Alimentele care reduc capacitatea de a gândi

Anumite alimente pot scădea drastic capacitățile de flexibilitate a gândirii și, implicit, de luare a deciziilor corecte.

Un studiu recent a indicat că o dietă cu un conținut ridicat de grăsimi și zahăr cauzează prejudicii semnificative capacităților cognitive. Flexibilitatea cognitivă este una dintre abilitățile gândirii care permit acesteia adaptarea la condițiile în continuă schimbare ale mediului înconjurător.

Cercetarea a fost efectuată pe șoareci de laborator, cărora li s-a dat fie o dietă normală, fie una bogată în grăsimi și cu un conținut mare de zahăr, în timp ce au fost supuși examinărilor pe parcursul a patru săptămâni.

În urma experimentelor s-a constatat că o dietă bogată în zaharuri este periculoasă pentru activitatea cerebrală, cauzând deficiențe ale memoriei atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

Studiul, publicat în jurnalul Neuroscience, este ultimul dintr-o serie de studii similare care arată efectele potențial dramatice ale dietei asupra performanțelor cognitive.

„Gradul de degradare cognitivă, scos la iveală de rezultatele studiului, a fost destul de puternic. Gândiți-vă, spre exemplu, la cazul în care conduceți spre casă pe o stradă care vă este foarte familiară. Apoi, într-o zi, să presupunem că acest drum va fi închis și veți fi nevoiți să găsiți o cale nouă spre casă. Cu o flexibilitate cognitivă mai scăzută, adaptarea la astfel de situații este cu mult mai dificilă”, declară Kathy Magnusson, profesoară și co-autoare a studiului din cadrul Universității din Oregon, USA.

„Nu este încă clar cum sunt cauzate aceste efecte dăunătoare ale dietelor bogate în grăsimi și zaharuri, dar este clar că bacteriile intestinale pot comunica cu creierul nostru. Bacteriile pot elibera compuși care acționează ca neurotransmițători, stimulând nervii senzoriali și sistemul imunitar, și afectând, de asemenea, o gamă largă de funcții biologice. Studiul nostru sugerează că grăsimile și zahărul modifică sistemele bacteriene sănătoase, iar acest motiv este suficient pentru a ști că astfel de alimente nu sunt indicate. Nu este vorba numai despre cum alimentația influențează activitatea cerebrală, dar și despre interacțiunea între alimentele consumate și schimbările care se produc la nivelul sistemului microbian”, a adăugat aceasta.

Dieta vestică clasică presupune consumul în cantități ridicate de astfel de alimente bogate în grăsimi și zaharuri care nu fac altceva decât să ne afecteze sănătatea cognitivă.

Sursa: Spring.org.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *