Proprietatile terapeutice ale verzei sint cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, ea fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu. Calitatile sale sint de necontestat, astfel ca varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, ea fiind o adevarata farmacie naturala. Ea este bogata in special in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor.
”Imbunatateste sanatatea gastrointestinala
Studii recente au ajutat oamenii de stiinta sa inteleaga cum varza, si celelalte legume care fac parte din familia Brassica, ajuta la prevenirea cancerului de colon. Cand aceste legume sunt taiate, mestecate si digerate, un compus numit sulf-sinigrin intra in contact cu enzima numita mirozina, rezultand eliberarea glucozei si a produsilor secundari, inclusiv compusi foarte reactivi numiti izotiocianate. Acestia la randul loc contin alte substante care ajuta la detoxifiecrea celulelor cancerigene.
Indicat in tratarea ulcerului peptic
Sucul de varza a fost mult timp analizat, remarcandu-se astfel ca este eficient in tratarea ulcerului peptic. Potrivit unui studiu, un litru de suc proaspat in fiecare zi, baut in doze diferite, duce la tratarea totala a ulcerului in 10 zile. Continutul ridicat de glutamine, un aminoacid care este combustibilul preferat al celulelor captuselii stomacului si a intestinului subtire, este motivul probabil pentru care sucul de varza duce la tratarea ulcerului.
Previne afectiunile cardiovasculare
Consumul legumelor din familia Brassica reduce riscul a diferite forme de cancer, mai ales cel de plamani, colon, sani, ovare si vezica urinara. Ultimile studii arata ca varza este indicata in prevenirea afectiunilor cardiovasculare, deoarece ajuta la scaderea colesterolului LDL de pe tesuturi.
Varza rosie protejeaza impotriva Alzheimer
In cazul persoanelor care sufera de Alzheimer, cresterea productiei si depozitarea unei proteine numite beta-amiloid conduce la lezarea celulelor creierului si moartea din cauza stresului oxidativ. Antioxidantii polifenoli care se gasesc din abundente in varza rosie poate proteja celulele creierului de afectiunea cauzata de proteina beta-amiloid, sustine un studiu publicat in Tehnologia si Stiinta Alimentelor.”
Sursa www.eva.ro
Aceste remedii au scopuri informationale nu diagnosticheaza vre-o afectiune si nu pot substitui sfaturilor sau prescriptiilor medicilor