Alimente care potențează regenerarea hormonală

fruit-vegetables-vs-pillsEstrogenul (hormonul frumuseții), oxitocina (hormonul tandretii), hipofiza (hormonul dorintei sexuale), melatonina (hormonul tinereții), serotonina și endorfina (hormonii fericirii), testosteronul (hormonul combativității și al agresivității) – hormonii au un rol esențial în determinarea personalității și particularităților noastre fizice și spirituale.

Mai mult, ei exercită controlul asupra metabolismului, a creșterii și a reproducerii, ne ajută să ne adaptăm la stres, ajută organismul să se regenereze și să-și recapete energia.

 Testosteronul, DHEA, hormonul de creștere și hormonul tiroid sunt hormonii responsabili cu vitalitatea organismului. Fără ei, ne-ar fi absolut imposibil să ne desfășurăm zi de zi activitatea.

Există alimente care potențează secreția de hormoni, prin creșterea capacității glandelor endocrine de a produce o cantitate mai mare de hormoni, și există substanțe care regenerează cu adevărat hormonii degradați (de electronii emitenți) în metaboliți cu potențial cancerigen numiți „hormoni tranzitorii”.

Una dintre aceste substanțe este vitamina C. Ca donator puternic de electroni, aceasta vitamină are capacitatea de a contribui cu electroni pentru a resuscita forma și funcția estradiolului (estrogen, E2), progesteronului, sau testosteronului, de exemplu.  În tandem cu alimente care sunt capabile să susțină funcția glandelor, cum ar fi ovarele, vitamina C poate reprezenta o completare excelentă sau alternativă la terapia de substituție hormonală.

Hormonul tiroidian influențează metabolismul, de aceea orice dezechilibru apărut la nivelul acestuia favorizează acumularea kilogramelor în exces și instalarea unei stări de oboseală permanentă. După vârsta de 35 de ani este recomandată parcurgerea testului anual de măsurare a TSH, cel care dictează tiroidei să secrete hormonul său specific.

Pentru a produce fără probleme hormonii regulatori, glanda tiroidă are nevoie de o cantitate suficientă de iod. De aceea, trebuie consumata, în mod regulat, sarea iodată, iar alte surse bune sunt pestele oceanic, algele, sushi, broccoli, varză, alune, varza de Bruxelles, napi și gulii.

Merele și perele reduc nivelul colesterolului din sânge, ajută la digestie, conțin multe vitamine și minerale: betacaroten, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, iod, fosfor și potasiu.Perele stimulează secreția hormonilor tiroidieni, fortifică sistemul imunitar, au efect antiinflamator, și te ajuta să-ți refaci forțele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *