Beneficiile neștiute ale florilor de gălbenele

galbeneleUna dintre plantele care se găsesc în țara noastră și dă dovadă de puternice proprietăți terapeutice este cea numită oficial Calendula officinalis, sau popular filimica sau gălbenele.

Gălbenelele au fost folosite în fitoterapie din timpuri străvechi. Toate componentele acestei plante au demonstrat proprietăți terapeutice însă  florile plantei dețin cea mai mare putere de vindecare.

Beneficiile terapeutice ale gălbenelelor

Gălbenelele au multiple întrebuințări fiind utilizate atât intern, pentru diferite afecțiuni cât și sub formă de infuzie, decoct, comprese, spălături, măști și produse cosmetice.

Dacă sunt folosite ca tratament intern acestea au numeroase beneficii, dintre care se pot enumera:

– Creșterea capacității de luptă a organismului împotriva infecțiilor, având acțiuni antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene și antifungice. Se pot folosi ca adjuvant în toate infecțiile sau tratamentele care scad imunitatea, cum ar fi citostaticele sau la administrarea antibioticelor.

– Sunt recomandate în tulburările menstruale de orice fel;

– Combat anemia;

– Au proprietăți anticancerose, consumul a trei căni de gălbenele pe săptămână dovedindu-se util în protecția antitumorală;

–  Sunt stimulente ale funcțiilor hepatice și renale;

– Accelerează arderile organismului pentru cei cu arderi lente, având proprietăți echilibrante ale metabolismului – deci, dacă doriți să slăbiți puteți încerca și ceai de gălbenele;

– Măștile sau compresele cu gălbenele ori cremele sunt indicate pentru tratarea tuturor problemelor pielii;

– Astm;

– Migrene ușoare;

– Bolile reumatismale;

– Hipertensiune arterială;

– Afecțiuni gastrice sau ale tubului digestiv;

– Candidoză și alte afecțiuni genitale, în special folosite că spălături sau pe cale sistemică prin consumul de ceaiuri;

În cosmetică sunt recunoscute îndeosebi pentru:

– Menținerea tinereții și frumuseții tenului, reducerea ridurilor și tratarea petelor maronii;

– Alergii, eczeme, acnee, urticarie;

– Arsuri sau degerături;

– Accelerează cicatrizarea rănilor;

– Curățare oculară.

Principala acțiune a gălbenelelor este cea cicatrizantă atunci când sunt folosite în cosmetică, și există anumiți cosmeticieni care nu recomandă utilizarea în exces a cremei pentru față. Cremele întâlnite în magazinele noastre sunt create prin folosirea unei baze naturale din ceară ce este foarte grasă, de aceea tenurile acneice ar putea avea probleme la utilizarea cremei.

Crema de gălbenele este recomandată pentru tenul uscat, cu tendințe de îmbătrânire, devitalizat deoarece florile au proprietăți hidratante și remineralizante puternice.

Una dintre cele mai utile întrebuințări a cremei de gălbenele este ca balsam de buze. Folosiți această cremă iarna și nu veți mai ști ce înseamnă buze uscate, crăpate sau decolorate.

***

Crema de gălbenele de la Viavanatura reprezintă un tratament intens hidratant pentru mâini. Tot ce trebuie să faci e să îţi aplici o cantitate generoasă de cremă pe mâini. A doua zi vei vedea că a meritat efortul – mâinile tale vor fi catifelate şi perfect hidratate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *