Astenia de primavara tratata cu plante

 
Plantele de sezon sunt bogate in vitamine (C, E), minerale
(calciu, fier, magneziu, potasiu), fibre alimentare, cu rol esențial în
menținerea sănătății. Vitaminele si mineralele din aceste plante realizeaza o detoxifiere naturală, rapidă și eficienta. O cură cu verdețuri de sezon ne protejeaza impotriva cataractei datorită conținutului de betacaroten. De asemenea, previne bolile cardiovasculare și asigură buna funcționare a muschiului cardiac datorita potasiului. Prin conținutul de calciu si magneziu, cura cu verdețuri ne da siguranța ca vom avea o primavara linistita si nu vom suferi de astenie.
DETOXIFIERE
Verdețurile nu trebuie să lipsească de pe masa celor care postesc, mai ales că sezonul urzicilor, al untisorului sau leurdei corespunde cu Postul Pastilor. Din cele cinci-sase mese pe zi pe care le luam in această perioadă ar fi bine ca macar trei sa conțină verdețuri sub formă de salată cu puțin ulei de măsline. Bineințeles, vorbesc despre cele care se pretează la a fi consumate sub formă de salată – leurda, untișor, păpădie, salată verde. Urzicile, de exemplu, nu pot fi adaugate crude intr-o salata. Insa mancarea de urzici cu leurda si untișor este o combinatie extraordinara pentru tonifierea de primavară, pentru stimularea proceselor naturale de detoxifiere a organismului care iese din iarna cu o zestre nefericita de toxine, în urma alimentației prea bogate în grăsimi și proteine de origine animală. Datorită conținutului ridicat de vitamina K, urzicile au actiune hemostatică (stopează sângerarile) si in același timp stimulează cresterea numarului de globule roșii din sânge. Ceaiul de urzici are proprietați hipoglicemiante.
URZICA – Este o sursă valoroasă de fier, potasiu, magneziu, proteine, glucide, enzime, provitamina A, vitaminele B1, B2, C, K. Urzica are actiune depurativa si diuretică. Popular se spune că aceasta planta subtiaza sangele. Acest lucru s-a dovedit și științific, urzica conținand atât substanțe cu efect anticoagulant, cât și cu efect coagulant, care reglează fluiditatea sângelui. Consumul de urzici contribuie la eliminarea acidului uric, a clorurilor si a ureei din organism, fiind recomandat celor care suferă de gută.
PĂPĂDIA – Datoritaăsubstanțelor care îi dau gustul usor amărui, papadia stimulează funcția de detoxifiere a ficatului. Sucul din frunze de păpădie are proprietati tonifiante, stimuleaza diureza, are proprietati laxative si contribuie la eliminarea toxinelor. Salata sau ceaiul din frunze de păpădie are efect diuretic puternic, fiind indicate in cazurile de retentie de apa în țesuturi. Primavara, o cura cu păpădie asigură organismului nutrienții necesari – minerale (fier, cupru, potasiu, calciu, fosfor) si vitamine (A, B, C si D).
LEURDA –  Usturoiul salba-tic sau leurda are proprietati detoxifiante puternice, fiind nelipsită din dietele de primavară. Ca și celelalte plante din familia sa (usturoiul si ceapa), leurda contine alicină, o substanta care distruge viruși. Datorită alicinei, leurda le este de ajutor persoanelor cu imunitatea scazută pentru prevenirea virozelor respiratorii in perioadele in care umezeala este ridicată, iar temperaturile sunt oscilante. Salata in care adaugam leurda ne ajută sa reducem nivelul colesterolului in sange și să prevenim bolile cardiovasculare.
UNTISORUL – Frunzele sau radacinile de untisor sunt folosite pentru proprietațile lor de a imbunataăi circulația sanguină. Datorita continutului ridicat de potasiu (230 mg/100 g) si fibre alimentare (2 g/100 g), untisorul reduce nivelul colesterolului in sange, regleaza tensiunea arteriala si, in consecintă, riscul de boli cardiovasculare. 100 g untisor contin 2.520 micrograme de betacaroten, 62 mg vitamina C, 2 mg vitamina E si 170 mg calciu. Vitaminele si mineralele scad riscul de cataractă, iar acidul folic este important in mentinerea sănătații creierului.
SPANACUL – Ca si celelalte legume cu frunze verzi, spanacul este sărac in calorii – 25 de calorii/100 g. Spanacul preparat si pastrat mai mult timp la frigider isi pierde proprietatile nutritive. 100 g spanac contin 500 mg potasiu, 150 micrograme acid folic, 170 mg calciu, 2 mg fier, 26 mg vitamina C, 2 mg vitamina E, 2 g fibre alimentare. Fibrele regleaza digestia si previn constipația.
SALATA – Prin aportul natural de fier, calciu, potasiu, acid folic, salata verde are un rol deosebit in combaterea asteniei de primavară si a problemelor care o insotesc – insomnie, nervozitate, oboseala. 100 g de salată contin 12 calorii, 360 mg potasiu, 910 micrograme betacaroten, 53 mg calciu, 2 mg fier, 1 g fibre alimentare. Fibrele contribuie la detoxifierea organismului, interacționeaza cu absorbția grăsimilor si reglează nivelul colesterolului.
CEAPA – Consumul de ceapă verde contribuie la reechilibrarea hormonală a organismului. Ceapa verde este bogată in vitamina C, potasiu, alicina, cuercitina – antioxidanti puternici cu rol in combaterea stresului oxidativ. Studiile au aratat că prin continutul bogat in vitamine si minerale, ceapa verde poate preveni bolile cardiovasculare, poate reduce riscul de cancer ovarian si mamar la femei.
USTUROIUL – Este unul dintre cele mai eficiente alimente anticancerigene. S-a constatat reducerea incidenței cancerului pulmonar la cei care manancă usturoi verde, acesta inlăturând o parte din efectele negative ale fumatului. Usturoiul verde creste pofta de mancare, reduce tensiunea arteriala, previne virozele respiratorii și gripa prin continutul ridicat de alicina (substanța cu proprietați antibiotice) .
un articol de
Iulia Istrate -VivaNatura – revista pentru o viata mai buna
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor