceea de celebrare a reinvierii naturii si de comemorare a primaverii, dar i s-au adaugat si noi conotatii si rituri, cum sint pomenile, curatirea mormintelor si a cimitirelor. Fiind o sarbatoare care marcheaza reinvierea naturii, sensul ei este atribuit si elementelor din viata cotidiana. In Romania, sarbatoarea este raspindita peste tot, cu unele diferentieri zonale, existind numeroase obiceiuri locale legate de aceasta zi.
Obiceiuri si credinte populare
In Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserica si curata mormintele stramosilor, agatind de cruci ramurele de salcie. Tot de Florii, se agata intr-un pom inflorit snurul de martisor si, alaturi de el, se agata haine si zestrea fetelor de maritat. In unele zone, fetele pun in noaptea de Florii busuioc sub perna, spre a deveni mai frumoase si mai sanatoase, mai dorite de catre flacai, pentru a se putea marita in acel an. In Muntenia, oamenii nu se spala pe cap deoarece exista crezul ca, daca faci asta in Duminica Floriilor, in care toti pomii infloresc, vei albi precum coroanele albe ale copacilor. In unele parti ale tarii, locuitorii de la sate se incing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinta spune ca acest ritual ii apara de boli si ii face mai robusti. De asemenea, apara casa de rele si o protejeaza de evenimente neplacute.

Salcia
Ramurile de salcie, simbol al fertilitatii si vegetatiei de primavara, sint duse la biserica de Florii pentru a fi sfintite, se impodobesc icoanele, usile si ferestrele, se incing cu ele peste mijloc, se pastreaza pentru tratarea bolilor de-a lungul anului, se folosesc la vraji si descintece. Frunzele si coaja au efecte terapeutice in diferite boli. In unele asezari rurale din Oltenia, copii merg la urat cu ramuri de salcie, iar in Banat e cunoscut obiceiul de a mina oile la strunga si la forma turmelor, cu ramuri de salcie.
La mulţi ani!  celor care isi sarbatoresc astazi ziua onomastica!