Cristofor Columb spunea:
„Sunt patru plante indispensabile pentru viaţa omului: grâul, strugurii, măslinele şi planta de aloe. Prima hrăneşte, a doua bucură inima omului, a treia aduce armonie, a patra te face sănătos.”
Principalele specii utilizate inca din Antichitate au fost denumite de botanisti diferit. Intre acestea, de mentionat sunt: Aloe vulgaris, Aloe vera, Aloe soccotrina, Aloe ferox.
Aceste specii sunt plante xerofite (de locuri aride), care retin insa in frunze mari cantitati de apa si se aseamana cu speciile de Agave. Sunt plante robuste, cu tulpina scurta, care poarta un buchet de frunze alungite, groase, carnoase, cu aspect ornamental. Toate sunt considcrate plante medicinale, mai putin specia cultivata la noi in ghivece ca planta ornamentala (Aloe arborescens).aloe-vera
Proprietatile aloei vera:
Detoxifierea: aloe vera normalizează metabolismul şi detoxifică organismul. Prin acţiunea componentelor active care ajung la nivel celular se obţine o purificare deosebită prin eliminarea toxinelor stocate la toate nivelurile organismului, fapt care duce la înlăturarea uneia dintre cele mai importante cauze ale îmbolnăvirilor.
Stimularea regenerării celulare: Aloe Vera stimulează regenerarea ţesuturilor şi apariţia celor noi, sănătoase. Dr. Ivan Danhoff a demonstrat foarte clar faptul că sub influenţa gelului de aloe creşterea celulară este stimulată de 6-8 ori.
Penetraţia: aloe, prin agenţii săi activi, are aşa cum am văzut anterior, capaci tatea de a pătrunde, de a penetra ţesuturile umane până în profunzime. Cele mai multe substanţe, inclusiv apa, pătrund în piele numai două straturi. Prin comparaţie, Aloe Vera reuşeşte să pătrundă mult mai profund şi poate vehicula astfel componentele sale active sau ale substanţelor cu care este asociată, până la nivelul la care se află afecţiunea.
Stimularea sistemului imunitar, ceea ce conferă eficienţă în reacţia naturală a organismului de a se apăra de agresiunile externe şi de a se auto-vindeca. Chiar numai după câteva zile de cură cu gel de Aloe Vera eficienţa celulelor numite macrofage (un anumit tip de leucocite cu rol de a lupta împotriva agenţilor patogeni) creşte de circa 10 ori asigurând eliminarea rapidă a agresiunilor externe.
Efect puternic, sinergic: antibacterian, antiviral, antifungic, sedativ, analgezic.
Compozitie chimica
Componentul principat este aloina, care cantitativ este intre 40-50%. Este o substanta greu solubila in apa si nu poate fi scindata decat sub actiunea unor agenti de oxidare. Aloina este insotita de rhamnozidele ei (alantozidele A si B). Rasina de Aloe mai contine cantitati mici de aloe-emodina, crizofanol sub forma libera sau heterozidica. Pe langa derivatii antracenici, rasina de Aloe mai contine si alte rezine (10-20%), ulei esential in cantitati foarte mici, aloerezina, saruri minerale etc.
Gelul de Aloe vera mai contine enzime si fitohormoni cu rol important in metabolismul celular, peste 20 minerale si microelemente absolut necesare organismului: calciu, fos-for, Ber, potasiu, cupru, clor, zinc, magneziu etc, precum si toate vitaminele necesare zilnic omului, 20 din cei 22 aminoacizi din structura corpului uman si 7 aminoacizi esentiali care nu pot fi sintetizati de organism. Dintre plante, este singura in care s-a identificat vitamina B12. sinergic.
Efecte
Capacitatea de penetrare – produse din aceasta planta, studiate si aprobate de cele mai competente foruri stiintifice internationale, au demonstrat ca gelul de Aloe penetreaza pana la al saptelea nivel, de la piele pana la os, antrenand substantele active. Apa si solutiile apoase (infuzii, decocturi, macerate) patrund doar doua straturi ale pieiii.
Actiunea antiinfectioasa, respectiv proprietatile antibacteriene, antiparazitare, antivirale, sunt remarcabile. Preparatele din gel de aloe vera intaresc capacitatea sistemului imunitar si stimuleaza regenerarea celulara prin tonifierea acestei functii. Nu este de neglijat nici actiunea sedativa, ele inducand o stare de calm si relaxare. Prin marirea diurezei in actiune detoxifianta, regleaza metabolismul general.
Recomandari
— stimularea digestiei, circulatiei sanguine, limfatice, a functiei hepatice, colecistului si rinichilor;
— in diabetul non-insulinodependent, regleaza metabolismul glandei pancreatice sau chiar vindeca aceasta boala dupa un tratament de cel putin sase luni. In diabetul insulinodependent scade doza zilnica necesara cu pana la 50%;
— in ulcerul gastroduodenal are actiune cicatrizanta si antibacteriana asupra Helicobacter pylori, in special daca se asociaza cu Hydrastis canadensis si cu factorul U, antiulceros din sucul celular de Varza alba;
— in afectiunile hepatobiliare stimuleaza secretia de interferon, care, dupa cum se stie, joaca un rol esential in vindecarea hepatitelor virale B si C si, in acelasi timp, stimuleaza regenerarea celulei hepatice;
— in afectiunile oculare reduce opacitatea cristalinului in cataracte, amelioreaza vederea in cazurile de miopie si hipermetropie si vindeca blefaritele si conjunctivitele;
In tratamentul extern se recomanda in plagi, atat pentru efectul dezinfectant cat si pentru cicatrizarea ranilor; in durerile reumatismale, prin aplicarea gelului de Aloe se obtine o diminuare a acestora. Se recomanda asocierea tratamentului extern cu cel intern.
In alergii, preparatele de Aloe vera atenueaza pruritul si previn eruptiiie cutanate; la fel si in unele dermatite, se recomanda asocierea tratamentului extern cu cel intern.
La prima vedere, recomandarile de utilizare a preparatelor pe baza de Aloe vera ar parea prea multe. Dar, aceste produse nu pot fi considerate medicamente care se adreseaza unui organ afectat; ele se adreseaza intregului organism. Datorita complexitatii compozitiei chimice, substantele active, prin actiunea lor sinergica, au efecte favorabile asupra intregului organism.
Pulpa de Aloe Vera poate fi extrasă si manual frunză cu frunză şi stoarsă apoi este gelificată într-un mod natural. Conţine doar elemente bio-disponibile (metabolizate integral de epidermă) şi bio-eficiente (alese direct de către plantă în mod echilibrat). Produsul nu este pasteurizat sau filtrat, rezultând un gel pur pentru aplicare direct pe piele pentru hrănirea şi calmarea ei. Conform recomandărilor, produsul este util în:
• inflamaţii ale gingiilor
• adjuvant pentru calmarea arsurilor
• tăieturi, zgârieturi, contuzii
• înroşiri ale pielii datorate transpiraţiei şi frecărilor
• iritaţii după bărbierit sau depilat
• crăpături ale mâinilor datorate frigului şi muncii grele
• după expunerea la soare
• picioare uscate sau deshridatate
• iritaţii ale scutecelor
Vivanatura publica acestea doar cu scopuri informationale nu se substituie in a diagnostica sau vindeca vre-o afectiune si nici nu substituie sfatul sau prescriptiile medicilor.