Alimente care pot regenera celulele cardiace

regenerare-cardiacaPână de curând, se credea că țesutul cardiac este singurul de acest fel din corpul uman care nu poate fi regenerat. Noile cercetări experimentale indică însă,  faptul că acest lucru pur și simplu nu este adevărat, și că există o clasă de compuși ce regenerează țesutul inimii, cunoscuți sun numele de substanțe neo-cardiogenice.  Neo-cardiogenicele pot stimula formarea de celule progenitoare cardiace care se pot diferenția în țesut cardiac sănătos, aceste substanțe incluzând:

Resveratrol

Ginseng siberian (Eleuthero)

Geum Japonicum

N-acetil-cisteină

Un alt exemplu remarcabil de regenerare a celulelor cardiace este cunoscut medicilor ca procesul de trafic de celule fetomaternale prin placentă. Un alt lucru extraordinar este și „a€œmicrohimerismul fetal” prin care fetusul contribuie cu celule stem la repararea țesuturilor materne, celule capabile de regenerare a celulelor materne cardiace afectate, și este posibil să contribuie cu o largă gamă de alte tipuri de celule.

Recent, cercetătorii au descoperit noi caracteristici ale resveratrolului – un nutrient renumit pentru efectele sale asupra inimii și longevității.

 S-a descoperit că acesta poate stimula producerea de celule stem adulte, denumite celule endoteliale progenitoare.
Aceste celule manifestă capacitatea extraordinară de a identifica, remedia și vindeca zonele avariate din structura membranei interioare a vaselor sanguine, membrană denumită barieră de celule endoteliale (BCE).

Resveratrolul se găsește în abundență în alimente precum: struguri, vin roşu, suc de grapefruit, alune, afine, merişoare şi în alte fructe de pădure.
Ginsengul este o altă plantă cu proprietăți deosebite în regenerarea celulară de orice tip. Principalii constituenți biologici activi din rădăcinile de Ginseng sunt un amestec de saponine triterpenice denumite ginsenozide.
Pe lângă aceste componente se găsesc și polizaharide complexe, panaxinol, polipeptide, vitamine în special din grupul B, săruri minerale, microelemente, și urme de ulei esențial.
Preparatele pe bază de Panax ginseng și a ginsenozidelor în special sunt active în afecțiunile ischemice de la nivel cerebral.  Dar cea mai importantă însușire a rădăcinii de ginseng este aceea că acțiunea sa asupra aparatului cardiovascular crește dacă este asociată cu alte preparate pe bază de plante. Astfel, la oameni, administrarea de ginseng în asociere cu Ginkgo biloba determină o reducere a presiunii arteriale, a frecvenței cardiace și a agregării plachetare. Rezultate identice s-au obținut prin asocierea la tratament a ginsengului cu preparate din rădăcina de Paeoniae aeba.

Noile cercetări arată că specia chinezească de cerețel, sau Geum Japonicum poate reconstrui țesutul afectat al miocardului care se rupe după un infarct.

N-acetil-cisteina este, de asemenea,  un bun protector în afecțiuni cardiovasculare: infarct miocardic, angină pectorală, afecțiuni coronariene, sindrom de ischemie-re-perfuzie și alte efecte secundare care apar după un infarct miocardic.

 N-acetilcisteina (NAC) este un aminoacid necesar organismului nostru pentru a produce glutationa care are proprietăți antioxidative. Ca antioxidanți, aceste două substanțe protejează celulele de stresul oxidativ, iar datorită faptului că sunt aminoacizi importanți în procesul de regenerare celulară, pot stimula producerea de noi celule la nivelul țesutului cardiac.

Sursa: The Epoch Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *